Engamorgen fredag 14. oktober: Ny europeisk liga?

Går det mot slutten for Vålerengas møter med Rosenborg? Foto: Grydis.no
Går det mot slutten for Vålerengas møter med Rosenborg? Foto: Grydis.no

Det var nok ikke den idrettsnyheten som fikk mest oppmerksomhet i kongeriket i går, men via den danske avisen BT kunne diverse norske medier i går fortelle at flere europeiske klubber vurderer å opprette en egen liga. Dessuten oppklarer vi rundt noe vi skreiv i går, og skryter uhemma av oss sjøl.

Men først altså til nyheten om arbeidet med en ny europeisk liga. Dette er altså snakk om klubbene på det nest beste nivået i Europa, de som vil oppleve at det blir vanskeligere å komme til Champions League etter UEFAs endringer av turneringen som favoriserer de aller beste klubbene.

Regelendringen kommer til å gjøre gapet mellom de rikeste og de nest rikeste klubbene i Europa større, samtidig som det blir vanskeligere for klubber som ikke kommer fra en av de fire store ligaene (Premier League, La Liga, Serie A og Bundesliga) å kvalifisere seg til turneringa, siden 16 plasser i gruppespillet vil holdes av til de fire best rangerte ligaene, mot 11 plasser i dag.

Det ironiske er at UEFA trolig gjør endringene i Champions League blant annet for å forhindre de aller største klubbene fra å danne sin egen paneuropeiske liga, og resultatet er at de nest største heller gjør det. Det hadde jo vært festlig om utviklinga bare fortsatte, og vi til slutt satt igjen med en egen liga for de lagene som kjemper for å unngå nedrykk fra diverse europeiske ligaer. Bånnslam League, lissom.

Rosenborg er et av lagene som er i diskusjoner om en ny europeisk liga, og selv om styreleder Ivar Koteng sier til VG at det ikke under noen omstendighet er aktuelt å bryte ut av Tippeligaen, så er det det som vil være konsekvensen av å ta del i den eventuelle nye ligaen. Å delta begge steder vil ifølge BT ikke la seg gjøre.

Vi har skrevet mye om pengefokuset i fotballen før, blant annet da UEFA åpnet for å flytte CL-kamper ut av Europa. Og avsnittet fra den gang om fotballen som et kommersielt TV-produkt står seg godt også i denne sammenhengen:

Man knytter sponsorer og tv-avtaler stadig tettere til seg, og distanserer seg i stadig større grad fra den jevne tilskuer og supporter. Fotballen blir et TV-produkt på linje med alt mulig kjendiseri, og fjerner seg fra tanken om noe identitetsbyggende man kan gjøre sammen annenhver søndag, og hvor de ivrigste reiser på bortekamper. Det tilrettelegges i stedet for de med tilgang til ekstreme penger.

For spør man den jevne RBK-supporter så vil man nok få høre at Kjernen heller vil reise på borteturer til Molde, Bergen og Oslo enn til Amsterdam, København og Brugge. Og hvorfor følge RBK på TV når man heller kan følge Arsenal og Barcelona på TV?


 

I gårsdagens Engamorgen viste KjellH til fotballsosiologisk forskning som delte fotballsupportere inn i fire ulike kategorier.

giulianotti

I sosiale medier blei saken raskt oppfatta som en måte å snakke ned de som ikke faller i supporter-kategorien, øverst til venstre i tabellen.

Men diskusjonen som fulgte ble interessant, og omfattet både hensyn man må ta for å fylle tribunene, samt behovet for at alle finner sin riktige plass på stadionet.

Her er det viktig å understreke at vi ikke mente å rangere supportere når vi la ut gårsdagens sak. Analysen vi viste til handler om å forklare de ulike årsakene folk har til å gå på kamp, og det ligger ikke nødvendigvis noen rangering i det.
Man kan lage tilsvarende skjema på politisk tilhørighet, hvor prioriteringen av økonomiske og personlige friheter er aksene, og noen plasserer seg et sted og noen et annet. Det stedet jeg ender opp er det riktige for meg, men trenger ikke være det riktige for alle.

På vårt nye stadion ser vi at klubben planlegger fire veldig forskjellige tribunekonsepter, nettopp for at folk skal finne sin riktige plass, uansett hvilken kategori de ender opp i på skjemaet vi viste til i går.

Undertegnede kommer for eksempel til å sitte på “flanør-tribunen”. Det er der jeg hører hjemme, og det er det ingen skam i.


Kan du ikke få nok av Aperopet? Er ikke syv Engamorgener i uka tilstrekkelig? Da har jeg gode nyheter!

Fra i dag av leverer vi i Aperopet en ukentlig Vålerenga-spalte til Dagsavisen. Vi har lenge hatt en forkjærlighet for avisa som leverer det som utvilsomt er den grundigste dekninga av Vålerenga, og da de tok kontakt for å høre om vi kunne tenke oss å levere tekst til dem var vi ikke sene om å takke ja.

Dagens spalte kan du lese på Dagsavisen.no, eller i papiravisa!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *