Engamorgen tirsdag 16/6-15: De håpløse kamptidspunktene

Christian Grindheim i herlig driv foran nesten ingen tilskuere. Her fra kampen mot Start i fjor. Foto: grydis.no.
Christian Grindheim i herlig driv foran nesten ingen tilskuere. Her fra kampen mot Start i fjor. Foto: grydis.no.

Kamptidspunktsgeneratoren til Norges Fotballforbund (NFF) har slått til igjen. Tre kamper er flyttet og ingen av dem går lengre på en søndag.

Jeg husker i gamle dager da kampene i Tippeligaen ble spilt søndag klokka 18:00. For Vålerengas del denne sesongen har vi spilt så å si samtlige kamper på alle mulige tidspunkter bortsett fra denne. Faktisk vil ingen av våre ti første hjemmekamper gå på søndag klokka 18. Kun én av ti hjemmekamper går i det hele tatt på søndag.

La oss ta det litt kronologisk.

NFF, og TV-kanalene, har berammet tre Vålerenga-kamper i rundene 17-19. I runde 17 er hjemmekampen mot Lillestrøm flyttet til mandag klokka 19 etter eget ønske på grunn av Norway Cup. Turneringa starter søndag og det er meget gode muligheter for å gjøre stunts mot alle deltakerne som har fri denne mandagskvelden. Oppgjøret mot LSK vil kunne friste ganske mange barn og unge uansett hvor i landet dem kommer fra. Gjør klubben en god nok jobb kan dette være med på å øke tilskuertallet i dette oppgjøret. Og med kampstart klokka 19 i fellesferien vil de aller, aller fleste ha mulighet til å dra på kampen – enten du bor i Oslo eller på Romerike.

I runde 18 er bortekampen vår mot Stabæk flyttet til lørdag klokka 18. Greit nok. I runde 19 er hjemmekampen mot Tromsø flyttet til fredag klokka 19 og vises på TV 2 Zebra. Det ryktes her at en av klubbene ønsket å flytte kampen til denne dagen så den er vel grei den også. Selv om to kamper er flyttet av eget ønske endrer det likevel ikke det faktum at vi spiller på tidspunkter over hele fjøla gjennom hele sesongen.

19 av 30 serierunder er terminfestet og hogget i stein. Vi er satt opp som hjemmelag i ti av disse. På disse ti hjemmekampene har vi spilt på følgende tidspunkt:

Mandag kl 19: 2

Torsdag kl 18: 1

Fredag kl 19: 2

Lørdag kl 15:30: 2

Lørdag kl 18: 1

Lørdag kl 20: 1

Søndag kl 20: 1

Ti kamper fordelt på fem forskjellige dager og sju forskjellige tidspunkt. Når spiller Vålerenga neste hjemmekamp igjen?

 

Hvis vi tar med bortekampene ser uka slik ut:

Mandag kl 19: 2

Mandag kl 20: 1

Tirsdag kl 18: 1

Torsdag kl 18: 1

Fredag kl 19: 4

Lørdag kl 15:30: 2

Lørdag kl 18: 3

Lørdag kl 20: 1

Søndag kl 18: 3

Søndag kl 20: 1

Med andre ord kamper på alle dager unntatt onsdag – i serien. Tar vi med de to kampene vi fikk i cupen kan vi plusse på en tirsdagskamp, samt en onsdagskamp. Så med knappe 2/3 av sesongen terminbefestet har vi spilt på samtlige dager i uka på 11 forskjellige tidspunkter. Kun tre kamper, alle borte, har gått på tidspunktet hvor “hovedrunden” skal spilles. Regner man kun serien er tallet seks forskjellige dager og ti forskjellige tidspunkt på 19 kamper. Gjør ikke saken stort bedre.

Alle vil ha TV-penger, men det kan ikke være sånn at de mest populære lagene så til de grader skal bli “straffet” ved å måtte spille på alle mulige slags tidspunkter. Det gjør det håpløst å planlegge litt fram i tid. I gamle dager kunne man flere måneder i forveien automatisk si at man var opptatt søndag mellom klokka 18 og 20, men nå er man tvunget til å gå på nett og leite opp tidspunktet for når favorittlaget spiller kampene sine. I stedet for å styre med barnevakt og gretne arbeidsgivere gir man heller opp og ser kampen på TV – eller enda verre, ikke følge med i det hele tatt. Det gagner verken klubbene eller TV-selskapene.

Når apatien allerede har spredd seg som et virus i fotball-Norge i flere år, hjelper det i hvert fall ikke å gjøre det vanskeligere for folk å dra på kampene. Antall reisende supportere har krasjlanda fordi man rett og slett ikke a) kan planlegge lange borteturer i god tid til billigere penge og b) kamptidspunktet gjør det håpløst å reise med mindre man bruker et par feriedager på det. Bortekamp i Tromsø klokka 18 på en helt vanlig tirsdag??

Klubbene er avhengig av forutsigbarhet. Ikke bare på sponsorsiden og ved salg av sesongkort, men også ved å få “vanlige” folk på kamp. Økonomien i klubbene er stort sett skrapa og strenge økonomikrav fra NFF gjør at spillerrommet er langt mindre enn før. Dermed får man ikke markedsført seg på samme måte, det blir vanskeligere for folk å vite når kampene går, publikum uteblir, pengene uteblir og klubbene havner enda lengre ned i gjørma. En vond sirkel det ikke er mulig å komme ut av uten mer samarbeid med NFF og TV-selskapene.

Til syvende og sist skyter vi oss selv i foten ved å la dette fortsette. Ja, vi får en del kroner inn gjennom TV-avtalen, men produktet på skjermen blir jo dårligere av at det knapt nok er folk på tribunen. NFF er flinke til å skryte når tilskuersnittet øker, uten å se bak tallene. Rosenborg er “endelig” tilbake i toppen og trekker fulle hus. Det trekker selvsagt snittet opp kraftig samlet sett, men hvordan er egentlig ståa i de andre klubbene? Hvordan er ratioen mellom antall solgte billetter og antall frammøtte. Jeg ler når jeg hører det er 12.000 på Moldes hjemmekamp når jeg nesten kan navngi alle som faktisk har dukka opp. Lar virkelig NFF seg lure av disse oppblåste tallene? Stikker de virkelig hodet så langt ned i sanda?

Ja, det kan virke sånn.

Før klubbene selv reagerer vil ingenting skje. Og klubbene virker livredde for å heve stemmen mot Onkel Skrue i NFF. Dermed er dessverre fotballen i Norge på vei utfor stupet i sakte film. Håper i hvert fall Hallén og Siem holder hverandre i henda i beste Thelma & Louise-stil. Det blir god TV av sånt.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *