Engamorgen fredag 25. mai: Derbyfeber og publikumssvikt

I morgen blir det fullt. Det er vi lite vant med. Foto: Anders Grydeland, grydis.no

Derbyhelga er her. I morgen skal stasjonsbygda få kjenne et trøkk de aldri har hørt maken til på en, sannsynligvis, fullstappa Intility Arena. Et kjærkomment syn, men er ting så galt som diverse mediepersonligheter skal ha det til? 

Den man elsker tukter man

Media elsker å snakke om publikumssvikten på våre hjemmekamper, til tross for at svikten er tilstede på de aller fleste Eliteserie-arenaer. Riktignok har vi nå i det siste  har hørt litt om lavere tilskuertall på andre arenaer, men generelt er det Vålerenga som dras frem gang på gang.

Kjetil Rekdal – en legende som minner stadig mer om syvende far i huset, til tross for at syvende far har flytta – har ikke vært nådig med Vålerenga når det gjelder… ja, bare velg et emne.

Siste uttalelse fra den kanten handler om tilskuertallet på vårt nye stadio. Kort og godt, i følge Rekdal har vi 7 000 tilskuere i snitt – mot et visstnok uttalt mål om 13-14 000 tilskuere. Når sant skal sies virker Rekdal mer bekymret enn kritisk – og bitter(?) – når han sier dette.

Men tallene han kaster rundt seg i denne saken er høyst upresise

Den vanligvis tallkyndige Kjetil bør ha fått med seg at tilskuersnittet på Intility Arena i år er 8 527. Det på en stadion som nå har en tilskuerkapasitet på 16 000.

Hæ, vent litt. Var ikke kapasiteten 17 300?

Jo, det stemmer, men iløpet av vinteren gikk ståplassberegningen ned fra 1,5 til 1,3 tilskuer, per sete. Hvorfor? Regner med at brannvesenet har noe med det å gjøre. Eller så spiste vi litt vel mye denne jula.

Så snittet på årets fem første hjemmekamper er 8 527. Hvordan sammelignes det med fjoråret snitt? 

De første seks seriekampene på Valle i fjor samlet 66 836 tilskuere. Det gir et snitt på 11 139.

Til sammenligning var snittet på Ullevaal i fjor 8 745. Dog inkluderer dette tallet kampene mot Lillestrøm (11 407 tilskuere) og Rosenborg (13 827 tilskuere). Utenom disse kampene lå snittet på 7 638,7 tilskuere per kamp.

Det er klart det finnes potensiale for bedre snitt idag, men tallene ser mindre mørke ut når vi ser nærmere på billettsalget.

Først og fremst, fribilletter og UBC. 

Avtalen med Ullevaal Stadion førte med seg flere UBC-freeriders – som strengt tatt betalte haugevis med penger, men VIF så lite til de penga – som ble regnet med i tilskuertallet.

I et forsøk på å fylle Ullevaal mest mulig ble det også delt ut fribilletter i alle mulige retninger. Disse er betydelig redusert denne sesongen.

Med andre ord, omtrent hver eneste billett som printes til våre kamper er reelle, betalende tilskuere. 

Siste hjemmekamp vitnet også om mer positiv utvikling.

Først og fremst, fjorårets 16. mai-kamp lokket 7 226 tilskuere på kamp. Hjemmeoppgjøret mot Stabæk i 2017 ga et tilskuertall på 6 968.

I år ble det løst 11 124 billetter til dette oppgjøret. Så rundt regnet 4 000 flere tilskuere.

Og hvem var tilskuerne? 

Jeg hilste på mange jeg ikke har sett på kamp på år og dag, på festplassen før kamp. Noen kom alene. Andre hadde lokket med seg samboere og familieforøkelsene – som var på kamp for første gang.

I morgen skal samtlige på kamp igjen. Hvem vet hvem andre de har lokket med seg?

Jeg tar gjerne et snitt på 15 000 tilskuere hjemme. På damekampene altså. i Eliteserien ønsker jeg utsolgt hver gang.

Dog gjenstår det et stykke arbeid for å komme opp dit, men det er ingen vits å gråte ennå.

Vi har såvidt begynt.

 


Klar for derby med spalten vår

Det er fredag så da anbefaler vi deg å plukke opp Dagsavisen og lese Aperopets uredigerte tanker om et visst tema.

Hvilket tema?

Hint: Gult og svart er alltid feil

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *