Gunnhildur Yrsa Jónsdottir. Foto: Kenneth Berger / Vålerenga Fotball

Skribenten Jerusalem fra klansforumet fortsetter å levere referat av høy kvalitet fra Toppserien. Sjekk video nederst i saken.

Toppserien, 8. serierunde: Medkila – Vålerenga

Denne uka kan vi by på både slitte oljemetaforer, hat-trick og hoftefeste fra Harstad.

1. omgang: Kanonpasning, olje i angrepet og en keeper som ikke var keeper

Et lite langskudd fra verdens største landkanon kom Vålerenga best i gang. Selv den mest erfarne kanonførerveteran på Sama sykehjem speidet beundringsfult ned på banen da Aivi Luik, med den største presisjon siden 2. verdenskrig, skjøt en bakromspasning langs bakken fra egen halvdel mellom 8 spillere og åpnet 30 meter bakrom for Gunnhildur Yrsa Jonsdottir. Vår kaptein gjorde ingen feil, og fire minutter ut i kampen hadde vi fått åpningen vi kunne drømme om i oljehovedstaden i nord. De neste minuttene så Vålerenga-maskineriet riktig så velsmurt ut da vi stadig sklei gjennom Medkilas forsvarslinje og fikk rom og plass i et vidåpent bakrom. Men kanskje ble det litt for mye olje for skuddbeina til Vålerenga-damene. For det var det med å sette sjansene da…

Medkila stilte med halvparten av førsteelleveren ute med skader og karantener i denne kampen, og til alt overmål med sin snart 100 år gamle hovedtrener, Margunn Haugenes, i midtforsvaret og med utespiller i mål. Sistnevnte skulle imidlertid vise seg å ha oil grip gloves på hendene, og ble kåret til Medkilas beste. Ikke mindre enn 7 ganger kom Vålerenga alene med Alexandra Quincey uten å skåre. 4 mot 1 eller 2 mot 0. Den høyvokste amerikaneren stoppet det meste, og midtveis var det fortsatt nerve på Harstad stadion.

Utenfor banen: «Ikkjæ håftefæste, Låttæ!»

Mens det enda er spenning i denne kampen benytter vi anledningen til å formidle noe av det som skjedde rundt kampen. Denne gangen kunne vi ha kåret toppseriens beste tribuneutsikt (hovedtribuna på Harstad stadion har majestetiske utsikt over Vågsfjordens snødekte fjelltopper mot Senja), det var fristende å kommentere prematchmusikken fra harstadrapperen RSP og dommer Tove Marie Tanstad var nær ved å kapre oppmerksomheten for sin bestemte tirade mot Vålerenga-trener Kjell Gustad på klingene sunnmørsk («Kutt ut! Slutt opp! Et ord til så ryker du! Er det forstått?»).

Men dagens mann på Harstad stadion skulle bli Medkilas assistenttrener Roy Berntsen. Dagbladet hadde ikke spandert på seg kommentator til denne kampen, men hvem trenger det når Medkila-assistenten har posisjonert seg strategisk ved siden av mikrofonen. Og med hovedtreneren på banen benyttet harstadværingen anledningen til å spille både CM og FIFA 17 med stemmen: «Anja, længer bak! Pass på nummer 5! Bak ryggen din! Hold ho feilvendt! Lavere i præsset! Ikkje førr lavt! Ut! Ut! Bravo! Spæill baill! Motsatt siæ! True bakrom! Martine, skakkje du opp å skår? Bærre skyt du, Ida! No klæmme du til! Aillt du har!» Med høy nordnorsk røst fikk vi justering av presshøyde, et fargerikt nordnorsk vokabular og coaching i verdensklasse fra sidelinjen. Og mest coaching fikk nord-Norges største fotballtalent Lotte Fikseth Fossem (15) som hadde en god kamp på Medkilas midtbane: «Kjæmpejobb, Låttæ! Se på baill, Låttæ! Rolig nu, Låttæ! Bra, Låttæ! Bare spæll back der, Låttæ! Returrommæ, Låttæ! Kjæmpejobb, Låttæ!» Selv kroppsholdningen ble coachet: «Ikkjæ håftefæste, Låttæ!» Til tross for det svært forutsigbare «offside, dommer!» hver gang Vålerenga slo en pasning i Medkilas bakrom, går prisen for kampens største off-pitch-attraksjon til Medkilas assistent.

1. omgang: Lynrask skåring, disco, hat-trick og et mål som kanskje ikke var mål

Bydelslaget fra sør i Harstad skal ha for at de ikke spiller kjip antifotball. De har lekne teknikere som får lov til å slippe seg løs og utvikle seg på mer enn stram forsvarsorganisering. Men noen ganger blir det litt for naivt og de slipper til for mye bak forsvarslinja si, og etter pause skulle de bli hardt straffet.

Vålerenga brukte åpningsminuttet godt: Ellen Wang vant ballen høyt i banen, Aivi Luik dro bort to spillere og tre skudd senere åpnet endelig Elise Krieghoff målkontoen for Vålerenga fra nesten død vinkel. Da var omgangen 48 sekunder gammel. Bare sekunder senere fikk Maren Hauge fritt leide i Medkilas bakrom, og så ut til å ha drept kampen.

Innbytter Martine Olsen ville det imidlertid annerledes, og sendte ballen i bue over Michelle Betos på sin første ballberøring. For meg så det ut som Theresa Nielsen reddet på strek, men i mangel på goal-line-teknologi i toppserien får vi stole på at dommerteamet gjorde rett da de gav klarsignal til å slippe Medkila-diskoen løs over stadionanlegget. Dermed måtte vi vente til 80. minutt før Elise Krieghoff dro spenningskurven ned til null med 1-4. Og derfra gikk det fort. 1-5 ved Aivi Luik på kontring etter historiens dårligste frispark (for hjemmelaget), og Krieghoff-hat-trick på overtid.

Medkila skal normalt slås, men alle kamper skal spilles først. 3 poeng og tangering av Medkilas største tap for sesongen lar seg høre.

Målene:

0-1   Gunnhildur Yrsa Jonsdottir (Aivi Luik) (4)

0-2   Elise Krieghoff (Theresa Nielsen) (46)

0-3   Maren Hauge (Theresa Nielsen) (47)

1-3   Martine Olsen (63)

1-4   Elise Krieghoff (Theresa Nielsen) (79)

1-5   Aivi Luik (Theresa Nielsen) (83)

1-6   Elise Krieghoff (Gunnhildur Yrsa Jonsdottir) (90)

Børsen:

Michelle Betos 6 – har lite å gjøre, tar det ho kan ta, vanskelig å gjøre noe med målet

Ellen Wang 5 – solid defensivt, bidrar overraskende sjeldent framover (har kanskje fått beskjed om det) med tanke på at hun også har spilt ving tidligere, men kommer til en stor målsjanse og gjør en viktig gjenvinning før 0-2.

Jennie Nordin 5 – bommer stygt før Medkilas reduseringsmål, ellers grei kamp

Arianna Romero 4 – har lite å gjøre, og har stort sett god kontroll, men så kanskje ut til å være litt mindre konsentrert enn normalt, flere pasningsfeil og en defensiv bommert

Tina Dalgård 5 – varierer fra det brilliante til enkle feil

Aivi Luik 7 –solid kamp, gode gjenvinninger og pasninger, og et mål!

Gunnhildur Yrsa Jonsdottir 8 BB – var overalt i denne kampen, avsluttet i det ene øyeblikket og taklet foran forsvaret i det neste

Stephanie Verdoia 5 – kommer som vanlig til avslutning i god posisjon, men det var på motsatt side det meste skjedde i dag

Theresa Nielsen 7 – etter en medium førsteomgang flesker ho til med fire assist på en omgang

Elise Krieghoff 7 – litt typisk goalgetterkamp, spiller egentlig ikke sin beste kamp, noen ganger går det litt for fort for ho, men viser at ho kan avslutte, skårer hat-trick og har et par deilige DFH-aktige touch som setter andre opp i god posisjon

Maren Hauge 5 – gjør ikke alt for mye ut av seg før hun kommer to ganger alene med keeper, burde ha satt den første, flott avslutning på nr. to

Innbyttere:

Anne Lise Olsen 5 – fikk nesten en omgang uten å markere seg så mye, burde ha skåret alene med keeper