Engamorgen 7/10-15: Det går mot endringer i norsk toppfotball

Kjetil Rekdals Vålerenga kan møte færre lag fra 2017-sesongen. Foto: Grydis.no
Kjetil Rekdals Vålerenga kan møte færre lag fra 2017-sesongen. Foto: Grydis.no

 

Husker du at NFF hyra inn et nederlandsk konsulentselskap for å se på det norske serieformatet? I fjor kom de med en rapport hvor de anbefalte NFF tre ulike modeller for serieformat, men hvor alle modellene hadde til felles at antall lag i Tippeligaen ble redusert til enten 12 eller 14.

Dette skapte ramaskrik i de grisgrendte strøk, og et av hovedargumentene var at man risikerte at ikke alle landsdeler ble representert i den øverste ligaen. Jeg skjønner ikke akkurat det argumentet. Si at Vålerenga hadde rykka ned, skulle jeg liksom være fornøyd med at Lillestrøm fortsatt representerte Østlandet i Tippeligaen da? Uansett. Forslag om endringer i formatet dukka aldri opp på Fotballtinget i år, og det så nesten ut som om saken var lagt død. Men det er den altså ikke. NFF ser fortsatt på nye måter å organisere norsk toppfotball, og ifølge Aftenposten leder Bjarne Berntsen et utvalg som skal komme med et nytt forslag.

 

Ifølge Aftenposten er dette noen av endringene som utvalget vurderer nå:

 

  • Færre lag i Tippeligaen. Trolig forslag om å redusere fra 16 til 14 lag.
  • Eliteserien deles etter at alle har spilt to ganger mot hverandre. Lagene går til et sluttspill for fordeling av medaljer og et sluttspill for å unngå nedrykk.
  • Sesongen utvides.
  • Det blir færre lag også i OBOS-ligaen.
  • divisjon reduseres til to avdelinger.
  • Det innføres et nytt nivå – ny 3. divisjon – med mellom fire og seks avdelinger.
  • Den nye 4. divisjon vil få et sted mellom 12 og 18 regionale avdelinger.

 

Stig Ove Sandnes sier på vegne av Vålerenga at det er riktig å redusere antall lag i Tippeligaen.

At noe må gjøres for å få tilbake engasjementet rundt norsk fotball er det liten tvil om. Det å kutte antall lag vil gjøre at det blir færre uinteressante kamper mellom lag midt på tabellen uten noe å spille om, rett og slett fordi det vil bli færre lag midt på tabellen uten noe å spille om. Lag fra utkantsnorge som ingen vil se på TV, og som har ørsmå tilskuertall er ikke med på å bygge fotballinteressen på landsbasis, og det er bare tull å ha dem med i Tippeligaen bare for at alle skal få være med å leke. Men på fotballtinget teller stemmene fra hver av de mange småklubbene like mye som stemmene fra hver av de få storklubbene. Så å håpe på store omveltninger er kanskje å være naiv.

 

Når det er sagt tror jeg at endring av formatet bare er en del av løsninga. NFF dreit seg loddrett ut da de solgte Tippeliga-rettighetene til en bortgjemt betalkanal, og dermed fjerna fotballen ut av stuene til de breie lag av befolkninga. Ingen forutsigbarhet rundt kamptidspunkter er et viktig element for at engasjementet rundt norsk fotball er dalende, men det å ikke få den daglige dekninga på allmenkringkasteren TV2 er også et tungt slag. For det er en kjensgjerning at TV-kanalene prioriterer innhold som handler om idretter de har rettigheter til, både i nyhets- og underholdningsflater.

Salget av rettighetene før 2017-sesongen kan bli en skjebneavtale for norsk toppfotball. Som professor Tor Andreassen ved NHH sier til Dagbladet:

 

Det er essensielt for Tippeligaen som produkt at kampene blir gjort gratis i fremtiden, hvis ikke fremskynder Fotball Media dødskampen for hele det norske fotballproduktet. Gjentar de «suksessen» fra forrige gang med å gjemme kampene bak høye betalingsmurer vil interessen for norsk fotball falle. Folk vil da søke andre ting som er minst like interessante, og man blir sittende igjen med kvarttomme tribuner fylt av spesielt interesserte mennesker.

 

På vegne av de spesielt interesserte menneskene krysser jeg det jeg har av fingre og tær for at fotballen ender opp hos en stor aktør som viser de fleste kampene på åpne plattformer, og på få tidspunkter.


 

Når man leser om beløp i milliardklassen som kastes over bordet i forbindelse med forhandlingene rundt medierettighetene for Tippeligaen, blir det lett absurd å gå inn på bloggen til damelagets keeper Guro Pettersen, og lese at hun har en brutto månedslønn på kr 4000,-

I sitt hjertesukk på bloggen forteller hun at hun vurderer å legge opp fordi det er bortimot umulig å leve av å være profesjonell kvinnelig fotballspiller i Norge. Hun anklager også Vålerenga for ikke å gjøre nok for å fremme damelaget overfor klubbens sponsorer.

 

Vi håper du holder ut, Guro.


 

I morgen er det duket for toppoppgjør når Vålerenga Hockey møter ligaleder Stavanger Oilers i Jordal Amfi. Vi kommer tilbake med fyldigere omtale av kampen i morgen, men oppfordrer alle som har tenkt seg på match til å kjøpe billetter allerede nå, på Billettservice sine hjemmesider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *