Hva skjer, Vålerenga Hockey?

Foto: Grydis.no
Foto: Grydis.no

Jeg har vel tidligere lovet en slags evualuering av hockeysesongen, men det har uteblitt. Hvordan evaluerer man en sånn sesong, hvor ting går så på tverke?  Her er noen betraktninger.

For det første kan vi lese at Vålerenga Hockey kjører storopprydning. Det kan se ut som om alle utlendingene forsvinner. TV 2 påstår Vålerenga har snakket med Anders Bastiansen, noe som ville være en kongeforsterkning. Så får vi bare håpe han ikke lar seg lokke av oljepenger. I tillegg snakker de om at Vålerenga skal begynne oppkjøringen rekordtidlig. Det er interessant, med tanke på hvor kort oppkjøringa var denne sesongen.

Noen mener det var Iskrigerne, noen mener det var CHL som gjorde det. Etter hva jeg har hørt, hadde Vålerenga veldig få barmarkstreninger i oppkjøringen og lite felles opplegg. Det er også verdt å merke seg at Vålerenga spilte mange treningskamper før sesongen 2013/14. Før denne sesongen ble det spilt kun en eneste treningskamp før CHL startet – skulle vært to, men lynet slo ned i islanlegget til Stjernen. Det er uansett merkelig lite, det virker som om Vålerenga la opp til en kort sesongoppkjøring for så å bruke CHL-kampene som treningskamper. Men du får ikke mye erfaring i å styre kamper når du ligger i forsvar hele tida. Sett i ettertid ser dette ut som en stor tabbe.

Brian Ihnacak - Ferdig i Vålerenga? Foto: Grydis.no
Brian Ihnacak – Ferdig i Vålerenga? Foto: Grydis.no

Videre er det ikke bare jeg som mener Vålerenga har manglet solide, defensive backer med størrelse. Det så vi i NM-finalene i fjor, når Oilers-rekka med Kristiansen, Røste Fossen og Hallem nærmest forchecka backene våre igjennom vantet og ut av banen. Samme gjentok seg i år, og da ble vi enda tynnere når Bonsaksen forsvant i tillegg til at vi slet med skader.

At Fortier/Gamache blir hentet inn istedet for backer er vanskelig å forstå, selv om det kanskje avslører at det også manglet målscorere fremover på banen – noe som også er ledelsens ansvar. Laget fremsto som helt feilkomponert.

I tillegg må det være lov å stille spørsmålstegn ved hvorfor Cato Cocozza, vår beste defensive forward ikke fikk fornyet kontrakten før sesongen. Det er meget mulig det var penger osv det sto på, men Cocozza har vært utrolig viktig sammen med Jesper Hoel – som plutselig bare forsvant midt i sesongen uten noen forklaring eller redegjørelse fra klubben.

Det er nemlig ikke så lett å vite hva som foregår i VIF Hockey. De styrer med sitt og har egentlig veldig lite åpen kommunikasjon utad. Det lekker mye ut via folk og ryktebørs, men det sier seg sjøl at når en av de mest oppofrende spillerne plutselig forsvinner midt i sesongen, rett etter han scorer mål i kamp, så er det ganske overraskende for folk som reiser land og strand rundt og følger dette laget.

Her er noen betraktninger rundt noen av spillerne:

Daniel Sørvik ble beste norske målscorer i Get-ligaen med utrolige 58 poeng og blir fortjent sammenlignet med Lars Erik Lund. Like utrolig er det at han da har +2 i målforskjell (som flere har påpekt, han får ikke + for overtallsmål.)

Brian Ihnacak: Morsom spiller med et vanvittig blikk og hender. 77 poeng er meget bra i serien. Desverre falt han helt igjennom i sluttspillet. Han er god når tempoet er lavt, men har ikke fysikken og tempoet som kreves til å være dominerende når det er sluttspillhockey. Ihnacak skaffer deg et seriemesterskap, men ikke Norgesmesterskap.

Simon Gamache: Hardtarbeidende forward som gjør en anstendig jobb når han kommer inn i laget. Viser litt følelser og jobber bra, men blir ingen dominerende spiller.

Francois Fortier: Grei start, men nivået falt etter hvert. Forventningene var høye, har ikke vært i nærheten av å innfri og ble benket.

Niklas Bröms: Ofte ganske usynlig, men gjør ofte en jobb for laget. Plukker med poeng, hadde 32 på 43 kamper. Det er ikke nok for å okkupere en importplass, og med tanke på størrelsen har han en veldig tam spillestil. bare +2.

Filip Gunarsson: Tøff, hardtarbeidende forward. Drar på seg noen uheldige utvisninger her og der, men er en av få harde spillere vi har.

Tobias Lindström: 39 poeng og -3. Har i likhet med flere andre ikke levert nok denne sesongen.

Steffen Søberg: Leverer sinnsyke redninger og høyt nivå til tider, men har også noen blemmer. Det er ikke lett når forsvaret foran deg lekker som en sil og alle skøyter hver sin vei, men det er også verdt å merke seg at Enga ikke hadde keepertrener denne sesongen, utrolig nok.

Det er vanskelig å evaluere denne sesongen, da det ser ut som det er en kollektiv svikt over hele linja, men dette er ene og alene den sportslige ledelsens ansvar. For å være brutalt ærlig virket det useriøst med så kort oppkjøring i sommer, og jeg tror den dårlige sesongen skyldes det svake grunnlaget allerede der. At de poengterer spesielt at de starter tidlig i år sier ganske mye.

 

 

Så hva nå? Follestad har signert ny treårskontrakt, Brede Czsisar fornyer antagelig snart. De starter også oppkjøringa tidligere, og lover bedre scouting av importene. Også please, vi må få inn minst to store backer som kan holde tunge forwards unna. Også er det helt greit at vi ikke spiller CHL, føler jeg. Det for Oilers drive med, som tar seg råd til charterfly og treningsleir i Sveits.

2 kommentars på “Hva skjer, Vålerenga Hockey?

  • 10. april 2015 i 14:57
    Permalink

    Sørivk sin +/- statistikk påvirkes vel av PP-mål for og i mot?

    Svar
  • 10. april 2015 i 15:02
    Permalink

    PP-mål teller ikke, det stemmer. Har oppdatert artikkelen. :)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *