Engamorgen mandag 23. april: Etter Molde

Chidera Ejuke passerte mange Molde-spillere i løpet av gårsdagens kamp mot Molde på Intility Arena. Foto: Grydis.no

Etter Vålerenga-Molde på Intility Arena i går er det to saker media bryr seg om: Situasjonen der Moldes Eirik Hestad fikk gult kort for filming og ikke straffe (med den påfølgende prinsipielle diskusjonen om trøndere bør dømme Molde) og bannerne Vålerengas supportere viste fram i kampen. Engamorgen leder deg gjennom det hele.

Vi begynner med Dagsavisen som vinkler på at Vålerenga hadde den største oksen, men ingen målscorere. Og de evner å glede seg over at det var to lag som ønsket å angripe og som vil være norske topplag.

– Nei, jeg hadde ikke gått i fistel om det hadde blitt dømt straffe der, sa trener Ronny Deila til Dagsavisen.

Ole Gunnar Solskjær: – Alle er jo enig i at dommeren gjorde feil, samtidig er Hafsås en av de beste dommerne vi har. Alle gjør feil i fotball.

Dagsavisen ser videre at Moldes Fredrik Brustad gang på gang løp fra VIFs Ivan Näsberg, og at Moldes Erling Braut Håland møtte veggen i VIFs Felipe Carvalho, “muskelblokka fra Uruguay som takler både på bakken og i lufta, men som også kan slå de mest oppsiktsvekkende feilpasninger”.

Vi signerer på at dette var to av duellene som oppsummerte kampen.

Vålerenga-spillernes reaksjoner kan du se hos klubben.

Nettavisen er mest opptatt av straffa som ikke ble gitt. Det er også VG.

Men i Nettavisen finner vi også følgende fra Deila.

– Carvalho imponerer meg veldig. Han er en vinner og har en mentalitet som vi trenger i laget vårt. Han er annerledes og står frem og tør å være litt gæærn ved å gi av seg selv. I tillegg har han jo veldig gode ferdigheter og fysikk som gjør han til en veldig spennende spiller.

Det er vel også det vi ser fra tribunen. Konturene av en ny Erik “Panzer” Hagen. Så kan Jonatan Tollås Nation få være hans Kjetil Wæhler.

For det var en voldsomt underholdende batalje som først og fremst bryter med fordommene om hva en 0-0-kamp er.

I Aftenposten sier Ole Gunnar Solskjær følgende:

– Eirik har fått streng beskjed om at han skal holde seg på beina om ingen faktisk er borti ham. Han hadde en situasjon på Lerkendal hvor han går ned og jeg er sikker på at det er straffe. Da jeg fikk se reprisen så jeg at Eirik gikk ned uten kontakt. Etter det har han fått beskjed om at han skal stå, uansett, med mindre man faktisk blir tatt. Derfor var jeg ekstra sikker på at det var straffe da det var nettopp ham som gikk ned i kveld, forklarer treneren.

– Kanskje var det nettopp situasjonen på Lerkendal som kostet ham, sier Solskjær.

 

Så var det bannerne, da:

En serie bannere som på ulike måter tar avstand fra voldtekt får mye oppmerksomhet. Aperopet oppsummerte mye av hva vi mener i vår spalte i Dagsavisen fredag.

Og alle andre medier mener noe etter gårsdagens kamp. Daglig leder i VIF, Erik Espeseth, uttaler seg til NRK, og reagerer.

– Vi har hatt en dialog med supporterne i forkant hvor vi har vært tydelig på at norsk lov skal gjelde også her. Vi har et eget stadionreglement. Etter vår oppfatning mener vi at det har gått for langt i denne saken her, sier daglig leder i VIF, Erik Espeseth og viser til at spilleren ble navngitt.

– Vi har tatt et standpunkt at vi venter til saken har vært oppe. Vi tror på spilleren vår. Så får vi avvente og se. Fotball er følelser. Vi har sagt nok om det, og vi konsentrerer oss om fotball nå, sier Ole Gunnar Solskjær.

Det Solskjær sier tar for eksempel ikke hensyn til at spilleren i forrige kamp var kaptein, en rolle som forbindes med ære, med å være et forbilde, med å være en ambassadør for hva klubben ønsker å framstå som. Når Molde tar et slikt valg, sitter de ikke stille i båten. Da tar de et valg og det må være tillatt for andre å være uenig.

Norsk Supporterallianse mener Vålerengas supportere holder seg på rett side av streken.

– Det virker som at de holder seg innenfor. At alle skjønner referansen, men ikke plumper uti med ren hets. Det er kunsten man må mestre, at det er snert og ikke bare drittslenging, sier Norsk Supporterallianses Talsmann Bjørnar Posse Sandboe til TV 2.

Molde spiller med MOT på drakta der Vålerenga har «Vålerenga Mot Rasisme». På MOTs hjemmeside www.mot.no står det at MOT er en ungdoms- og samfunnsbygger som styrker ungdoms bevissthet og mot – til å leve, til å bry seg og til å si nei.

Kampdelegat Njål Rønning bekrefter overfor TV 2 at han har mottatt en klage fra Molde.

– Jeg har dokumentert det som har skjedd og vil sende en rapport til NFF, så er det opp til dem om det er noe straffbart eller ikke, sier Rønning til TV 2.

Når det hevdes at spilleren ble identifisert på tribunen er det trolig banneret «Sarr’u voldtekt?» det siktes til. Nå er det ikke gitt at en identifisering vil være ulovlig i seg selv.

Jusprofessor Olav Torvund er for eksempel soleklar på at det ikke er ulovlig å si at en navngitt person er tiltalt for voldtekt, men at det kan være injurierende å hevde at han gjorde det han er tiltalt for.

Og når man bruker humor er det enda vanskeligere å bedømme om en konkret formulering skal bedømmes bokstavelig og om den er innenfor eller utenfor loven. Det viste eksempelvis rettssaken der Løgnaslaget med Per Inge Torkildsen i spissen ble frikjent for å ha kalt ei aktivt diskriminerende dame for nazifrisør.

Så kan vi avslutte som vi begynte, med Dagsavisen som konkluderer med at vi “som forsøksvis leter etter humor syntes #moldetoo var de[t] mest kreative” banneret.

 


VIF 2 i ettermiddag

Rekruttlaget møter Vidar på Lassa Gress i Stavanger klokka 16.00 i ettermiddag. Den kampen kan du se her (krever abonnement på NA+).

 


Vålerengas damer vant mot Avaldsnes