Engamorgen mandag 29/6-15: Noe stinker i Vål’enga

Det var mye fortvilelse på Ullevaal i går. Arkivfoto: grydis.no.
Det var mye fortvilelse på Ullevaal i går. Arkivfoto: grydis.no.

Vi dominerte Bodø/Glimt i samtlige 90 minutter i går, men likevel tapte vi. Hvordan er det egentlig mulig?

I hvert eneste intervju foran kampene i år har Kjetil Rekdal mast og mast om at “det finnes ingen enkle kamper i Tippeligaen”, “vi må være påskudd” og “vi kan ikke tenke at ting går av seg selv”. Gang på gang på gang. Jeg vet han, og resten av trenerteamet, sier det samme til spillerne også. Så hvorfor svikter spillerne han igjen og igjen? Hva er det som går galt?

Før kampen ble Kjetil Wæhler og André Muri intervjuet foran de frammøtte på “Henger’n” og begge svarte likt på hvordan Vålerenga skulle vinne kampen: Tempo. Ved å ha tempo i ballen og tempo i bevegelsene ville vi vinne denne kampen relativt greit. Hva vi fikk se på banen hadde ingenting med tempo å gjøre. Vi virka stressa, nonchalante, arrogante, ukonsentrerte på nær sagt alt vi gjorde. Da vi kunne sette kontra ble det for mye en og en i stedet for å gi ballen til dem som gikk på løp. Gang på gang. Forsvaret trodde den beste måten å fôre ballen til Zahid og Brown var å sende den 50 meter opp i lufta først. Midtbanen tok heller en pasning tversover i stedet for framover. De offensive spillerne ville heller gå med ballen litt ekstra for å ta den ekstra finta, den ekstra vendinga, den ekstra touchen før dem ga fra seg ballen. Resultatet var at Glimt-forsvaret rydda opp i det meste vi kom med.

Rekdal skrek seg hes på sidelinja til ingen nytte. Det var ingen respons.

Vi fikk kampens første mål noe vi hadde proklamert på forhånd at var alfa og omega. Vi visste at dersom Glimt scora først så ville dem parkere bussen foran mål og gå ned for telling hver eneste gang dem fikk kroppskontakt med en i blå drakt. Vi visste at keeperen ville gå en ekstra runde rundt målet for å hente en annen ball enn den som lå ved beina hans, og vi visste han ville ta en slurk vann før han sparka ut. Vi visste at dommeren ville peke på klokka, men ikke gi gult kort før på overtid. Vi visste dette.

Og så klarte vi jaggu å score først. Et fantastisk mål av Vålerenga, angrepsfotball i ypperste klasse ble avsluttet med en kontant avslutning av Fredheim Holm. DA ville vi få rom til å kontre på. DA ville vi kontrollere kampen inn. Ja, vi fikk noen store kontringer og store sjanser. Vi tok ikke vare på dem, men vi hadde uansett 1-0. Så begynner arrogansen igjen. Vi tror at ting går av seg selv. Da Glimt utligna var det ikke som det kom som lyn fra klar himmel. Glimt hadde vist at dem var småfarlige når dem først satte fart mot målet vårt. Likevel roter vi det til for oss med unødige balltap, dårlig konsentrasjon og laber innsats. Pang, pang og null poeng mot et lag som skal slite med å holde seg i Tippeligaen.

Hvordan er det mulig?

Jeg så treningene både torsdag og fredag og det jeg så skremte meg. Vi var ikke skrudd på. Det var ikke høy temperatur og det var ingen som skulle vise sjefen at dem fortjente å starte søndagens kamp. Det gikk litt på lykke og fromme etterfulgt av et skuldertrekk og “slapp av, det går bra. Vi slår Glimt uansett”. Det stinka undervurdering. Og selv om trenerne maste og maste så fikk dem ingen respons. Verken på treningene eller i går.

Kjetil Rekdal kan ikke spille selv, men må overlate det ansvaret til noen andre. Dem som fikk muligheten i går tok i aller høyeste grad ikke vare på den. Hvor er vinnerskallene? Hvor er gløden, viljen og ærgjerrigheten?

Rekdal slipper ikke unna kritikk han heller. Simen Hestnes har vært meget god på andrelaget, og med Stengel ute hadde det vært kjekt med en sentral midtbanespiller på benken. En spiller som faktisk har prestert i år. Heltne Nilsen burde vært bytta ut. Men med den benken vi hadde i går var Morten Berre det eneste alternativet i den posisjonen. Og jeg vet ikke om det hadde vært så mye bedre. Omarsson har vært bra på trening og var bra i Molde. Han ble sittende på benken. Zahid deltok ikke på treningene torsdag og fredag på grunn av skade, og har heller ikke vært god for Vålerenga de siste ukene. Selv om vi vet han er vårt største talent må han vite at dårlige prestasjoner må få konsekvenser. Han ble bytta ut i går, men erstatta av nevnte Berre. Morten Berre er en super fyr og en viktig person å ha på feltet, men å bruke han i går var direkte feil.

Mye har vært sagt om Deshorn Brown, men han jobber i alle fall. Han går på løp, han går i dueller og han avslutter angrepene. La gå at det går litt i hytt og pine, men han prøver i hvert fall. Det var flere utpå der i går som ikke prøvde. Grindheim som kaptein må bli en tydeligere sjef på banen og han må piske medspillerne sine når han ser geipen henger på dem rundt seg. Det klarte han ikke i går. Tollås Nation spilte kanskje sin beste kamp for Vålerenga – noe som ble tydelig da han måtte ut med skade. Vi avslutta med tredje- og fjerdevalget som stoppere, og med liten hjelp fra både dem foran seg og dem ved siden av seg måtte det nesten gå som det gikk.

Vi Vålerenga-supportere må også gå i oss selv. Det var kanskje 4000 tilskuere på Ullevaal i går, og det etter en rekke kamper som faktisk har vært ganske OK. Hva er det dere vil av Vålerenga? Hva er det dere sier “nei, detta gidder jeg ikke se på” til? Dere klapper nok dere selv på ryggen etter å ha droppa Ullevaal i går mens dere sier “jeg visste vi kom til å tape”. Fint det.


 
Kjetil Rekdal var rasende etter kampen i går, med rette, og til VIFTV sier han blant annet:

– Vi mangler killerinstinktet, vi mangler viljen til å drepe kampen og vi mangler den evnen til å spille kynisk når vi må. Måten vi slipper inn to mål på slutten av kampen her på er som å si “værsågod, Bodø/Glimt. Har dere lyst til å vinne kampen så skal dere få den av oss!”. Sånn føles det og sånn ser det ut som. Og på dette nivået er det dødelig.

– Jeg er meget forbanna. Vi mangler ett eller annet som gjør at vi ikke er i stand til å ta det siste steget. Enten så er det vinnervilje, eller så er det taktisk klokskap eller så er det moralen i laget som får seg en knekk når ikke alt går på skinner.

– Det er et eller annet som skjer i hodet vårt når vi leder 1-0. Da blir vi livredd for å score 2-0 og 3-0, sier Grindheim til VIFTV.

Vil du lese mer om hva medie-Norge skriver om kampen kan du klikke her. Vi anbefaler deg å la være.


 

 

Vålerenga 2 spiller bortekamp mot Finnsnes i dag klokka 19:30 faktisk. Harstad tapte i går så 7. plassen er vår uansett utfall mot laget som ligger rett foran oss på tabellen. Det er riktignok fem poeng opp så ingenting vil forandre seg på tabellen. Kampen streames sannsynligvis en plass, men bak en betalingsmur hvor det minste abonnementet er et månedsabonnement. Lite aktuelt med andre ord. Kampen kan du sikkert følge på tekst-live her.


 

 

Billettsalget til Real Madrid-kampen har startet! Dersom du fikk med deg en flyer fra kampen i går, eller er sesongkortinnehaver på Ullevaal, kan du kjøpe inntil ni billetter i Vålerenga-Sjappa i dag. Det åpne salget starter klokka 09:00 på Billettservice i morgen, tirsdag. Se klubbens sider for mer informasjon.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *