Engamorgen tirsdag 16. august: Unggutter på vei til Vålerenga

Thomas Elsebutangen (Foto: Pors Grenland) og Magnus Retsius Grødem (Foto: Bryne) er visstnok begge på vei til Vålerenga.

Thomas Elsebutangen (Til venstre, foto: Pors Grenland) og Magnus Retsius Grødem (Foto: Bryne) meldes begge å være på vei til Vålerenga.

Dagens Engamorgen handler om tre attenåringer som muligens er Vålerenga-spillere i løpet av uka. Den ene heter Sander Berge og er hos oss i dag. Thomas Elsebutangen (Pors) og Magnus Retsius Grødem (Bryne) er ifølge sine respektive lokalaviser på vei til oss. Åh, overgangsvindu er moro!

 

Thomas Elsebutangen

Mellom nyheter om at Skiens-mann vant NM i grill og historien om at Rune Tribune skal gi alt for Norge igjen, denne gang i Rio, velger porsgrunnsavisa Varden å bringe nyheten om at Vålerenga og Pors Grenland har blitt enige om en overgang for Thomas Elsebutangen. Bak betalingsmur erfarer de at overgangen kan gi 500.000 kroner til Pors ved et visst antall kamper for Vålerenga.

Elsebutangens avtale med Pors går ut etter sesongen, så det er derfor mye som tyder på at Vålerenga betaler solidaritetspenger eller utdanningskompensasjon nå pluss en viss sum etter at han er etablert som toppspiller.

“Tirsdag skal den raske angriperen gjennom medisinsk test, og diskutere personlige betingelser med eliteklubben”, avslører Varden, og tydeliggjør dermed også hvorfor overgangen foreløpig ikke er offentliggjort av Vålerenga.

Elsebutangen er 18 år og målfarlig spiss. Han har startet 16 kamper for Pors i 2. divisjon.

 

Magnus Retsius Grødem

Samtidig melder en annen lokalavis, Jærbladet, at Bryne er i forhandlinger med Vålerenga om en overgang for den offensive midtbanespilleren Magnus Retsius Grødem.

Stavanger Aftenblad sier at overgangen kan komme raskt, og at Grødem ikke er interessert i Brann og Sogndal som er de tydeligste av de øvrige beilerne. Også begge disse sakene bak betalingsmurer. Grødems far sier til Aftenbladet at det mest fornuftige er om Magnus flytter til Oslo nå, siden det er nå skoleåret starter. Det låter som en fornuftig far som sørger for at gutten har beina på jorda selv om han signerer for en vesentlig større klubb.

Aperopet tenker at disse to attenåringene ikke er de eneste spillerne Vålerenga skal hente før vinduet stenger torsdag. Snarere tyder mye på at er planene todelte: Vi kommer til å forsøke å hente en eller to spillere som er klare for å kunne ta plass umiddelbart i en startoppstilling i Tippeligaen. I tillegg jobber vi med å hente stortalenter som kan være stammen i et Vålerenga-lag i framtida, men som også kan gå inn og styrke Vålerenga 2 gjennom denne ekstremt viktige sesongen der andredivisjon deles i to.

Videre er det opplagt at de talentene som hentes inn nå regnes som store nok talenter og godt nok utviklet som fotballspillere i seg selv til at de skal kunne stille langt fram i køen blant ungguttene for innhopp på A-laget.

Grødem fylte atten sist søndag, mens Elsebutangen passerte samme alder allerede i mars.

 

Sander Berge

Sander Berge signerer for Vålerenga. Foto: www.vif-fotball.no
Sander Berge signerer for Vålerenga. Foto: www.vif-fotball.no

Sist Vålerenga hentet en 1998-modell som direkte var tiltenkt plass i A-stallen,var det februarbarnet Sander Berge som ble hentet, i februar i fjor, men dette er jo – som alle vet – gammelt nytt.

Ukas nyhet om Berge er det Kjetil Rekdal, Fotballforbundet og Nettavisen som står for.

Rekdal reagerer kraftig på at Norges Fotballforbund igjen har tatt ut Sander Berge (18) på G18-landslaget, og mener han er mer enn god nok til at han skulle hatt A-eller U-landskamper.

– Det er helt vanvittig at vi skal sende en tippeligaspiller for å spille guttelandskamper. Jeg hadde skjønt det hvis det var sluttspill, men jeg klarer ikke å forstå hvorfor de skal bruke ham nå. Jeg skjønner det ikke. For meg er det helt ulogisk, og jeg har ikke hørt noen form for begrunnelse heller. Den eneste grunnen jeg kan komme på er at de mener han ikke er god nok til å være med på U21- eller A-landslaget, sa Rekdal til Nettavisen i går.

Berge er altså tatt i G18-landslagstroppen som skal spille nordisk turnering i september.

Rekdal snakker videre i intervjuet om skadebelastningen i forbindelse med treningsleir på La Manga i vinter, og understreker at Vålerenga ikke bruker Sander på juniorlaget da han er på et annet nivå.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb svarer følgende på Rekdals kritikk via kommunikasjonssjef Yngve Haavik:

«På generelt grunnlag, og i et spillerutviklingsperspektiv mener vi det er gunstig å matche seg mot jevnaldrende fra andre nasjoner. Man får referanser på hvordan man ligger an i det internasjonale bildet og får øving i en litt annen kontekst enn det man får med spill i seniorfotballen.

Videre er det viktig for norsk fotball at vi snart kvalifiserer oss for aldersbestemte sluttspill. Vi har en klar policy på at dersom vi skal løfte opp spillere fra aldersbestemt opp til U21, så skal de gå rett inn i elleveren. Vi mener mesterskapserfaring er en uvurderlig læringsarena for spillere som på sikt skal prege A-landslaget vårt. Skal vi kvalifisere oss er vi avhengig av å ha med de fleste av de beste. 98-laget med Berge, Ajer og Zekhnini er en sterk årgang som vi har store forventninger til.

Det er forøvrig ikke et norsk fenomen at vi stiller med toppseriespillere på et G18/19 landslag. Ser vi på andre tunge nasjoner så finner vi utøvere som spiller regelmessig i større ligaer enn Tippeligaen».

Rekdal roser Berge til Nettavisen og tror han allerede er god nok til å bidra for Norge i den kommende VM-kvaliken.

– Ja, jeg mener det. Når Martin Ødegaard, som spiller tredjedivisjon i Spania og blir byttet ut hver eneste kamp, er fast i A-landslagstroppen, er det ikke prestasjonene hans på klubblaget som er avgjørende. Vi er alle enige om at Ødegaard er en kjempespennende spiller, og det kan hende det er riktig å ha han med, men at Sander Berge skal spille guttelandskamper? Det er komplett latterlig, sier Rekdal.

Berge har kontrakt med Vålerenga ut 2018. Og Nettavisen spør Rekdal om hvor lenge han tror Berge blir i VIF.

– Det er helt umulig å svare på. Kommer det en klubb som er riktig, blir det vanskelig å beholde ham. Men det er ikke noe stress. Det som gjelder for Sander, er treningen i morgen. Han er veldig flink på det der, avslutter Rekdal.

 

Torgeir Børven

Samtidig ser det ut som om Torgeir Børven blir klar for en låneavtale med Brann i løpet av dagen. 24-åringen spilte i Vålerenga i 2012-13 før han gikk til nederlandsk fotball. Han er en av utallige offensive spillere som har brukt Vålerenga som springbrett til utenlandske ligaer de senere årene, og viser dermed kanskje vei for de to attenåringene som er på vei inn.

Èn kommentar på “Engamorgen tirsdag 16. august: Unggutter på vei til Vålerenga

  • 16. august 2016 i 19:52
    Permalink

    Da er det bare å glede seg til i morgen ! Kanskje kommer det andre navn opp av hatten?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *