Engamorgen tirsdag 9. februar: – Mer fyll enn på lenge på Holmenkollen

Therese Johaug heies fram under Ski-VM i Oslo. Foto: Maria Torvund / Wikipedia.
Therese Johaug heies fram under Ski-VM i Oslo. Foto: Maria Torvund / Wikipedia.

I helgen var det over 65.000 tilskuere i Holmenkollen for å se voksne mennesker med planker under beina. For noen er det en perfekt anledning til å gjenoppleve russetida, og politiet slet med “julebordsfylla”. Hvorfor er fyll og bråk akseptabelt i enkelte sporter, men ikke i fotballen?

Det er ikke så mye som skjer på Vålerenga-fronten om dagen – vi ser alle fram til lørdagens treningskamp mot Flora Tallinn i Vallhall og det årlige vålerengamesterskapet mellom Vålerenga Fotball og Vålerenga Ishockey søndag.

I helga var det altså godt oppmøte i Holmenkollen for å se tre- og femmila, samt kombinertrennet i og rundt anlegget der oppe. Politioverbetjent Lars Mjøsen sier til NTB, via Dagsavisen, at det stadig konsumeres mer alkohol i forbindelse med disse arrangementene. Han har bred erfaring, og det trekkes fram at han har erfaring fra blant annet Vålerenga-kamper.

– Det er ikke tvil om at det er mer av det vi kan kalle «julebordsfylla». Det er dem som kanskje ikke fester så mye ellers som får i seg litt for mye. Det er nok mer fyll nå enn for 20 år siden, sier Mjøsen til NTB.

Det er noe med den norske kulturen som jeg stusser på. Hvis du maler trynet ditt i de norske fargene, henger en kubjelle rundt halsen, går ut i marka og sier heia, heia, heia til Petter Northug og kollegaene hans, er du en jovial fyr. Du er en person som vi nordmenn av en eller annen grunn liker å identifisere oss med. Du kan vise fram lommelerka på TV, du kan rable usammenhengende og kanskje spy litt foran hundretusener av TV-seere, og alt er bare moro. “Ja, de koser seg og det er bra” humrer Ola Nordmann mens han river nok en brunostskive til å ta på den nystekte vaffelen.

Det samme ser vi på håndballandskamper. Så lenge du har på deg en vikinghjelm, og en sponset rød t-skjorte fra Posten, er du en morsom og engasjert fyr. Sånne må vi ha flere av!

Men med en gang du er på fotballkamp er du en pøbel, en hooligan, dersom du gjør noe av det samme. Synger du? Pøbel! Drikker du? Alkis! De samme folka som synes det er “en del av sjarmen” å drikke hjemmebrenten ut fra termosen ute i skauen, synes alkohol og idrett ikke hører sammen i forbindelse med en fotballkamp. Den eneste alkoholen som er sosialt akseptert på fotballkamper er den VIP-ene får i sine eksklusive losjer som naboen har fiksa gjennom jobben sin. Å la fotballsupportere, som ser laget sitt uke etter uke, tilgang på alkohol er sannsynligvis det verste og skumleste man kan gjøre.

Fotball skal være familiearrangementer og man skal tenke på barna. Det er ikke så nøye i håndballen og vintersportene selv om barn og ungdom utgjør en lang større prosentvis del av tilskuerne på disse arrangementene. Hvorfor skal man ikke tenke på barna her? Sannsynligvis fordi majoriteten av disse tilskuerne er der for å heie på “Norge”. Det spiller liksom ingen rolle hvem som vinner disse individuelle øvelsene så lenge det er en nordmann. Vinner ikke disse er det bare viktig å komme foran svenskene!

At noen skal ha samme følelser for et klubblag som disse folkene har for landslagene sine, er utenkelig.

Vi er eksperter på dobbeltmoralisme i dette landet. Og har man flagget på brystet, eller stikkende opp fra tursekken, er du i de fleste øynes Norges beste representant uansett hva du ender opp med å gjøre.

Når Vålerenga bygger egen stadion skal de også bygge det som sannsynligvis blir landets største (og beste) fotballpub med direkte tilknytning til et stadionanlegg i Norge. Kritikken kommer til å hagle. De samme folka som tok seg “en liten en” i Kollen i helga, vil mener idrett og alkohol ikke hører sammen når de får se planene til Vålerenga Fotball.

Da er det godt å vite at man holder med en klubb som viser fingeren til denne dobbeltmoralen. 

Skål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *