Engamorgen 17. november: Cupfinalehelg med nogo attåt

Cupfinale-låta er klar. Er du klar for finale i morgen?

Cupfinalehelga står for døra. Men det skjer mye mer i Vålerenga. I Engamorgen er vi innom Avaldsnes-Vålerenga, Lørenskog-Vålerenga, Vålerenga-Odd med noe småkrydder innimellom.

God helg!

Lørdag 16.00 Telenor Arena og NRK: Damecupfinale mot Avaldsnes

NTB har intervjuet en veteran, og Aftenposten videreformidler, mens Dagsavisen har intervjuet et stjerneskudd. Vinklingene er ulike, men siden journalistene ikke skriver så mye om kvinnene, så er det påfallende hvor mye friskere nyhetssaker fra denne delen av fotballen oppfattes.

For å si det enkelt framstår det ikke som så mye meningsløst pjatt som er skrevet hundre ganger tidligere før denne finalen.

I Aftenposten vinkles det på at uansett vinner vil lørdagens finale mellom Avaldsnes og Vålerenga medføre et lag som vinner cupfinalen for første gang. Og at VIF-kaptein Gunnhildur Jónsdóttir har tro på at det historiske cupgullet havner hos oss, tross dårlig statistikk og åtte strake tap mot kjøpelaget fra havgapet.

– Vi går aldri inn i en kamp med slike ting i tankene. Vi slo LSK (1-0) i semifinalen, og de hadde jo ikke tapt i cupen på årevis. Alt kan skje i en finale. Det handler ikke om å knekke en kode, men mer om å vinne duellene og «fightene» underveis, sier islendingen.

– Dessuten har vi tapt knepent i de to seriekampene mot Avaldsnes i år. Det tar vi selvtillit fra. Vi vet vi kan slå dem, sier Jónsdóttir.

Jónsdóttir var kaptein da hun tidligere i karrieren vant den islandske cupen med Stjarnan også.

– Man ønsker ikke å gå inn i en finale med for høyt spenningsnivå. Der har trenerteamet vært flinke. Vi behandler det i stor grad som en “normal” kamp, sier Jónsdóttir.

– Jeg er fra Island. Der sier magefølelsen alltid seier, sier hun humrende.

Historien er en litt annen med femtenårige Emilie Libakken Østerås, cirka halvparten så gammel som sin kaptein. Denne sesongen har hun blitt tidenes yngste spiller i Toppserien da hun debuterte på øverste nivå mot Fløya 15. juni.

Men helt frisk er hun ikke: Emilie har hatt lungebetennelse og starter ikke kampen.

– Hadde hun vært frisk hadde hun vært sikker i troppen, sier Gustad til Dagsavisen.

– Jeg har aldri sett en cupfinale live, så dette blir jo stort uansett, sier Emilie til Dagsavisen på Vålerengas tirsdagstrening, men helt syk er hun heller ikke der hun kommer rett fra landskamp med J15-landslaget, og også scoret et mål i kampen mot Belgia.

Hun gikk fra Tveita til Vålerenga som 10-åring og går i tiende klasse på Skøyenåsen skole.

– Emilie er et godt eksempel på den talentsatsingen vi driver i VIF. Vi må få opp egne spillere, sier Egil Ødegaard, administrativ leder for Vålerengas damelag til Dagsavisen.

– Emilie er ambisiøs, er en veldig vinnerskalle og har fokus på de riktige tingene. Hun er en av de unge som skal sette den nye kulturen i Vålerenga i form av treningsvilje, driven mot å bli bedre og det å ofre seg for resten av laget, sier trener Kjell Gustad.

– Hun er duellsterk, har et godt overblikk og er en målfarlig midtbanespiller.

Aperopets løsarbeider Jerusalem kommer med følgende oppfordring til å komme deg på cupfinalen i morgen:

Sjeldne Øyeblikk – eller hvorfor du bør komme deg på cupfinalen for svingende

Øyeblikket er her, kjære ivrige eller døsige medsupportere som elsker dette laget til du blir tatt av dage! Endelig skal vi spille om noe igjen da … Etter en serie med sesonger midt på tabellen og cup-exit etter cup-exit for begge kjønn skal vi for første gang dette tiåret kjempe om et trofé! Da er det på tide å heve sin røst og støtte sitt lag.

Sjeldne øyeblikk: 352 940 400. Så mange ganger blunker vi i et gjennomsnittlig langt liv. De fleste av dem glemmes. Utallige føltes meningsløse. Mange var bare en vane. Tatt som en selvfølge fordi vi tok menneskene rundt oss for gitt. De færreste får vi tilbake. Men noen øyeblikk glemmer du aldri. Noen øyeblikk kommer du til å se tilbake på resten av livet med glede. Og noen øyeblikk vil du absolutt ikke gå glipp av.

Sånne øyeblikk vi lengter etter: Lørdag kommer et av disse øyeblikkene vi lengter etter og lever for som spillere, som støtteapparat og som supportere. For sjuende gang i vår 104 år lange historie har et av Vålerengas A-lag nådd cupfinalen!

Cupfinale altså … jeg glemmer aldri noen av de. Som nyforelska Vålerenga-supporter ble hele følelsesregisteret aktivert av måla til Kaasa, Haug og Super-Musa, og deretter Ørni med lykkekrona som avgjorde det hele – i to cupfinaler. Jeg var der da Moa og Daniel herja med svimle Stabæk-spillere, har slitt ut dvd-spilleren med å se Troy Perkins’ prematchtale i reprise, og glemmer aldri eksplosjonen av glede over å se kongepokalen løftes mot himmelen av to armer i kongeblått. Og ekstasen etterpå.

Og jeg lovte meg sjøl at jeg aldri skulle gå glipp av en cupfinale med Vålerenga igjen – før jeg blir tatt av dage. 9 års venting på en ny mulighet er lenge nok. Og når gutta ikke lykkes gleder det desto mer at Engas kvinner endelig gav oss en ny kamp som betyr noe.

Øyeblikk vi aldri glemmer: Noen øyeblikk glemmer du aldri. Livet har ikke så mange av de for de fleste av oss. Heller ikke cupfinaler. Så om du er supporter eller spiller: Når vi går inn på Telenor arena i morgen så smak på følelsen, kjenn på fellesskapet, vær der, ta det inn og grip dagen. For disse øyeblikkene er sjeldne.

Og ofte er det først når dette er tatt fra oss at vi innser hvor mye vi elsket denne dagen, denne gjengen og dette øyeblikket. Og vi mer enn noe annet skulle ønske at vi fikk oppleve det igjen. Ingen av oss kan styre alle ballens bevegelser, dommerens påfunn, banens ujevnheter eller flaks og uflaks. Men en cupfinale er en anledning der spillere og supportere sammen kan demonstrere hva som kan oppnås med samklang og offervilje, og sammen skape et sjeldent øyeblikk vi aldri vil glemme.

Kjære medsupportere: Øyeblikket er her! Vær der!

 

Mangler du billetter til finalen?

Bruk denne veien inn.

 

Og jammen kan du ikke lese Aperopets bryggerisjef skrive sine tanker om morgendagens cupfinale i Dagsavisen på papir i dag også. Løp og kjøp!

 


Lørdag 16.00 Lørenskog Ishall: Herrehockeybortekamp mot Lørenskog

Et skade-rammet Vålerenga er klar for kamp sånn litt over halvveis til Lillestrøm. Det er kamp mellom niende mot sjuende plass på tabellen i en underlig sesong i Hockey-Norge.

Klanens Overblikket er uenig i at Philip Marinaccio (Storhamar) fikk fem kamper for å grisetakle Vegard Aspehaug, og vilt uenig i at Robin Dahlstrøm (samme klubb) slapp unna med bare én kamps karantene for sin ødeleggende takling på Martin Laumann Ylven i disiplinærutvalget torsdag.

 


Søndag 18.00. Intility Arena: Herrehjemmefotballkamp mot Odds Ballklubb

Odd kommer på besøk i årets siste hjemmekamp, før sesongen avsluttes neste helg mot Sogndal på Fosshaugane. Klubbens hjemmesider har detaljene før kampen.

Også her er hjemmelaget nummer ni og bortelaget nummer sju, og Vålerenga går forbi Odd på tabellen med en seier. Laget har har forberedt seg godt med doble treningsøkter flere ganger i uka.

Statistikken viser at Vålerenga har vunnet 27 av 56 oppgjør, men sist seier er helt tilbake i 2012 da vi vant 3-1 på Ullevaal stadion.

I VIF-troppen er alle tilgjengelige unntatt Mohammed Abdellaoue som er nyoperert og ute i lang tid. Både Ernest Agyiri og Daniel Fredheim Holm er tilbake for fullt og jobber intenst med å finne kampformen, mens gjestene mangler sin bestemann denne sesongen, keeper Sondre Rossback.

Dommer er Tore Hansen som ikke har dømt oss siden vi nedsablet Viking i Stavanger.

Dette blir også siste hjemmekamp der Bjørge Fedje er materialforvalter for Vålerenga. 32-åringen går over i en tilsvarende rolle i landslaget, melder NRK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *