Engamorgen lørdag 28. oktober: Vålerenga-spiller på inntektstoppen

Moa kommer høyt opp på inntektstabellen. Foto: Eivind Hauger

Som alltid den dagen skattelistene slippes kunne vi i går lese saker om eliteserieklubbenes lønnsnivåer, for eksempel hos VG, hvor det presenteres lister over inntekt, formue og skatt til alle spillere og trenere som var tilknyttet en eliteserieklubb i løpet av 2016.

Nå skal det sies at disse listene ikke akkurat gir et presist bilde av hvor mye klubbene betaler i lønn til hver enkelt spiller. Se for eksempel på inntekten til Moa i VG-saken. Han står oppført med 10,6 millioner, og det er helt åpenbart at Moa ikke fikk utbetalt 10 millioner i lønn av Vålerenga i fjor. Her er det snakk om andre inntekter Moa har hatt ved siden av lønna fra klubben, og sånn kan det også være med flere andre spillere. Derfor har det ingen verdi å begynne å regne på antall poeng per lønnskrone med utgangspunkt i gårsdagens skattelister, fordi skattelistene ikke sier noe om lønnsbudsjettet til klubbene.

 

(Deloitte gjorde imidlertid en analyse av sportslige resultater per lønnskrone i sin rapport Eliteseriebarometeret. De slo fast at i perioden 2014-2016 var det en sterk korrelasjon mellom lønnsbudsjett og tabellplassering, og at Sarpsborg 08 og Odds Ballklubb var klubbene som fikk flest poeng per lønnskrone i samme periode. Vålerenga lå midt på treet. Men det er altså en heeeelt annen historie).

 

Men selv om vi ikke akkurat kan summere opp tallene på lista og si at det tilsvarer klubbenes lønnsbudsjetter, så gir skattelistene oss en viss pekepinn på hvordan lønnsulikheten er i de norske toppklubbene.

 

I Rosenborg, for eksempel, er det knapt en spiller som står med en inntekt på under en million. Kun Magnus Stamnestrø (13 kamper i Eliteserien 2016, to fra start) og Erlend Dahl Reitan (fire eliteseriekamper i 2016, tre fra start) står oppført med inntekt under den magiske grensa. Og det er godt over en startellever som står registrert med over to bananer i inntekt.

 

På motsatt side av skalaen finner vi Bodø/Glimt, Stabæk og Sarpsborg 08 hvor ingen spillere er oppført med mer enn en million. I disse tre klubbene er det kun S08-trener Geir Bakke som står oppført med et sjusifra tall.

 

Så når man ser på dagens tabellsituasjon, og finner Sarpsborg 08 på en bronseplass, så tyder det på at de også i år klarer å få mange poeng ut av hver lønnskrone de bruker. Det viser seg altså at anekdoten fra Deloitte-rapporten ikke var en heeeelt annen historie allikevel.

 

For Vålerengas del kan troppen grovt sett deles i tre nesten like store deler. En tredel er registrert med en inntekt på over en million. Dette inkluderer den statistiske uteliggeren Moa og Ronny Deila som halve året fikk lønn av Celtic, men vi kan nok regne med at disse to ville høre til i denne tredelen uansett. Den andre tredelen består av spillere med en inntekt på mellom 500.000 og 1.000.000, mens den tredje tredelen består av spillere med lønn under 500.000. Også i sistnevnte gruppe finner vi en kuriositet: Marcus Sandberg, som var hos oss hele 2016-sesongen, står oppført med 0,- i både inntekt og formue. Jeg vet at mange svensker kommer til Norge fordi det er vanskelig å finne jobb i Sverige, men ille håper jeg virkelig ikke det står til hos våre naboer i øst.


 

Andrea Loberto ferdig i FFK

 

Etter en meget trå sesong, hvor Fredrikstad to runder før slutt fortsatt ikke har sikret plassen sin i Obos-ligaen, ble det i går takk og farvel til tidligere Vålerenga-assistent Andrea Loberto. Det hele skjedde ifølge Eurosport etter at Loberto spurte spillergruppa om han hadde tillit før gårsdagens trening, og fikk et klart nei som svar. Da valgte italieneren å trekke seg fra jobben øyeblikkelig.

 

Jesper Mathisen har tydeligvis gode kilder i FFK, og har gjengitt hele handlingsforløpet på sin Twitter-konto. Det er interessant lesning, men det får meg samtidig til å håpe at Mathisen aldri får like gode kilder i Vålerenga-garderoben. Noen ting tror jeg det er greit at holdes internt, og et referat av hvor mange som stemmer for og mot at treneren skal gå tenker jeg at spillergruppa i FFK helst ser at holdes borte fra Twitter.


 

Ny matchball i norsk toppfotball

 

Tidligere denne uka tok Manchester City seg videre i ligacupen med et nødskrik etter at de trengte ekstraomganger og straffer for å slå Wolverhampton. City-manager Pep Guardiola gikk ut i media etter matchen og leverte sin versjon av hvorfor det lyseblå stjernegalleriet ikke hadde klart å score mot Championship-klubben: Cup-ballen var for lett.

 

Også i norsk fotball har det vært mye snakk om frustrasjon blant spillerne over at man bruker forskjellige matchballer i de forskjellige klubbene. Men nå går det mot lysere tider. I går kom nemlig nyheten om at både Eliteserien og Toppserien skal begynne å benytte en fast matchball fra Select fra og med neste sesong. Riktignok er det en håndfull klubber, deriblant Vålerenga, som har egne avtaler med ballprodusenter, og som dermed ikke vil være med fra starten.

 

Så kanskje vi får se Kåre Ingebrigtsen klage på vekten av Vålerengas Umbro-ball etter å ha tapt på Intility Arena neste sesong?

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *