Rekdal: Vi skal bli best i Norge!

 

Vålerenga tok 32 av 36 poeng mot de seks bunnlagene i 2015. Foto: grydis.no.
Vålerenga tok 32 av 36 poeng mot de seks bunnlagene i 2015. Foto: grydis.no.

Aperopet tok en lengre prat med Kjetil Rekdal dagen før Tippeligaen 2016 sparkes i gang på danskebåten i Ålesund. Og det var en åpen og ærlig Rekdal som fortalte om status i troppen, ambisjonene i Vålerenga, publikums rolle og om framtida til våre yngre talenter.

– Jeg kan forsikre alle som heier på Vålerenga om at vi trener for å bli best! Vi har en drøm, vi har en intensjon og vi har en ambisjon om at vi skal bli best. Vi må jobbe for å komme oss i posisjon hvor det er mulig. Så har vi en del utfordringer som klubbene som er større og sterkere enn oss ikke har. Men det er fortsatt mulig, sier Kjetil Rekdal til Aperopet.

En av utfordringene er naturligvis økonomien. Vålerenga har halvert budsjettet de siste årene som en konsekvens av at inntektene har falt dramatisk. Både på sponsorsiden og publikumssiden. Vålerenga leverte et resultat på minus 1,7 millioner kroner i 2015 og styrer også mot minus i 2016. Men selv om laget knapt har brukt penger på nye spillere så er Rekdal optimist med tanke på den kommende sesongen.

– Det langsiktige målet er å bli best i Norge. Nå handler det om å bli bedre enn hva vi var i fjor, og utvikle oss framover. Vi må være et bedre lag på høsten enn det vi er nå på våren. Vi har noen unge spillere som vi er trygge på at skal ha fin framgang etter hvert som de får mer erfaring, flere opplevelser og flere kamper, samt lære å takle press og slike ting. Spesielt spillere som Sander Berge, Herman Stengel, Ghayas Zahid og Elias Mar Omarsson forventer vi mye av. Nå har de fått smake på Tippeligaen, og vet at de blir viktige for oss. En stor utvikling på disse spillerne kan ta oss to-tre plasser oppover på tabellen.

– Vi har ambisjoner om å komme så høyt som mulig, og vi trener for å bli best. Vi legger oss ikke på rygg for å cruise inn til en sjetteplass. Vi kommer til å øke risikoen og vi kommer til å gå for suksess.

(saken fortsetter under bildet)

Sander Berge blir viktig for Vålerenga i 2016. Foto: grydis.no.
Sander Berge blir viktig for Vålerenga i 2016. Foto: grydis.no.

Går for over 50 poeng
Vålerenga har budsjettert med en sjetteplass og målsettingen for 2016 er å bli bedre enn 2015. Det kan bety medalje.

– Målet er flere poeng enn i fjor med minst to poeng i snitt på hjemmebane og 1,5 poeng i snitt på bortebane. Da er vi over 50 poeng. Det er sikkert ikke nok til medalje, men målet er å klatre på over 50 poeng. Med like stor framgang poengmessig i år som i fjor så er vi med helt inn og ender på 56-57 poeng. Da er vi i alle fall i grenseland til medalje. Jeg er helt sikker på at hvis vi holder våre beste spillere i form og skadefrie så kan vi slå hvem som helst, og vi kan være med ganske høyt oppe på tabellen. Vi trener ikke så mye som vi gjør for å komme på femte- eller sjetteplass. Vi føler at vi er en outsider i angrepsposisjon og skal gjøre alt for å gjøre det bedre enn forventet. Da må vi vinne flere kamper enn i fjor, ta flere poeng  på hjemmebane og opprettholde den råsterke bortestatistikken vi hadde i fjor. Det er ikke mange sesonger i historien hvor Vålerenga har tatt 1,73 poeng i snitt på bortebane. Det var vi veldig fornøyd med. Men hjemme må vi opp i ti hjemmeseire. Med seks borteseire ender vi på 16 seire og det skal være mulig. Da har du 48 poeng, og du taper jo ikke de resterende 14 kampene. 16 seire er målet selv om vi ønsker å vinne flere. Vi vant 14 i fjor, og med det mannskapet vi har i år, er det realistisk å håpe på.

Rekdal er krystallklar på at laget er bedre i år enn i fjor.

– Ingen lag er uslåelige for oss i Tippeligaen – langt i fra! De fleste skal få merke at Vålerenga er sterkere i år enn i fjor. Det er jeg helt overbevist om! Så spørs det om andre lag også har tatt store steg, og det vet vi jo ikke ennå. Det gjelder også å komme i flytsonen, spesielt fra starten av.

 

Må ha publikums hjelp

Klanen spiller en stor rolle i Vålerengas marsj mot suksess, mener Rekdal. Foto: Grydis.no
Klanen spiller en stor rolle i Vålerengas marsj mot suksess, mener Rekdal. Foto: Grydis.no

Ett problem med Vålerenga tidligere har vært at spillerne ikke har taklet presset på hjemmebane. Det er noe Rekdal og trenerne jobber mye med å rette opp.

– Vi vil gjerne ha forventninger og vi vil gjerne innfri de forventningene. Klarer vi å få den stabiliteten som å komme tilbake og vinne, bli enda mer sultne, bli enda mer gira på neste kamp og vinne den så bygger du opp en enorm drive, sult og energi hvor man har lyst å gjenta det igjen og igjen og igjen. Vi har kommet et stykke på vei. Vi har en spillergruppe som er veldig ambisiøs som har lyst å levere. Som jobber med å takle det å kunne levere. Det er en menneskelig utvikling som er viktig her også. Du skal like å ta ansvar og like å være god, sier Rekdal og legger til at supporterne spiller en stor rolle for Vålerengas suksess i tida framover:

– Det er tøffere å spille for Vålerenga enn for mange andre lag. Det forventes mer og det kreves mer, og av og til er kanskje ikke en god prestasjon godt nok for å få en tommel opp. Vi føler på at når vi leder 1-0 så er det for få som gleder seg over at vi leder og for mange som er sur fordi vi ikke leder 2-0. Lager man 2-0 så er mange sure fordi du ikke leder 3-0, sier han og forteller videre:

– Da vi var på Lerkendal i fjor skapte ikke Rosenborg en eneste målsjanse i førsteomgangen. Vi klarte å låse dem av og vi hadde stengt kampen for dem så de ikke fikk til noe som helst. Så fikk vi en mann utvist og de scoret 1-0. Da var det halleluja-stemning på tribunen uten sidestykke. Det er det sjeldent det er på Ullevaal når vi leder 1-0. Vi må greie å snu den holdninga, så det blir gøy å lede og gøy å gå mot seier. At man gleder seg i øyeblikket. Det preger nok laget på hjemmebane. Borte var det ikke noe stress, men da vi ledet hjemme ble vi presset. Vi hadde kanskje lyst til mer enn hva vi evnet og ble straffet for det. Vi var kanskje litt naive som lag og brente kruttet før de siste 10-15 minuttene og mistet kraften til å stå i mot presset. Å spille fotball med press er aldri en god greie.

Rekdal innrømmer at det til syvende og sist er spillerne selv som må lære seg å prestere selv om presset er høyt fra publikum.

– Vi må bare takle det og vi må lære oss å takle det. Det presset vil ikke bli borte. Vi ønsker jo at publikumet vårt skal få oppleve gode kamper, men vi er helt avhengig av at de hjelper oss, og at det må være en glede å lede kampene. Ikke en sur stemning fordi vi ikke leder med to. Vi jobber jo for å få det 2-0-målet. Det er ingen som vil at vi skal forsvare oss når vi tar ledelsen. Det er aldri en tankegang som er sådd inn hos oss at vi skal snu fra å spille offensivt til å spille defensivt etter det første målet. Når vi scorer mål prøver vi alltid å score ett til. Vi prøver å jobbe oss opp til å ha en slik kultur. Rosenborg har det. Får de ett mål så er fokus på å lage ett til. Og hvis de gjør det er fokus på å lage enda et til. Det er noe man må bygge opp så det blir naturlig. Og for å få det naturlig må man erfare og lykkes med det. Det går sakte men sikkert riktig vei.

 

Bra oppkjøring

Jonatan Tollås Nation kan spille, men ikke uten smerter. Foto: Thomas Brekke Sæteren, Vålerenga Fotball.
Jonatan Tollås Nation kan spille, men ikke uten smerter. Foto: Thomas Brekke Sæteren, Vålerenga Fotball.

Vålerenga har hatt en middels oppkjøring resultatmessig, men Rekdal mener likevel at laget er meget godt forberedt foran sesongstarten på mandag.

– Det er bare Jonatan Tollås Nation og Anders Nedrebø som ikke er aktuelle til troppen på mandag. Med Tollås Nation er utfordringa kneet hans, hvor smertene ikke gir seg. Han kunne helt sikkert både trent og spilt kamper, men nå prøver vi å få ham hundre prosent smertefri. Sander Berge trener for fullt så han er med i troppen i alle fall. Oppkjøringa har vært bra. Det har vært litt smårusk her og der, men det må man regne med. Det er mange som har trent godt og jevnt gjennom vinteren, mens andre har vært litt mer inn og ut. Men jevnt over er vi godt fornøyd med oppkjøringa. Vi har heller ikke hatt mange langvarige skadeavbrekk og det er veldig viktig for oss.

Vålerenga har blitt straffet knallhardt for personlige feil i treningskampene, men det synes ikke Rekdal er spesielt dramatisk.

– Vi legger lista høyt i treningskampene. For å bli bedre må vi prøve å se hvor langt vi kan dra strikken. Vi gjør ikke sånne feil med vilje, men når alvoret begynner blir nok risikoen senket litt på egen halvdel i alle fall. Vi kan ikke begynne å spille safe i treningskampene, og vi har oppfordret spillerne til å prøve. Vi går ikke fra høy risiko i treningskampene til lav risiko, men vi går fra høy risiko til litt mindre høy risiko. Vi er nødt til å ha et nivå som vi jobber mot. Vi føler vi har gjort det vi skulle i vinter og bygd et grunnlag som skal gi oss ytterligere utvikling.

(saken fortsetter under bildet)

Deshorn Brown har imponert i vinter. Foto: grydis.no
Deshorn Brown har imponert i vinter. Foto: grydis.no

Når Rekdal går gjennom troppen har han spesielt god tro på lagets offensive kvaliteter.

– Nå har vi tre spisser som kan levere varene i Deshorn Brown, “Moa” og Omarsson. Å ha en eller to av dem på banen i front som jager mål er et stort pluss. Og har en av dem en dårlig dag har vi noen som kan komme inn. Sentralt ser Stengel, Christian Grindheim og Berge bra ut. Da kan vi rullere på de tre så offensivt ser det veldig bra ut. Bakover er vi litt tynt besatt med skade på Tollås Nation og Nedrebø. Så må keeperne og Jesper Arvidsson tilpasse seg Tippeligaen. Det er mange usikkerhetsmomenter, men det er også mange plusser i dette laget.

– Får vi Zahid til å spille en stabilt god sesong kommer han til å bli kanongod. Sånn er det med Stengel, Berge og Omarsson også. Alle har potensial til å bli 20-30 prosent bedre, og klarer vi det med alle fire så er det mange som kommer til å misunne oss de spillerne. Så må vi ha de erfarne som Grindheim, Daniel Fredheim Holm, Kjetil Wæhler og Enar Jääger rundt dem som står der når de trenger hjelp. Sammensettinga i stallen begynner å bli ganske interessant.

 

Viktig med god serieåpning

Vålerenga møter Viking til årets første kamp hjemme på Ullevaal Stadion førstkommende mandag klokka 19.00 (kjøp billetter her!).

– De innbyrdes oppgjørene mot lagene rundt og foran oss på tabellen blir veldig viktig. Som mot Viking nå på mandag, mot Rosenborg, Molde, Strømsgodset, Odd og Lillestrøm og lagene som kom på øvre halvdel i fjor. Uavgjort mot direkte konkurrenter er levbart, men uavgjort mot andre lag som du skal foran på tabellen, er for lite. Å spille to uavgjorte mot Sogndal for eksempel er fire poeng tapt. Men to uavgjort mot Rosenborg er status quo.

– Hvis det er uavgjort med fem minutter igjen mot Viking, hva gjør vi da?

– Hvis vi har vært overlegne og trøkker på så kjører vi på! Blir vi presset bakpå kan vi være fornøyde med ett poeng. Men prinsipielt må vi gå for seier hjemme i hver kamp. Det er viktig å ta med seg poeng i serieåpningen. Å vinne hjemme i serieåpningen gir en enorm boost, og skulle vi klare å vinne kamp nummer to borte, så har vi fått en fantastisk start på sesongen.

– Vi går på banen på mandag og kjører det vi kan for seier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Èn kommentar på “Rekdal: Vi skal bli best i Norge!

  • 13. mars 2016 i 15:53
    Permalink

    Hvor lenge har det blitt sagt “Vi skal bli best i norge”? Dette har blitt sagt lenge. Nå har jeg selv spart meg de penga med å IKKE kjøpe sesongkort. Drar heller til andre land for og se på lag som klarer å blø for den drakta. Si ifra når spillere i norge klarer og blø for drakta og takke supportere som dukker opp for og støtte dem i nedtur og opptur. Nå har jeg selv støttet Vålerenga siden jeg var liten og er nå 30 år. Føler jeg har fått nok for et par år. Og kommer tilbake sterkere.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *