Engamorgen fredag 20. april: NM, toppkamp og elefanter

Helga er her med all spenning det medfører for oss fotballflanører. Vi er kanskje mest spent på hva helga vil huskes for når den er omme. 

Vålerenga er snakkis om dagen. Jeg merker at det litt mer generell, positiv interesse rundt meg ihvertfall. Du kan nesten si at de som ikke snakker om VIF om dagen er litt ute. Mer enn vanlig ihvertfall.

Med strålende solskinn og det at våren viser seg fra sin beste side (selv rocker jeg fyrstikk-looken med stil), hvordan kan man ikke glede seg til hjemmekamp i Oslo. Vålerenga Fotball er i toppen.

Der vi hører hjemme.

 


And the decision is…

Idag velges motstander i andre runde av NM. Klokka 14 vil NFF kunngjøre hvem som trygla mest om storfint besøk.

Våre lesere ønsker Skeid. Grorud ønsker seg Vålerengabesøk i anledning at de er 100-år gamle i år.

Selv liker jeg tanken på nytt Oslo-oppgjør. Mer hype i byen, samt at flere potensielle VIF-supportere våkner opp fradvalen.

Jeg tar gjerne en tur til Grorud i andre runde, så kan vi heller spare Nordre Åsen til tredje.

Men jeg blir ikke overrasket hvis NFF vil sende oss på en merkelig tur noe lenger bort.

 


Elefanten i rommet

Hva skal fokus være på søndag?

Nå snakker jeg ikke om fokuset til gutta på banen. Deres oppgave er å sette Molde under et konstant press i 90 minutter pluss, holde buret rent bakover og score flotte mål.

Vi supportere derimot. Vi står foran et ekstremt kjedelig dilemma. Elefanten i rommet er forlokkende. Den sperrer mesteparten av utsikten og den skal anerkjennes.

Så hvordan gjøre det på en riktig måte? Jeg snakker ikke om politisk korrekthet nå. Den båten har gått. Det er barw det at denne elefanten fortjener mer en platt humor. Den fortjener syrlighet, intelligens og rett galgenhumor – rettet mot rett elefant.

For elefanten i rommet (den tiltalte) sitter på skuldrene til en annen elefant – som står og tramper på en mindre elefant (offeret).

Molde velger å la den tiltalte spilleren fortsette å spille. Spilleren er anonymisert – selv om det tar tre sekunder å finne ut hvem den tiltalte er. Anonymiseringen er forståelig men når Molde lar spilleren spille, hva da med resten av laget? For bare få dager siden hørte jeg spekulasjoner om at den tiltalte var en helt annen spiller.

Molde kan støtte seg til at de som arbeidsgiver har ansvar for sine ansatte, men dette er altså et fotballag. Ingen vanlig bedrift. De vil være langt mer i medias søkelys og det vil gi en signaleffekt. Det er faktisk ikke verre enn å benke spilleren til det hele er over.

Når det gjelder elefanten det er enklest å se. Politiet har tiltalt spilleren. Det skal mye til for at politiet tar ut siktelse, men han er fortsatt ikke dømt. Uskyldig til det motsatte er bevist.

Og hva med offeret? Det er ikke vanskelig å spekulere i at hun kanskje følger med på fotball. Hvis spilleren er skyldig, hva gjør det med henne å se voldtektsmannen spille kamp etter kamp, uten konsekvenser? Og hva slags signaleffekt har det for andre ofre for samme type kriminelle aktivitet?

Så tilbake til alle de flotte menneskene som stiller seg på Supportertrinunen på søndag.

Jeg håper vi supportere og flanører konsentrerer oss mest om oss selv

Men, de ropene og sangene som kommer (og de kommer) bør være rettet mot elefanten som tillater eskaleringen – og som velger å fjerne banner med påskriften “Mot voldtekt” på hjemmekamper. De har et tydelig holdningsproblem og de bør få oppmerksomhet for det.

Vi ser frem til Erling Rostvågs neste opptreden i God Morgen Norge om få dager

 


Damer og rekrutt

Søndag spiller damene våre sesongens første bortekamp. Vi har ikke akkurat startet sesongen strålende og i kamp mot laget vi tapte for i cupfinalen har vi endel å revansjere.

Heldigvis våknet damene litt under siste kamp, drøyt 2,5 timer inn i sesongen, så det kan hende de endelig er på gang.

Avaldsnes – Vålerenga Damer, søndag kl. 15.

Mandag spiller også guttas andrelag sesongens første bortekamp.

Vidar var en av fjorårssesongens tøffeste rivaler i nedrykksstriden, og generelt et atalt lag. Det hadde smakt godt med en overbevisende seier.

Vidar – Vålerenga 2, mandag kl. 16. Med andre ord, du er rimelig punsj hvis du tar turen.