Engamorgen fredag 18. mai: Vålerenga og de andre topplagene!

VIF innfridde forventningene i kampen mot Stabæk. Det har skapt et Vålerenga-lag som er solid plassert på øvre halvdel av tabellen. Foto: Grydis.no

Selv om det er seks måneder til medaljene skal deles ut tar Aperopet en kikk på tabellen. For det begynner å skapes et skille mellom topp og bunn. Og ifølge det skillet er Vålerenga et topplag. Ellers sier vi noe om matchvinnere, noe om ungene på Vålerenga skole og noe om damene i Bergen i dagens Engamorgen.

Tabellen

Han som sto bak meg på 16. mai-kampen gnålet og maste og var ekstremt opptatt av at VIF skulle sette et par mål til. Ikke fordi det ville gjøre ting sikrere. Ikke fordi det ville skape en bedre følelse i laget og få spillerne til å slappe av. Ikke fordi det hadde vært morsommere for oss på tribunen.

Nei. Dette skulle gjøres for å sørge for at Vålerengas herrer kunne klatre en plass på tabellen. Han likte ikke at vi lå på femteplass etter en tredel av sesongen, og mente det ville være mye, mye, mye bedre om vi kunne være nummer fire.

Personlig ser jeg ikke den voldsomme praktiske verdien når det er snakk om et mål bedre målforskjell med 20 kamper igjen. Det er ikke det at jeg mener det ville skade, men meg om det …

Han fikk meg imidlertid til å ta en ekstra kikk på tabellen etter runden. Og det utvikler seg et interessant trekk ved den på et mye tidligere tidspunkt enn jeg kan huske at har vært vanlig. Tabellen som den er etter ti spilte kamper i sesongen 2018 er i ferd med å få et markant skille mellom topp og bunn.

Tabellen per 18. mai 2018. Skjermdump: Fotball.no.

Ser du bort fra Tromsø, blir det veldig tydelig:

 • Fra første til åttende plass er det ti poeng.
 • Fra tiende til sekstende plass er det seks poeng.
 • Og skillet går mellom åttende og tiende der det også er seks poeng.

Ingenting er hogd i stein. Enkeltlag kan klatre eller falle mellom de to bolkene. Men det er allerede i ferd med å skille seg ut hvilke lag som er del av kampen om medaljene og hvilke lag som skal kjempe for å unngå nedrykk.

Med resultatene fra 16. mai-kampene forsterkes også dette preget fordi alle de sju nederste lagene (altså alle bak Tromsø) tapte sine kamper. Og de tapte kampene med til dels stygge sifre:

Sandefjord tapte 5–0 for Odd

Start tapte 4–0 for Sarpsborg 08

Lillestrøm tapte 3–0 for Rosenborg

og

Strømsgodset ble rundspilt, men tapte bare 2–0 for Molde

For de fleste andre var det jevnere oppgjør, men evnen til å ta poeng i jevne oppgjør sender også ofte et signal på om du har med et topplag eller et bunnlag å gjøre. Da ser man at Vålerenga tar med seg en 1–0-seier over Stabæk selv etter en vesentlig svakere andreomgang som jevner ut kampen og at Tromsø vinner 1–0 over Bodø/Glimt i en sjansefattig og dårlig kamp.

Brann og Haugesund er begge på øvre halvdel og her endte det 1–1 i rundens eneste uavgjorte kamp.

I tillegg til disse lagene har vi laget som jeg tror kommer til å falle på tabellen før det hele er over. Ikke fordi de har vist noen egentlig svakhet så langt, men fordi de har en historikk med å spille elendige høstsesonger. Ranheim hadde rykket opp for fem år siden om bare vårsesongene ble lagt til grunn. Nå slo de Kristiansund på sistnevntes stadion, og har allerede samlet seg 20 poeng. Derfor rykker de ikke ned. Imidlertid kan de gjerne bli forbigått av 2-3-4 av lagene som i dag er å finne på nedre del.

Og deres fall og et ekstra mål til VIF løfter Oslos stolthet til medaljeplass. Dagsavisen skriver at Deila søndag reiser «ut på tokt igjen for å starte den andre tredelen av sesongen. Den innledes i Tromsø på mandag. Og er Vålerenga en medaljekandidat? Ja, det kan de være. Hvis vi får se mer av det som skjedde før enn etter pause mot Stabæk».

Og med det understreker vel Dagsavisen det tabellen uthever: Vålerenga er på øverste halvdel, og blant lagene der kan det meste skje.

 


Matchvinnerbilde

Noe av grunnen til at vi kan se lyst på en slik situasjon er at vi har flere matchvinnere. Onsdag viste Adam Larsen Kwarasey seg som en. Sam Johnson ligger i skrivende stund på andreplass på toppscorerlista bak Strømsgodsets levende frisørlærling-annonse Marcus Pedersen.

NFFs direktør for kommunikasjon og samfunn (fint skal det være) Svein Graff kan noe om kommunikasjon og matchvinnere og leverer et fett bilde på Twitter:

 


Vi er Vål’enga

Så var det 17. mai i går. Og ungene på østkanten vet at det er noe spesielt når de får lov til å ta turen til andre sida av elva. Og er det noe spesielt må man synge av full hals:

 


Sandviken–Vålerenga i morgen

Vålerengas damer drar til Bergen for å hente med poeng hjem i morgen.

Som med herrelaget ligger også damene som nummer fem, og Sandviken på en overraskende sølvplass har så langt i sesongen hentet fem poeng mer enn VIF har.

Kampen starter kl. 14:00, og sendes hos Nettavisen NA+.

 


Dagsavisen

Les Aperopets guide til hva som bør medføre gule kort i Dagsavisen (papir) i dag.

Èn kommentar på “Engamorgen fredag 18. mai: Vålerenga og de andre topplagene!

 • 18. mai 2018 i 13:20
  Permalink

  Meninger mangt om sanger !
  Skjønner ikke greia m å synge Istanbul sangen når vi leder , trodde den var for å gire opp gutta når vi lå under?
  Syntes også vi synger altfor mange sanger retta mot lyn som er en klubb som ingen bryr seg om lenger.
  Hilsen en gammel grine bitter som også mener at trommer er for bønder.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *