Engamorgen fredag 27. oktober: Neste sesong: Kald kalender og varme forventninger

Fortsatt blid, litt oppgitt og klar for å forklare NFF ett og annet. Ronny Deila begynner å få orden på den delen av fotballverden han har innvirkning på. Foto: VIF Media

Gårsdagens artikler i pressen gir oss håp og tro for hvordan neste år vil fungere i Vålerenga Fotball. I tillegg gir Fotballforbundet oss muligheten til å finne ut at vi må sette av hele perioden fra Holmenkollsøndagen til første søndag i advent for å se fotball. Og Vålerenga Hockey tok med seg en seier hjem fra Østfold.

Slik vi leser det forteller Ronny Deila VG at han har funnet nøkkelen til problemene i Vålerenga tidlig i sesongen. Samtidig med dette letter han på sløret. I et langt intervju gir han oss et innblikk i hvordan det vil bli neste sesong.

Hovedpunktene er ganske enkle:

 • – Det viktigste ordet som skal prege vårt lag, er sult, sier Deila.
 • Stallen skal slankes fra dagens 27 til 24, endringen skal i hovedsak skje med spillere som er i klubben i dag, men noen kjøp i forsvarsleddet er nødvendige.
 • Jääger, Stengel og Grindheim virker som å være deler av planen neste sesong. Dersom de vil.
 • Å gi muligheten til spillerne som vil.

VG oppsummerer det hele slik:

– Også er vi i ferd med å skape en positiv kultur her: At folk lykkes og får ut det beste i seg selv, sier Deila – og kommer inn på at han lenge har følt trenden har vært det motsatte under sitt første år i klubben.

Etter det er summen ganske enkel: Vålerenga blir enda bedre neste år!

VG-journalisten har en tone gjennom intervjuet som vi sjelden opplever i møter mellom norsk presse og norske fotballedere. Han omtaler vårt stadionanlegg som «nye, stilige Intility Arena på Valle». Han passer på å gi rause, varme beskrivelser av intervjuobjektet. «Deila er nydusjet og offensiv», starter det. Etter hvert skal han beskrive den ene spilleren med uferdig eller dårlig utgangspunkt etter den andre – Kjelsrud Johansen, Juklerød, Ejuke og Fridjónsson – og forklarer hvordan Deila har fått dem til å skinne sammen. Det virker som om intervjueren har trua på prosjekt Deila. Jeg merker at det også gjør meg ekstremt positiv før neste sesong.

I VG får vi også høre hvorfor trenden har snudd i løpet av høsten. VIF har gått fra å være det mest pasningssikre og pasningskåte laget i serien til – på de sju siste kampene – å bli det femte mest pasningsvillige laget i Norge.

– Det forteller to ting: At vi er litt mer direkte. Og at vi ikke er så gode med ballen som vi var. Vi ønsker fortsatt å ha et høyt balleinnehav, men vi har flyttet ballinnehavet høyere opp på banen, har mer av det på motstanderens halvdel, påpeker Deila.

Vi anbefaler alle å lese hele intervjuet. Det gir et godt innblikk i hvordan Deila tenker. Faktisk anbefaler vi det så sterkt at vi lenker til det en gang til.

 


Neste sesongs datoer

Samtidig med dette offentliggjorde NFF i går hovedterminlista for sesongen 2018. Den viser at serien starter søndag 11. mars og avsluttes med siste serierunde 25. november, cupfinale 2. desember.

I Nettavisen og VG reagerer Deila voldsomt på oppsettet, og han ser det hele med våre supporterøyne. Det er gledelig.

 • – Jeg skjønner ikke at det er mulig (Nettavisen)
 • – Det er helt utrolig at man skal ha frihelger for at noen få lag skal spille i Europa. Hele norsk fotball kan ikke stoppe opp av den grunn (VG).
 • – Vi [som ikke er i Europa], skal spille fem kamper i løpet av sommeren – på tre måneder! Hvis vi skal dra sesongen ut, må vi spille mange flere kamper. Vi ødelegger også kontinuiteten for publikum. Å kunne følge med laget sitt og vite hva som skjer – du vet snart ikke når det er kamp og når det er frihelg. Det er helt tullete! (Nettavisen)
 • – Jeg synes det er uheldig for norsk fotball. I den beste perioden av året skal det spilles seks kamper på tolv uker. Det ødelegger for publikum, og det ødelegger for produktet til norsk fotball (VG).
 • – Det nytter ikke å ha seks landslagspauser, der vi har 14 dagers pause, pluss VM-pause, pluss at det er pause i juli. Det går ikke an å dra en sesong ut slik. Du får ikke noen sammenheng eller rytme i det som skjer (Nettavisen).
 • – Vi må tåle å spille tre kamper i uka. Hvis man spiller tirsdag i Europa, bør det legges til rette så man spiller fredag eller lørdag helgen før, men hele norsk fotball kan ikke stoppe opp. Det ødelegger for utviklingen og det ødelegger for publikum (VG).
 • – Vi må begynne å spille mye mer kamper, og det hadde vært kjempegøy. Da kan vi dra ut sesongen, men å dra ut sesongen på grunn av Rosenborg og et par andre lag, mens vi andre skal bare trene hele året, det er å skyte seg sjøl i foten (Nettavisen).

Det som virkelig er pussig er at det virker som om NFF tror dette vil løfte norsk fotball tilbake til nivået man var på i perioden med andreplass på FIFA-rankingen, RBKs seier mot AC Milan på San Siro og landslagets seier mot Brasil. De skal gjenskape gammel storhet for norsk fotball slik den glinset og glanset gjennom flaggskipene Landslaget™ og ®osenborg, uten å benytte seg av virkemidlene man brukte den gang. Den gangen fungerte det med ni trøndere, Skammelsrud og Soltvedt. Det var et lag først og fremst.

Det virker som man vil skape best mulig forhold for Rosenborg uten at man i det hele tatt ser på hva som er best for norsk fotball, ei heller for Rosenborg. At Rosenborg i år har hatt sine svakeste kamper i kampene etter kamper i Europa betyr ikke at man nødvendigvis må øke tida mellom disse kampene og påfølgende kamper hjemme, men at Rosenborgs spillere må vennes til å konkurrere i flere turneringer. På nittitallet var de det, og presterte jevnt med de samme spillerne i ulike turneringer.

70 % av de som har stemt hos Nettavisen sier seg for øvrig enig med Deila, uten at det er noe vesentlig statistisk poeng.

 


Dagsavisen

Husk at Aperopet har spalte i Dagsavisen i dag. Der ser vi på laget som stiller mot Molde søndag og hva som er bakgrunnen for omveltningen i Vålerenga denne høsten.

 


Hockey

 

Høydepunktene fra kampen finner du som vanlig hos TV2.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *