Engamorgen søndag 11. mars: Nedsnødd fotball, dampveivals og skivold

Villedene reklame fra Eurosport

Vi prøver å ikke være altfor hovne ovenfor fotballforbundet, for ikke snakke om holdninger rundt og forskjellsbehandlingen av idrettspublikum. Det er bare det at innimellom får man det servert på iskaldt sølvfat. 

Eliteserieåpningen utsatt

Den planlagte “festaftenen” mellom Ranheim og Brann ble aldri noe av. Til tross for iherdig, dog merkelig, innsats fra det trønderske banemannskapet ble ikke banen godkjent av dommeren. Snø, vinter og tæle gjorde forholdene farlige for fotballspillerne. Beskjeden kom to timer før kampstart og dermed måtte TV-titterne belage seg på en kveld med Melodi Grand Prix istedet. Sannsynligvis en mager trøst for de stakkars bergenserne som tok den korte turen til Trondheim. Dere har alle gode supporteres medfølelse i dette tilfellet. Vi sliter ikke akkurat med å sette oss inn i situasjonen.

Ja, NFF og Norsk Toppfotball. Hvordan synes vi dette gikk? 

Tillat oss å være selvgode her, fordi er det noe omtrent alle tenkende fotballinteresserte har forstått lenge før den planlagte seriestarten så er det at seriestart tidlig i mars vil by på værmessige problemer. Et problem et at sportsinteresserte nordmenn flest ikke er ferdige med vintersesongen så det generelle publikum vil sannsynligvis droppe turen innom nærmeste eliteseriearena. Det igjen vil få det til å virke som norske fotballkamper er dårlig besøkt og det generelle publikummet vil sannsynligvis droppe kampene som spilles når varmegradene endelig er tilbake, fordi det fremstår tamt. Supporterne vil stille opp, men de blir gang behandlet som kasteballer og undermennesker av de som lager serieplanen. Hvor lenge gidder man egentlig det. Hvor mange Brannsupporterne som tok veien til Trondheim igår gidder å gjøre det når kampen har blitt omberammet?

Ja, så legger vi til grunnlaget for at kampen igår ble utsatt. Spillernes sikkerhet. 

Poenget med en altfor tidlig seriestart var jo at Norge bli så fryktelig gode i fotball igjen. Vel, jeg har nyheter til de som bestemmer. Du blir ikke god av å spille fotball når du er skadet. Når vi følger den tankegangen, så blir ikke topplagene godt forberedt til Europacup hvis normal startoppstilling er på sykestua.

Nå vil sikkert NFF og NTF argumentere for at det har vært en ekstrem vinter og at de ikke kunne forutsett at tæle og is ville skape problemer på denne tiden av året. 

Ja, ok. La oss gå med på dette utrolig dumme premisset. Da dukker et annet innlysende problem opp. Det er for mange kokoslag i Eliteserien, som rent praktisk ikke hører hjemme der.

Ranheims eliteseriedebut blir altså utsatt fordi de ikke klarte å få kunstgresset klart i tide. Merkelig nok hjalp det visst ikke å kjøre dampveivals over den kalde banen, og Ranheim-leder, Frank Lidahl, kan være så uenig han vil med kamplederen. De hadde rett og slett ikke resurssene til å gjøre arenaen klar.

Jeg gjør ikke narr av banemannskapet, bare så det er klart. Jeg setter bare spørsmålstegn til hvordan Rosenborgs (inntil ganske nylig) farmerklubb, med en spillerstall bestående av halvproffer ala norsk toppfotball på 90-tallet, har klart å karre seg til en plass øverste selskap? Det er kanskje litt sjarmerende når en og annen liten klubb kommer opp og hilser på for så å bli sendt hodestups nedover divisjonene igjen, men de 16 lagene i Eliteserien 2018 inneholder ikke bare Ranheim. Den inneholder også, for å nevne noen, Sandefjord (utsatt første hjemmekamp), Stabæk (utsatt første hjemmekamp) og vår serieåpningsmotstander, Kristiansund. Vi venter fortsatt spent på avklaring om den kampen blir spilt eller utsatt.

Poenget er, uansett, at dette nå beviselig er kokosklubber som har lite å gjøre i Eliteserien. Et og annet besøk, ok, men de – og flere – er i all hovedsak fyll i en overbefolket serie.

Jeg mener personlig at vi burde kutte Eliteserien ned til 14 lag igjen og at serien burde strekke seg fra tidlig april til slutten av oktober. Bruk heller landslagspausen som i år kommer etter to serierunder som en slags kickoff for den norske fotballsesongen. Kanskje man vil generere mer interesse på den måten. Samtidig unngår man unødvendig skade på spillerne, i tillegg til unødvendig slitasje på oss tribunesliteres engasjement.

 


Hva synes TV-fotball om supportere? 

Skandalen er et faktum og vi venter bare på svar fra andre arenaer i Eliteserien.

Brann Bataljonen var, forståelig nok, ikke så glade for en bomtur til Trondheim, til tross for at turen fikk dem ut av Bergen i noen timer. Noen tok til sosiale medier for å klage. Og der fikk de empatiske tilsvar.

Erik Hanøy er kommentator på Eurosport, hvis du lurte.

Nå skal det sies at Erik ikke uttaler seg på vegne av alle i Eurosport – og startet tidenes roing på Twitter uten å forstå hvorfor folk var oppgitt. Veldig underholdende men på en tragisk måte der ingen vant.

Men for å svare på spørsmålet hans, som fremstår svært arrogant. 

Ja, noen tvang supporterne fra Bergen til Trondheim denne lørdags ettermiddagen. NFF, NTF og TV-avtalen. For supportere er klubben nær familie. Hvis datteren din trenger din støtte i Kuala Lumpur, til tross for at det er et kinkig tidspunkt, så drar du til Kuala Lumpur. Valget ditt består i all hovedsak hvordan du skal komme seg dit.

Å gjenta til det kjedsommelige at supportere er viktige og at de er fotballens DNA høres kanskje bra ut, men det beviser bare at man ikke forstår supportere – eller genforskning.

 


Idrettspøbler

Gårsdagen var på alle måter en god dag for oss bedrevitere. I alle år har vi fått høre at fotball – og hockey – tiltrekker seg visse elementer som bare vil lage bråk og skaper sjenanse for barnefamiliene. Derfor kan man ikke kjøpe øl på fotballtribuner og dialekt, draktfarge og skjerf er god nok grunn til å bli bedre kjent med det lokale politiet. #metoo

Visse brunskjorta miljøer vil også ha det til at områder av Oslo er direkte farlige å ferdes i.

Sannsynligvis vil noen påstå at dette ikke er problem for skisporten og Vestkanten, men et isolert problem grunnet logistikk, fyll og fantestreker. Noen få ødelegger for alle andre. Ja, det er kanskje noe i det der. Lurer på om den holdningen kan overføres til andre bydeler, idretter og dets publikum.

Jeg tør i hvert fall ikke til å ta turen til Holmenkollen igjen før jeg føler meg trygg fra den folkelige skisporten og de uønskede elementene den tiltrekker seg. 

Èn kommentar på “Engamorgen søndag 11. mars: Nedsnødd fotball, dampveivals og skivold

  • 11. mars 2018 i 11:43
    Permalink

    Veldig spent på om det blir buss tur i morgen kl 08.00. Så spørs det om det blir kamp når i kommer fram? Mandags kveld i Kristiansund uten fotball ikke veødig eksotisk!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *