Engamorgen lørdag 4. juni: Byrådslederen må engasjere seg

Nye Jordal Amfi. Illustrasjon: Hille-Melbye Arkitekter (http://hille-melbye.no/news)
Nye Jordal Amfi. Illustrasjon: Hille-Melbye Arkitekter (http://hille-melbye.no/news)

I dag ber vi Raymond Johansen om hjelp til å løse Jordal-floka.

Drakampen om Nye Jordal Amfi fortsetter. Det er ganske frustrerende å se at Nye Jordal nå ser ut til å havne i et politisk spill. Det gamle byrådet lovte et OL-anlegg til en pris det nye byrådet antagelig ikke klarer å innfri.

Hva prislappen ender på er fortsatt usikkert. I VG kan vi lese at “…Nye Jordal Amfi ikke blir stort større enn 11.500 kvadratmeter og at den når det gjelder utseende vil bli lik Gamle Jordal Amfi som ble bygget til Oslo-OL 1952.”

Dette gir stor grunn til bekymring, og jeg mistenker at politikerne ikke tar inn over seg hva dette bygget kan bety for nærområdet. Akkurat nå er det tre ting: Kvadratmeter, bruksområde og utseende.

Hvis vi tar kvadratmetrene først: Garderober har blitt mye diskutert, men også vrimleareal. Det er åpenbart at de vil kutte noe sted. Dette vil uansett direkte påvirke klubbens evne til inntjening (vrimleareal med kiosker osv), og effektiv drift av anlegget med mange lag og høy breddeaktivitet (Garderober). Personlig klarer jeg ikke tanken på at Vålerengas A-lag skal sitte i en garderobe halvparten så stor som den de har nå de neste femti årene. Det er også nitrist ettersom færre garderober betyr at det er vanskeligere å drive breddeaktivitet. Færre lag som kan skifte betyr at det er vanskeligere å avvikle turneringer og annet, det blir rett og slett mindre plass for barn og unge. Og på grunn av beliggenheten vil det vel være nesten umulig å bygge ut hallen senere.

Og så: Kultur- og Idrettsbygg-direktør Eli Grimsby sier det ikke skal bygges en event-arena, slik DNB Arena er, men en idrettshall. Dette er også helt krise. Det vil altså ikke bli arrangert konserter, utstillinger og andre arrangementer på Jordal Amfi, slik det ble i gamle dager. Det er nitrist. Oslo vil dermed fortsatt bli stående uten en eneste funksjonell arena for arrangementer i Oslo Øst – til tross for at det bor langt flere mennesker på denne siden av byen. Og at det er her de aller fleste velgerne til Arbeiderpartiet bor. 

Til sist: Utseende. Utseendet vil bli likt Gamle Jordal Amfi. Vel, da håper jeg de mener seilformen og ingenting annet. Dersom man skal tro Broken Windows-teorien er det slik at stygge bygninger skaper asosial adferd. Og jeg er tilbøyelig til å tro på det når det gjelder området rundt Jordal Amfi. Nabolaget er i utgangspunktet ganske bra, vanlige folk og mange barnefamilier bor der. Allikevel er det knivstikkinger, narkohandel, hærverk og faenskap rundt hallen. Kan det ha noe med at den er stygg som juling, og at området ser brakk ut? Rødt bølgeblekk med grafitti på er ikke det stiligste akkurat. Det er mørkt der. I tillegg er også ungdomshallen lite pen, og den lille skogen er det ingen som vet hva som skjuler. Et litt påkostet ytre, og nok kvadratmeter til å ha – for eksempel en café – kan gjøre underverker for et belastet område. Kanskje til og med slenge opp noe mere lys, så det blir litt hyggeligere der om kvelden.

Fakta er at hvis Nye Jordal Amfi bygges riktig, vil den være en berikelse for hele bydelen. Den kan forandre mye av den negative dynamikken rundt der, og bli et naturlig samlingspunkt for et nærmiljø hvor også den lokale skolen har slitt med litt av hvert. Vi vet at idretten er redningen for mange unge, men da må de få plass.

Det er viktig at byrådsleder Raymond Johansen engasjerer seg i dette. Og hvem er bedre egnet?

Raymond Johansen er østkant tvers igjennom. Oppvokst i Groruddalen. Utdannet rørlegger på Sogn VGS. Onkel: Ingen ringere enn Leppa fra Grorud, Thorbjørn Berntsen. Engamann.

Han må da se viktigheten av et Nytt Jordal Amfi? Dette blir et løft for hele bydelen og hele Oslo Øst – hvis det blir gjort riktig.

Gi oss arenaen østkanten fortjener, Raymond!

2 kommentars på “Engamorgen lørdag 4. juni: Byrådslederen må engasjere seg

  • 4. juni 2016 i 14:55
    Permalink

    Dessverre har vi ikke en ferdig plan å diskutere. I mellomtiden kan man lytte til flere kilder, også de som er ansvarlige for utbyggingen.

    Skog legger selv ut en illustrasjon på hvordan den nye hallen skal se ut. Den viser hva som menes med at den blir lik gamle Jordal Amfi. Så kan man selv vurdere hvor lik den gamle hallen den blir. En video viser også at det på oversiden blir store glassflater inn mot hallen https://www.facebook.com/HilleMelbye/?pnref=story

    Når det gjelder garderober blir det åtte garderober, som alle er godt over normen i størrelse (hvor mange garderober er det på Jordal i dag?). Eli Grimsby, som leder Kultur- og idrettsbygg, skrev på Twitter i går: A-lagssonen samme størrelse som DnB: garderober, dusj, vaskerom, lager mm. Sammen med @VIF finner vi de beste detaljløsninger. Jeg kan tillegge at A-lagssonen bl.a. vil bestå av yttertøysgarderobe, trenergarderobe, trenerkontor og stort oppholdsrom. En av arkitektene skriver på FB: A-Lags arealer på Nye Jordal vil bli litt over 420m2. Dette er ganske nøyaktig det samme som i DnB arena og som Ferjestad har.
    Oilers har valgt å bruke 90m2 til garderobe eks. dusj av dette areal. Noe som er overdrevet stort og som går utover andre funksjoner i samme areal.

    Når det gjelder vrimlearealer sier Grimsby: – vrimleområdene (plass PR person) ligger godt over anbefalinger fra svenske ishockeyforbundet – bør bli bra.

    Det jeg har lest meg til er at kravet er 0,2 kvm vrimleareal pr. tilskuer, og at de ligger over dette. De tilsier minst 1100 kvm vrimleareal. Hvor mange kiosker det blir plass til vet jeg ikke. Men i VG fredag leser vi at Espen Knutsen på møte med kommunen bl.a tok opp at det bare var tre kiosker på en tribuneseksjon med 1500 tilskuere. Hvis kioskene er store høres det greit ut i mine ører. Ikke at dagens Jordal Amfi skal brukes som en målestokk på disse tingene, men der er det fire kiosker på 4500 tilskuere.

    At arenaen bygges som idrettsarena synes jeg er greit. Vi har Spektrum til konserter mm. Skulle Jordal brukes til dette og andre events ville det gått utover bredden som ville miste istimer. Men jeg er enig i at Oslo Øst hadde trengt en stor multiarena hvor VIF bare var en av leietakerne. Men når både kommuen og VIF ønsket at det bygges nytt på Jordal tror jeg vi får være fornøyd med vår nye arena, så får heller kommunen se på dette med event-arena senere.

    Til slutt. Jeg er ganske sikker på at vi får en fantastisk fin arena, som blir unik ift andre ishaller ikke bare her i Norge. Jeg tror A-laget får et kjempeflott garderobe-anlegg, at det blir mange fine garderober for bredden. Vrimlearelene vil være store nok og de vil bl.a innholde 2 sportspuber. Det blir 5500 sitteplasser, men arkitekten sier det lett kan utvides til 6000 pga stolsystemet slik at vi kan arrangere VM på Jordal Amfi.

    Svar
  • 5. juni 2016 i 05:40
    Permalink

    Uten fasiliteter som bla kafeteria og serveringssteder uteblir en stor del av det sosiale samt inntjeningsmulighetene for arrangøren. Det er også viktig for oss som går på kamper og ikke minst bruker arenaen som et samlingssted i ukedagene uten at det er arrangement der. Håper virkelig politikerne på Rådhuset setter seg inn i hva sånne fasiliteter betyr for nærområdet og miljøet rundt nye Jordal Amfi.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *