Engamorgen 23. mars: Treningskamp i landskamppausa

Samúel Kári Fri∂jónsson er blant vålerengaspillerne som er på landslagssamling denne uka. Foto: Grydis.no

Klokka kvart på ett i dag er det treningskamp på Intility Arena mot estiske Kalju og klokka seks spiller Norge landskamp mot Australia. I dagens Engamorgen ser vi på Vålerengas motstander og Vålerengas landslagsspillere.

I dag kl. 12.45 tar Vålerenga imot JK Nõmme Kalju til treningskamp på Intility Arena.

Laget leder den øverste divisjonen i Estland etter fire spilte serierunder. Der befinner de seg sammen med tre andre lag som har ti poeng. De seneste årene har laget endt opp på tredje plass ved sluttspilt liga, og de har ikke klart å kvalifisere seg for spill i europaturneringene, men har tatt seg til siste kvalifiseringsrunde.

«De rosa panterne», dét er faktisk kallenavnet deres, bør dermed være en passende motstander for Vålerenga, og samtidig et lag det skal være mulig å slå.

ENGA Live streamer oppgjøret direkte på vif-fotball.no, med Freddy dos Santos som kommentator for de som enten mangler tida eller mangler hundrelappen som skal til for å se kampen på ordentlig.

 


Vålerenga og landslagene

Tidligere i uka kunne Dagsavisen melde at fire VIF-spillere var på landslagssamlinger i denne pausa – Samuel Adekugbe (Canada, foto vif-fotball.no), Samúel Kári Friðjónsson (Island, vif-fotball.no), Ivan Näsberg (Norge U21, grydis.no) og Christian Borchrevink (Norge G19, vif-fotball.no).

Men hvordan står det til med resten av VIF-stallen?

Det er faktisk en solid rekke spillere som har landslagshistorikk, og felles for mange av disse er at de heller ikke ligger veldig langt fra å bli tatt ut til sitt landslag igjen.

Dersom han hadde vært uskadet ville Enar Jääger vært i Estlands landslagstropp også denne gangen. Sam Johnson spilte landskamper for Liberia i 2015 og 2016. Etter at han ble solgt til Kina har han ikke vært på landslaget, men han kan fort være aktuell igjen. I hvert fall om han fortsetter som han har startet sesongen, som hardtarbeidende og målscorende spiss.

For Adam Larsen Kwarasey virker det litt mer i det blå. Han står med 24 landskamper for Ghana, og virket fast der i en periode. Men Adam har ikke blitt tatt ut det seneste drøye året. Laget er ikke kvalifisert for VM i Russland, og det har vært sagt at Ghana skal bygge et nytt lag.

Når man ser på de Vålerenga-spillerne som har noen få landskamper for Norge, så er det ikke grunn til å tro at de får plass før det skjer noe spesielt: Abdisalam Ibrahim fikk to kamper for A-landslaget under januarturen til De Forente Arabiske Emirater i 2014, men har ikke vært i landslagsdiskusjonen siden. Daniel Fredheim Holms siste av 3 A-landskamper kom den 19. november 2008, og det kan vel ikke forventes at han blir tatt ut på landslaget igjen, nærmest uansett hvordan han gjør det. Magnus Lekven har 4 A-landskamper, den siste i 2013.

På aldersbestemte landslag har vi flere spillere med ensom alle har en forholdsvis nylig historie: Bård Finne spilte U21-kamper for Norge i 2014 og 2015, mens Magnus Retsius Grødem har G19-landskamper fra i fjor. Han er vel aktuell for U20, U21 og U23 etter hvert, men det er vel mulig det må mer fast spilletid til før han vil bli tatt ut igjen.

Kristoffer Klaesson var tatt ut til landslagssamling G18 i februar, men er ikke med i denne troppen. Også i fjor (på G17) var han litt inn og ut av troppene. Felix Horn Myhre spilte G17-landskamper i 2016, men har ikke vært tatt ut siden. Og Ernest Agyiri har spilt G17-landskamper for Ghana, men med spillere som forsvinner til et akademi er det ofte litt hipp som happ om de forsvinner under radaren til aldersbestemte landslag.

Verken Chidera Ejuke, Peter Godly Michael eller Aron Dønnum har landskamper, såvidt Aperopet bekjent. Dønnum er vel også for gammel til å tas ut fersk på et U20-landslag, men alle disse er kandidater for en framtidig landslagsrolle for henholdsvis Nigeria og Norge. Det kreves en viss nivåheving for Dønnums del og en stabilisering for Ejukes del. Når det gjelder Michael må han vise at han har det nivået inne som han viste i treningskampene i vinter. I Nigeria er vel også et landslagsuttak vesentlig mer avhengig av politikk og økonomiske faktorer enn i mange andre land.

Heller ikke Marcus Sandberg (Sverige) og Felipe Carvalho (Uruguay) har landskamper, og begge må vel oppfattes å være et godt stykke unna, da de i øyeblikket ikke har fast plass på Vålerenga og i tillegg kjemper om plassen på sterke landslag. Spesielt for Carvalhos har vi forventninger til at dette kan endre seg.

Selv om det norske landslaget ikke er spesielt sterkt, så kan verken Simen Juklerød (23 år), Fitim Azemi (25), Jonatan Tollås Nation (27) eller Amin Nouri (30) forventes å bli hentet inn til debut på landslaget når rollene deres er okkupert av like unge/yngre spillere fra større klubber med mer imponerende meritter. Kanskje det vil fortone seg annerledes i et januaruttak med spillere kun fra de skandinaviske ligaene?

 


Nye æresmedlemmer:

Terje “Henger’n” Hellerud og Hans Nilssen ble utnevnt til æresmedlemmer i Vålerenga tidligere i uka. Aperopet føyer seg til gratulantene!

Vålerengas historie-bokholder sørger for å holde oss oppdatert. Skjermdump: Facebook.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *