Engamorgen søndag 29. januar: Lavt tempo og midtvintershelg

Dagens Næringsliv har en lengre artikkel om barn som trener mye. Vålerenga er blant eksemplene. Her forteller sportslig ansvarlig for 10-11-åringene i Vålerenga, David Ribeiro om dagens treningsøkt. Foto: Vif-fotball.no

En av de gode tingene med helg er all tida en har, inkludert tida man har til å lese helgeavisene. Og iblant er disse også sports- og Vålerenga-relatert.  Denne helga har vi kost oss med Dagens Næringsliv og Dagsavisen til morgenkaffen. Og registrerer at Vålerenga har slått Kongsvinger i ishockey.

I Dagens Næringsliv i går (bak betalingsmur) var det en flott sak om unger som trener mye.

Artikkelen begynner slik:

Klokken er halv syv mandag morgen. Ute er det stupmørkt. På tribunen i Vålerenga Hockeys ishall klamrer et par fedre seg til pappkopper med lunken traktekaffe. Nede på isen stormer et titall barn med køller etter en svart puck. Det skal de gjøre den neste timen. Ett av barna er syv år gamle Fredrik Engh, han og faren har kjørt fra Ekeberg til Jordal for å delta på den første av dagens tre treninger.

Artikkelen problematiserer til en viss grad den ekstreme spesialiseringen enkelte foreldre velger for barna sine, men mest av alt setter den tidlig organisering/spesialisering av idrett i perspektiv.

Og Fredrik har spilt hockey siden han var tre år, trener hockey og fotball seks ganger i uken hver. Det går også fram av artikkelen at Vålerenga oppfordrer barna til å møte på minst tre hockeytreninger i uken.

Spesialiseringen er ekstrem, spesielt om man måler det mot eksempelvis vålerengalegenden Terje “Henger’n” Hellerud, som har landskamper i fotball, hockey og bandy, samt bykamper i håndball. Men man skal ikke lenger “tilbake” enn til Ingvild Flugstad Østberg som i dag er på topp internasjonalt i langrenn, men fortsatt ikke har valgt bort fotballen helt. Eller Kim Holmen som ble en helt habil fotballspiller, selv om han var en toppturner også.

I artikkelen trekkes flere eksempler fram: Bjørn Einar Romøren begynte satsingen på hopp da han var 15–16 år, og det sto mellom hopp og stuping. Sander Sagosen spilte ishockey til han var 14 år og fotball til han var 16, før det ble ensidig satsing på håndball.

Stig Johansen, breddesjef i Vålerenga Hockey, forteller at VIF tilbyr ekstra trening til de utøverne som vil satse mer, samt at man for større barn inkluderer fotballtrening i regnskapet når kravene til oppmøte blir strengere.

En mer enn lesverdig artikkel som gir et godt bilde på en virkelig – og travel – situasjon for mange, med gode og innsiktsfulle perspektiver fra ulike hold.

 


“Botta”

Dagsavisen hadde i går en tilsvarende flott artikkel om Bjørn «Botta» Skaare, legendarisk hockeyspiller med bakgrunn fra Furuset, og en mann som også var et uomtvistelig fotballtalent.

“Legenden, myten og gåten”, kaller Dagsavisen ham, og spekulerer på om han var på vei til Oslo for å skrive under for Furusets erkerival, altså Vålerenga. Artikkelen er skrevet av journalist Tom Vestreng, som hadde «Botta» boende i familiens sokkelleilighet.

 


VIF-KIL 3-2

Vålerenga avgjorde med tre mål i førsteperioden i kampen mot Kongsvinger i Furuset Forum i går. Etter 60 minutter sto det 3-2 til VIF. Kampen gikk foran 592 tilskuere.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *