Engamorgen onsdag 18. mai: Brown raser mot landslagsledelsen

Det blir intet gjensyn for Brown og Messi i sommer. Foto: Deshorn Brown.
Det blir intet gjensyn for Brown og Messi i sommer. Foto: Deshorn Brown.

Deshorn Brown er vraket til Copa America, Kjetil Siem får seg jobb i FIFA, den danske spillerforeningen går til frontalangrep på samme organisasjon, og flere spillere forlater Vålerenga Hockey. Fyldig Engamorgen i dag:

Deshorn Brown raser mot landslagsledelsen til Jamaica. Han er nemlig vraket til bruttotroppen til Copa America til tross for bra målform for Vålerenga. Av en tropp på 40 mann valgte man å utelate vår toppscorer, og han holder ikke akkurat tilbake. Til VG sier han at nå vurderer å gjøre seg utilgjengelig for Jamaica.

Vrakingen er rimelig overraskende, med tanke på at han var med i fjor da Jamaica var i en brutal gruppe med Argentina, Paraguay og Uruguay – da han tok selfie med Lionel Messi. Som de fleste vet spilles Copa America vanligvis hvert fjerde år, men i 2016 er det en spesiell utgave for å feire turneringens 100 første år, og turneringen spilles i USA samtidig med EM. Dermed hadde det ikke gått utover klubbspillet for Brown.

Det er heller ingen småkamper Jamaica skal spille. De møter Venezuela på Soldier Field i Chicago, Mexico i Rose Bowl i Los Angeles, og Uruguay i San Fransisco. De må Deshorn se på TV, og han er forståelig nok veldig skuffa.

Sett med kyniske Vålerenga-øyne er det kanskje greit at han får en måned til å trene og hvile i Oslo, slik at han blir enda bedre til høsten.

Alt om Copa America Centenario


 

Goodfellas

Dersom du har en nyhet du må offentliggjøre, men som du egentlig ikke vil ha så mye oppmerksomhet om, er det eldste trickset i boka å time offentliggjøringen med en høytid, eller i det minste fredag ettermiddag når ingen følger med. Det er derfor regjeringen, via finansdepartementet, fortalte oss alle at de innfører flyseteavgiften allikevel. Tidspunkt: Ca kl 14.30, sist fredag. Altså fredag før pinse, mens alle er opptatt med å handle mat og pakke bilen for å komme seg på hytta.

Og i går, på selveste 17. mai, mens alle redaksjonene er bemannet med et minimum antall folk – og alle de dekker 17. mai-togene rundt om i grisgrende strøk, så slapp NFF og Kjetil Siem en pressemelding om at han går av som generalsekretær i NFF. Ny destinasjon: FIFA.

Kjetil Siem har jaggu kommet langt siden han var en svært pågående sportsjournalist med tabloid teft. Han gikk fra å være sportsjournalist i Aftenposten og TV2, til sjefsstolen i Vålerenga Fotball, til administrerende direktør for hele Premier Soccer League i Sør-Afrika under oppkjøringen til VM i landet. Etter Sør-Afrika var det toppjobber i Norsk fotball, og etter fire år som generalsekretær i NFF, nå altså inn i  skandaliserte FIFA. Hvordan han har klart det er det vel bare Siem som veit, men det er en utrolig rask klatring til toppen av verdensfotballen.

Som vi husker jobbet NFF hardt for å få Gianni Infantino valgt til FIFA-president. Når sant skal sies – i et valg hvor motkandidatene var enda mindre tiltalende enn den skallede sveitseren. Siem forteller at han har hatt løpende kontakt med Infantino siden han lanserte sitt kandidatur, og det kan virke som om Siem nå får betalt for jobben han gjorde for Infantino.

Det ryktes i sosiale medier at jobben Siem har fått er “Human Rights Manager”, og det må vel sies å passe som hånd i handske for mannen som innførte urteite Handshake for Peace. Den som lever får se, men Siem sier sjøl til VG: –

Jeg skal jobbe med å få til reformene som er satt, ikke bare i FIFAs hovedkontor, men sørge for at de nasjonale forbundene også etterkommer de. Og så vil jeg jobbe med å effektivisere FIFA-huset; å kommersialisere utgiftene og inntektene.

Om FIFA trenger mer kommersialisering er vel heller tvilsomt, med tanke på at de er en non-profit som i 2013 satt på 1,4 milliarder dollar. Ikke medregnet eiendeler, vi snakker 1,4 mrd i rein cash (iflg FIFA Financial Report, 2013).

Når det gjelder å jobbe med reformer får vi tro Siem også her vil få nok å henge fingerene i. Fordi:

Nylig fikk vi også vite at Domenico Scala sa opp i protest. Hvem? Han er sjefen for FIFAs “Audit and compliance comittee”. Det er han som skulle følge opp – uavhengig – reformene som skulle reparere FIFA. Men på den nylige FIFA-kongressen i Mexico City ble det besluttet at FIFAs styre kan skifte ut komiteene som de vil. Med andre ord måtte han jobbet under konstant trussel om oppsigelse og press. Og slik har Gianni Infantino strammet grepet om organisasjonen han gikk til valg på å redde, og som Kjetil Siem nå skal inn for å hjelpe til med…

Det er andre folk som kan mer om dette enn meg, derfor vil jeg peke dere til Andreas Selliaas, en veldig kompetent Enga-mann fra Bøler som har en internasjonalt anerkjent blogg om dette.

Les: Gianni Infantino is taking control over FIFA

Vi burde vel egentlig ikke bli overrasket. Når du klarer å gå fra TV2 til ligasjef i Sør-Afrika i oppkjøring til et VM bare via Vålerenga Fotball, da har du et helt sjukt talent for å drive organisasjonspolitikk og nettverksbygging.

Dansk Dynamit

Samtidig som at NFFs generalsekretær går til FIFA går den danske spillerforeningen ut i frontalangrep på hele FIFA-systemet og VM-arrangør Qatar. I en fantastisk video går blant annet FCK og landslagets Tom Høgli knallhardt ut og forteller i klare ordelag at de ikke vil ha noe med VM i Qatar å gjøre, og at de forlanger at det ryddes opp i slaveriforholdene.

Mannen som innførte Handshake for Peace skal nå altså jobbe i et system som er mer eller mindre direkte skyldig i at fattige folk jobbes ihjel i ørkenen i et av verdens mest bedritne regimer.

Det er flaut å være norsk nå. Nå er det på tide at også NISO reagerer. I tillegg ønsker vi en tribunekampanje i regi av Norsk Supporterallianse.

 

Hvis du ikke har gjort det – se denne videoen for å forstå mer av hvordan FIFA har skaffet seg en pengebinge på 1,4 milliarder dollar.

 


 

Hockeynytt

Da er det bedre å se på hockeyfronten hvor Roy Johansen sa takk for seg etter 15 år som landslagssjef med seier over Latvia. Steffen Søberg i mål leverte varene. Nå venter Vålerenga Hockey, mens Petter Thoresen skal lede Norge i OL-kvalifisering mot Kasakhstan, Italia og Frankrike på Jordal Amfi 1-4 september.

Det internasjonale hockeyforbundet har lagt ut denne videoen:

Roy får også hyllest av Shampo i svenske Aftonbladet.

Farvel til Frisk og Karterud

Jørgen Karterud og Andreas Frisk blir ikke med Roy og Vålerenga videre. Begge to skal til den nyopprykkede Allsvenskan-klubben Västervik sammen med Mats Frøshaug (Lørenskog). Det skal forøvrig bli spennende å se hva slags lag Lørenskog stiller neste sesong, hvis ryktene om milliardsmell for klubbens velgjører stemmer.

Norske Dan Tangnes (kun 37) trener altså SHL-laget Linköping etter han gjorde kometkarriere som trener i Sverige, og han har hentet Olimb-brødrene til klubben. Det kan bli en svært god investering.


 

 

2 kommentars på “Engamorgen onsdag 18. mai: Brown raser mot landslagsledelsen

  • 18. mai 2016 i 16:39
    Permalink

    I kveld på svensk tv1 kl 20, Uppdrag granskning. Der blir det stilt spørsmål om Kjetil Siems nye sjef Gianni Infantino og hans viten om korrupsjon i UEFA som ble stanset. I følge Lars-Christer Olsson tidligere v.d i UEFA burde Infantino og Platini ha kjennskap om bestikkelser i forbindelse med EM i Polen og Ukraina!

    Svar
  • Tilbaketråd Dagboka onsdag 18. mai 2016 | Vålerenga På Nett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *