Engamorgen onsdag 1. mars: Seriespillet er over, bring on Frisk (igjen)

Toppscorer Tobias Lindström. Foto: Jarl Erik Sandberg, http://jesphoto.smugmug.com/

Enga endte på femteplass i serien, og vi møter som vanlig Frisk i kvartfinalene. Også er jeg litt bekymret for Vålerengas Fanzone-konsept.

Etter å ha hatt heng på tredjeplassen dumpet Vålerenga ned på femteplass i siste serierunde. Det var vel ingen som forventet at man skulle slå Oilers. Vi har mange skader, de rullerer på fire rekker. Vi hadde da heller ikke nubbsjangs i de to første periodene, men i tredje er det Ylven som går foran og vinner en puck og scorer. Da får gutta blod på tann, og under to minutter senere scorer Rasmus Juell ett til. Derifra og ut setter Enga alle kluter til, og Juell igjen utligner til 3-3.

Uavgjort gjorde oss ingenting slik tabellsituasjonen var, men jeg er ikke sikker på om Espen og Roy hadde helt peiling på tabellsituasjonen på slutten. Da kampen vippet på 3-3 burde vi tatt ut Søberg og satsa alt på tre poeng, da hadde vi tatt fjerdeplass med seier. I stedet er det Oilers som scorer på slutten.

God innsats i tredje periode, men den tredjeplassen røyk med en grusomt svak hjemmekamp mot Sparta og en dårlig kamp i Stjernehallen.

Synd, det hadde vært ganske gromt å ta medalje i serien i en sesong klubben er i en transittetappe. Da røyk også hjemmebanefordelen, selv om vi ikke har en hjemmebane akkurat nå.

Det er definitivt førsterekka som har båret dette laget i år, og det må de gjøre i sluttspillet også. Tobias Lindström har hatt en fenomenal sesong, og avslutter på tredjeplass på poenglista med 58 poeng, ett bak Dan Kissel og syv bak Mark van Guilder.

En utrolig sterk prestasjon med tanke på laget han bærer.

Hockeykultur

Ellers er det jo fascinerende å se på Stavanger Oilers. De har tatt veldig mange titler på kort tid, og har i tillegg pensjonert en del spillerdrakter i sin unge historie. Men når man heiser flagg for U20-seriemesterskap så er det kanskje litt i overkant, eller?

Virkelighetsoppfatningen til enkelte Oilers-fans er det jo også noe i veien med. For eksempel han som reagerte kraftig på at Enga-spillerne gikk i gardeoben etter å ha fått klarsignal fra ledere. Det er jo begrensa hvor lenge man skal stå og bli kald på isen mens det andre laget feirer. Men: “I engelsk fotball måtte de vært med på utdelingen samt stått æresvakt når Oilers entret banen.”

Når engelsk fotball er din referanse for hva som er innafor i norsk hockey sier det ganske mye.

Sluttspill

Og som de observante sikkert har fått med seg: Det ble Frisk-Asker i kvarten. Igjen. Storhamar hadde muligheten til å velge oss kontra Sparta, og Storhamar er et lag som står veldig bra til oss. De liker neppe å spille mot oss, og valgte derfor Sparta.

Vi får dermed Frisk i kvarten for fjerde år på rad. Denne gang har Frisk hjemmebanefordel.


 

Fanzone

Vålerenga annonserer at det blir Fanzone på stadion kommende sesong. Først en mindre versjon på Ullevaal Stadion hvor man blant annet kjører en ballbinge for de minste unga. Her blir det garantert tung sponsorprofilering og mye ståhei, og det blir sikkert populært. Området rundt Ullevaal har vært ganske kjedelig, så nå blir det noe å finne på for de som har med seg kids.

Morten Nydal forteller til klubbsidene at dette først og fremst blir en boltreplass for barnefamilier. Når vi flytter til Valle blir Fanzonen utvidet “betydelig”, og skal også da inneholde ølservering i regi av Klanen. Det skal bli norges første Fanzone.

Det er hyggelig at klubben satser skikkelig, men:

Når stadionprosjektet ble lansert fikk man vel mer eller mindre inntrykk av at den store plassen bak ståtribunen skulle nærmest bli et friområde som oss supporterne skulle få forvalte litt som vi ville.

Så kom det en barnehage med lekeapparater og uteareal. Ok, gode inntekter. Greit, plassen er stor, den.

Nå blir resten av området tydeligvis norges største fanzone. Den bitre supporteren i meg som hater moderne fotball reagerer umiddelbart med negativ ryggmargsrefleks på dette. Kampdagen skal ytterligere Disneyfiseres, og barnefamilier med penger å brenne er som vanlig i fokus. Klanen skal få en tilmålt del av dette til å drikke øl på, som etter kjent norsk stil antageligvis vil være meget godt sperret av. Selvsagt fysisk skille, men også kanskje begrenset innsyn slik at stakkars små barn ikke skal se de slemme menna som står og bælmer syndens eliksir? Hvis man innfører et tungvindt bongesystem med separate køer for bongkjøp og ølkjøp, og hyrer bolere fra Pro-Sec til å overvåke deg så er vel opplevelsen så erkenorsk som mulig.

Nå skal jeg innrømme at en Fanzone etter min smak ville være litt annerledes. For det første ville det vært kjemisk fritt for unger, og småbarnsforeldre får kun adgang hvis de lover å ikke prate familieliv. Eneste musikk er Neil Young, Islandsgate og The Phantoms, og akseptable samtalemner er Neil Young, obskur sportshistorie, aktuelle nyheter og dystopier. De to siste temaene er for øvrig i ferd med å bli til ett.

Jada, jeg overdriver litt. Tro meg, jeg skjønner at Vålerenga trenger å være spiselige for flere enn gretne gubber. Klubben trenger sårt en tilførsel av litt mer normale folk også, og vi SKAL være klubben for alle.

Jeg bare blir litt redd for at den kampopplevelsen jeg har lengtet etter i årevis, og som jeg endelig har klart å se for meg på vårt eget stadion, skal ende opp med å et sideshow til barneunderholdning og sponsorboder. Bortgjemt i et hjørne mens hovedgreia blir barneunderholdning. Jeg ønsker meg det samme som jeg opplever når jeg reiser for å se Bundesliga på Millerntor i Hamburg: Et romslig friområde med godt utvalg av mat, drikke og supportereffekter fra både offisiell sjappe og uoffisielle produsenter. På virkelig gode dager kanskje en scene med live musikk. Med andre ord et område hvor kulturen rundt klubben får puste fritt og litt ukontrollert uten at alt er oppmålt, regulert, tima og tilrettelagt. En slags light-versjon av Børst og Ball før match.

Hvis vi kan få til det samtidig som barnefamiliene og sponsorene får sitt så vil dette bli en knallsuksess.

Èn kommentar på “Engamorgen onsdag 1. mars: Seriespillet er over, bring on Frisk (igjen)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *