Engamorgen tirsdag 21. november: Hvordan er det mulig?

Foto: Aperopet

Hvordan er det mulig at Stengel forsvinner fra Vålerenga når han endelig slo igjennom?

 

I går var det flere, inklusive oss, som lurte på hva vi skulle gjøre nå når Grindheim forlot klubben. Det var bred enighet om at dette var et tegn på at Stengel blir. Derfor ble det litt av et helvete da klubben plutselig offentliggjorde at Herman Stengel var klar for… Strømsgodset. Attpåtil en halvtime etter sesongkortsalget for 2018 startet.

Dermed var helvete løs. At folk hyler og skriker i sosiale medier er ikke noe nytt, vi var rimelig sure i redaksjonen også, men dersom du er en av de som truer med å slutte å dra på Vålerenga-kamper pga dette vil jeg kanskje anbefale å få sjekka huet ditt.

Så i dag går Engamorgen hovedsakelig med til å prøve å forstå hva som har skjedd.

Denne nyheten hadde neppe kommet i går hvis ikke Stengel hadde tilsynelatende valgt å ta et gult kort på slutten av kampen i går. Et totalt unødvendig kort på slutten gjør at han slipper å dra til Sogndal å spille siste seriekamp i to grader og regn. Jeg tror ikke det var tilfeldig, men meg om det.

En ytterligere konsekvens av det kortet var at han er ferdig for sesongen, og da ville Strømsgodset gå ut med gladnyheten i dag. Herlig timing.

Så da er Herman Stengels fireårige opphold i Vålerenga over. For mange Vålerenga-fans på internett er han nå guds gave til fotballen, og det er utelukkende klubben sin feil at han ikke blir – uansett. Han er den beste spilleren vi noengang har hatt, og det er “typisk” Vålerenga og bare gi han bort gratis fordi vi aldri prøve å beholde han. Sannheten er kanskje noe annerledes.

Sportslig sett har Herman Stengel vært ganske skuffende sett over det hele. Han kom til Vålerenga som en meget talentfull 18-åring, og det var forventet at han skulle slå igjennom relativt raskt. Han hadde tross alt debutert i Tippeligaen som 16-åring for Stabæk, og fikk 20 kamper for dem før de rykket ned til OBOS-ligaen. I OBOS-ligaen 2013 var han fast på laget.

I Vålerenga er det som følger i serien (kilde: altomfotball.no):

2014: 8 seriekamper fra start, byttet ut i 8. 16 innbytter. To mål, tre assist. 4,64 på spillerbørs (Usikker på hvilken børs de refererer til).

2015: 16 seriekamper fra start, byttet ut 9. 7 innbytter. To mål, en assist. 4,83 på spillerbørs.

2016: 11 seriekamper fra start, byttet ut 6. 14 innbytter. 0 mål, en assist. 4, 53 på spillerbørs.

2017: 13 seriekamper fra start, ikke byttet ut. 8 innbytter. 6 mål, 4 assist. 5,31 på spillerbørs.

I de tre foregående årene spilte han altså 62 seriekamper for Vålerenga, hvorav 35 fra start. Han ble byttet ut 23 ganger, og byttet inn 37 ganger.

I de kampene så vi kun glimt av det talentet han besitter. Han spilte sjelden skikkelig dårlige kamper, men han var ofte anonym. Sånn er det ofte med unge spillere, det tar ofte tid. Kanskje spesielt i Vålerenga, hvor folk kan stå på tribunen og hyle at klubben skal selge deg hvis du spiller noen svake kamper på rad.

Det er i år, og spesielt i høst, vi har sett talentet til Stengel. Han er fortsatt variabel, og var fryktelig svak mot Sandefjord for to kamper siden, men når laget fungerer og han har mye boltreplass, da har han vært fryktelig god. Det er liten tvil om at Stengel er et kjempetalent.

Så hvorfor forsvinner han?

Vålerenga har forsøkt å skrive ny kontrakt med han siden i sommer, og Vålerenga har tilbudt han etter det vi i Aperopet forstår et ganske så lukrativt tilbud. Han ville også ha lovnader om spilletid, noe trenere sjelden bør gjøre. Kanskje han har sett flere andre midtbanespillere komme inn og lure på om han har en fremtid der. Men han har spilt nok i høst til at han burde fått det svaret. Han har spilt på vårt nye magiske stadion, og han har hørt fansen rope “Herman 2020” i kamp etter kamp.

Vålerenga har etter det vi vet også tilbudt han mer lønn og bonuser utover høsten, men Strømsgodset betaler fortsatt mer. Godset har av en eller annen grunn store budsjetter, og for å være ærlig er jeg glad for at klubben setter på bremsene. Samtidig er Herman fra Hokksund, og det er meget mulig han er litt Godset-fan innerst inne. Det er lov, det.

Men det er fortsatt jævlig irriterende.

Også har vi jo overgangssaken, da. Den er absolutt ikke hans feil, men tidligere ansatte i Vålerenga satte altså i gang den famøse Stengel-saken, som kanskje egentlig burde hett Pall Gunnarsson-saken, men det er mindre catchy. Den saken red klubben som en mare, og Vålerenga betalte i dyre dommer for tapt omdømme. Så ille ble det at nedskjæring etter nedskjæring ikke holdt. Vi opplevde en sponsorflukt som nesten tok livet av klubben. Det er sagt før, men jeg tror ikke mange er klar over hvor nære det var at vi tok en Lyn. Nå peker takk og pris pilene andre veien.

Summa summarum er jeg veldig sur for at dette skjedde. Jeg er sur for at vi ikke fikk signert ny kontrakt med en spiller akkurat i det han så ut til å slå igjennom etter å ha heva lønn i fire år, jeg er sur fordi han går til en Mikke Mus-klubb, jeg er sur fordi han går for mer penger, jeg er sur på agenten hans, og jeg er sur fordi dette vil utløse en ny bølge med syting, klaging og “typisk Vål’enga ass!” fra enkelte av våre flotte medsupportere.

Og jeg er sur fordi Stengel sjøl sa dette til Dagbladet etter å ha knust Viking 22. oktober: “- Nå spiller jeg og vi gjør det bra. Det er mye spennende som skjer i Vålerenga i dag, og om jeg fortsetter å spille så skriver jeg under på kontrakt. Jeg må spille, og det vil jeg bare fortsette med.”

Vel, han fikk spille 90 minutter i hver kamp siden det.

Man kan også lure litt på mentaliteten til gutten hvis han ikke vil være med på den satsingen vi har gående i klubben nå, faktisk. Dersom han virkelig bare går for penga og velger å flytte hjem til Hokksund, så får vi bare ønske Herman Stengel god bedring.

Nå bør spillerlogistikken bedres et par knepp i vinter, for nå må vi ha inn en ledertype på midtbanen.


 

Og med den muntre innledningen: Nå kan du fornye sesongkortet ditt. 

Jeg har gjort det allerede. Fordi jeg merket at jeg gledet meg virkelig til å gå på kamp sist. Nyforelskelsen i stadion er fortsatt til stede, og jeg tok meg sjøl i å smile når jeg tenkte på flomlyskamp mot Odd i kulda i november, en kamp jeg meget mulig hadde droppa å gå på hvis den gikk på Ullevaal.

Jeg driter i hva slags lag vi stiller, og jeg driter i hvilken divisjonen vi stiller i. Jeg skal se ALLE kamper på Valle neste år.

Klikk her

 

8 kommentars på “Engamorgen tirsdag 21. november: Hvordan er det mulig?

 • 21. november 2017 i 08:24
  Permalink

  Her må noen se seg sjæl i speilet. Det er ikke nedtrapping å flytte til godset. Godset spiller i Europa neste år, det gjør ikke vi. Sist gang vi var foran godset på tabellen var i 2011. Etter det har vi vært langt bak dem hvert år. På tide med en reality check. Kan vi ikke matche lønnstilbud eller andre gulroter som Europaspill og garantert kjemping om medaljer hvert år så er vi ikke så jævla attraktive. Samma hva vi må tro sjæl og høye som vi er på ny stadion.

  Nå bør det komme inn noe bedre enn 2-mill og 0-spill Abdi….

  Svar
 • 21. november 2017 i 08:54
  Permalink

  Stengel ville ikke spille mer for oss.Ferdig med den saken. Håper at Deila er litt dyktigere på overgangsmarkedet før neste sesong enn han var i år. Ibrahim, Finne, Azemi, Berntsen-ingen av disse har fått til noe som helst. Terningkast en for dette til Ronny Deila. Nå ser jeg fram mot vinteren og hvem som kommer inn i stallen. At laget blir mye bedre enn det har vært de siste årene er jeg temmelig sikker på. Det kler uansett VIF jævlig dårlig å synes synd på seg sjøl, det være seg supportere, spillere eller ledere. Så stolt så Vål`enga-til Valle faller!

  Svar
 • 21. november 2017 i 09:22
  Permalink

  Det er en diger elefant i denne artikkelen som ikke nevnes med et ord og det er måten Stengel er blitt behandlet siden Deila kom inn. Han har sittet på tribunen og sett på nyervervelser drite seg ut i kamp etter kamp. Synes det er direkte spekulativt å antyde at dette utelukkende handler om økonomi, det handler om tillit.

  Svar
 • 21. november 2017 i 10:00
  Permalink

  Takk til Engamorgen for trøstende ord. Men såret et for dypt til at kommentaren lindrer noe særlig. Lapsus tar poenget i sin kommentar når han påpeker at Stengel ikke har fått nok tillit. Deila har framelsket sin egne, elendige darlings. Skjønner godt at Stengel går for å få mer spilletid i Eliteserien.
  Han har gitt jernet i år. I mitt avsindige raseri fant jeg statistikk i går (ikke helt oppdatert) som bekrefter dette.
  Stengel har hatt 11 kamper fra start på VIF2. Seiersprosent med Stengel på banen: 63. Snitt for hele året: Ca 30. Stengel og Dønnum scoret fire hver. Bare Bilal har flere med sine fem.
  A-laget: Stengel med 12 kamper fra start. Seiersprosent i disse ca 58. Alle kamper ca 37. Stengel er toppscorer med 6 mål, pluss 4 assist. På 18 kamper fra start leverte Zahid 5+5. Stengel kåret til BB i 4 kamper av herværende nettsted. Han ble matchvinner mot AaFK 12/5, og berget ett poeng mot RBK 28/5. Uten disse fire poengene hadde VIF nå lagt på 12. plass.
  Altså; Stengel har levert når han har sluppet til, men har til tider gått for lut og kaldt vann. Deila er en dåre. Og jeg kommer ikke til å legge igjen så mange kroner på KGB5 (også kalt Intility) neste år, det må isåfall være for å se cupheltene eller VIF2. Og kanskje blir det NSB-safari til eksotiske Drammen.
  Mvh Sigbjørn Andersen,
  Sinsen og Spania

  Svar
 • 21. november 2017 i 10:46
  Permalink

  En komplisert og mangesidig sak dette. Herman Stengel har tidvis vært god i år. Ikke spesielt god de foregående årene, men åpenbart en spiller med stort potensiale. Han har i liten grad klaget og sutret offentlig over manglende tillit og spilletid, og han har mer eller mindre på egen hånd sikret at VIF2 fortsatt spiller på nivå 3. De fleste VIF2-kampene jeg har sett, har Herman vært i en klasse for seg selv, og langt bedre enn for eksempel Felix Horn Myhre som mange mener er det nye store. Men det er ikke noe poeng å gråte over en spiller som ikke vil være hos oss. Jeg gråter mer for Grindheim som vil være hos oss og som totalt sett har vært en bedre spiller enn Herman Stengel sesongen sett over ett, og som har mer enn nok fotball i seg til å holde ett år eller to til. Det er helt merkelig å høre uttalelser om at han er “en av de beste Deila har trent” den ene dagen, og så kvitte oss med han den neste. Timingen for beslutning og offentliggjøring var også helt krise. Spillerlogistikk har så langt vært elendig under Deila, med hederlig unntak for Larsen Kwarasey. Den siste uka har vært spesielt ille. Her er det mye å bevise og en stor jobb å gjøre i vinter. Men å (true med å) la være å gå på kamp fordi en spiller som heller vil spille et annet sted forsvinner, er patetisk.

  Svar
 • 21. november 2017 i 10:57
  Permalink

  Tviler sterkt på at Godset har betalt mer i lønn enn hva vi gjør. Det strider mot all fornuft hvordan klubben i Drammen blir drevet. Her ligger det noe annet bak.

  Godset er i alle fall ikke et steg ned, på tide å se oss selv i speilet. Klubben har ligget og vaklet i mange, mange år nå.

  Jævli kjipt, Herman er en bra kar.

  Svar
 • 21. november 2017 i 12:16
  Permalink

  Nøkkel og løsning for framtida, prinsippstandpunkt om å ikke satse på spillere med Jim Solbakken som agent. Så enkelt, bra for gutta, bra for klubb og bra for supportere. Ikke så bra for Jim, og det er helt greit.

  Svar
 • 21. november 2017 i 13:18
  Permalink

  Sjeldent mye vas til Aperopet å være. Som er kommentert ovenfor synes jeg at Deilas behandling av Stengel har vært veldig dårlig, og å gjøre det til at han er ei hore som bare går for pengene er for dumt. Selv om han har spilt mye i høst tror jeg ikke han glemmer at det ikke er så lenge siden Deila mente han ikke var god nok for troppen en gang.

  “Han ville også ha lovnader om spilletid, noe trenere sjelden bør gjøre.” For noe tull. Det er da en ting som alltid avgjør når en spiller skal signere; hvilken rolle er det mening at jeg skal ha i klubben. Dette er ikke det samme som klippekort, hvis det er nødvendig å påpeke det, men intensjonene til treneren du skal spille for. Det er jo ikke sjeldent man hører spillere snakke om at de kom til en klubb fordi treneren viste at de ville ha dem. Det er vel ikke så rart at man vil føle seg ønsket? Noe jeg ihvertfall ikke tror Stengel har gjort i Enga siden Deila kom.

  I tillegg til dette kan det jo hende han har valgt klubb ut fra geografiske kriterier. Det er kort å pendle til Drammen, og for en som er vant til å bo i Oslo er det sikkert greit å slippe å flytte til Molde eller Bergen eller noe.

  Synes Stengel har oppført seg eksemplarisk fra dag 1 og har ikke en eneste ting å utsette på tiden hans i klubben. Dagen etter den triste avskjeden til Grindheim er det leit å se enda en flott person forsvinne fra klubben.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *