Engamorgen onsdag 13. juni 2018: De viktigste kampene – eller stolte dager i vente!

All colours are beautiful-banneret hadde en breial. alternativ betydning også, men er et av flere synlige tegn Klanen har hatt på at man er en legnings-nøytral organisasjon.

I Vålerenga og Klanen har det vært jobbet mot homofobi og fordommer og for aksept og toleranse for variasjon i legning lenge. Vi har kanskje ikke jobbet så intenst som Brann-supporter Gjert Moldestad, men det nærmer seg pridedager i Oslo der VIF skal delta, igjen.

– Jævla homo!

Det er ikke mer en et par uker siden jeg hørte en Vålerenga-supporter rope det på en Vålerenga-kamp. Det var så lenge siden sist at jeg egentlig ikke skjønte hvordan jeg skulle takle det. De gamle refleksene var litt slitne.

Men etter å ha summet oss tok Pål som sto et par plasser bortenfor meg og jeg tak i det.

– Du bruker det som et skjellsord, men det er ikke noe skjellsord!

Og: – Hva faen er det du sier?

Han som hadde latt de idiotiske ordene falle ble passiv. – Men hva skal jeg gjøre da? Unnskyld!

– Det holder ikke med unnskyld til meg!

Han henvendte seg videre til nestemann:

– Unnskyld!

– Det holder ikke. Du må si unnskyld til oss alle. Alle på tribunen!

Han så beskjemmet ned og skulte litt oppgitt på oss og tok enda et par skritt til sida. Noe skjedde på banen og han heiv seg på en annen sang, med tegn til at han kanskje vil velge en annen uttrykksform neste gang.

Jeg fortalte historien til en kompis som kunne fortelle at der han sto var det en av gutta han står sammen med som hadde med seg sin kjæreste på hans første fotballkamp, og at han ikke vet hvordan han ville reagert om scenen hadde utspilt seg der nede. Selv om ingen er åpent homofil i herretoppfotball så er det mange blant oss på tribunen.

Du skal ikke så langt tilbake i tid så var «jævla homo» en ganske vanlig replikk på en fotballkamp, på gatene og som et generelt skjellsord. Men i Vålerenga-sammenheng har det så godt som blitt borte. Det skal vi være stolte av, uten at vi skal la det bli en hvilepute for fotballsupportere speiler samfunnet rundt oss, på godt og vondt.

I Vålerenga-sammenheng var heller ikke “jævla homo” spesielt vanlig i 2006, da jeg deltok på en debatt om homofili i idretten i regi av Skeive Dager.

Til vill jubel fra salen erklærte jeg at Klanen ikke hadde noe offisielt standpunkt når det gjaldt homofobi, men at styret på første årsmøte ville foreslå at homofobi skulle innlemmes i paragrafen som allerede erklærte at rasisme var uforenlig med medlemskap i Klanen.

Noe av jubelen var antakelig knyttet til at Kjetil Rekdal bare et par år tidligere hadde sagt at han var homofob.

Siden årsmøtet i 2007 har midterste setning i paragraf 9 i Klanens vedtekter vært «Klanen er stolte over å støtte en slik klubb, og tar avstand fra enhver form for fordommer basert på hudfarge, nasjonalitet, legning og tro».

2-3 mennesker ytret seg kritisk til at Klanen skulle foreta nok et politisk valg på diskusjonsforumene rundt klubben omtrent da forslaget kom. Om jeg husker rett var det ingen som stemte mot vedtektsendringen da den ble vedtatt. Siden vi ikke hadde noen til å drive jobben fram ble det til små aksjoner som bildet som pryder denne saken og de mindre holdningssakene i medlemsbladet Klansropet og på tribunen.

Men verden går framover også uavhengig av oss, og i 2017 deltok Vålerenga for første gang under eget banner i prideparaden i Oslo i forbindelse med slagordet «Idrettsglede for alle». Også Klanen stilte i denne delen av paraden.

melder VIF at klubben i år igjen er klar for å delta i paraden med eget bidrag lørdag 30. juni. På sin hjemmeside skriver klubben at de «ønsker derfor hele Vålerenga-familien fra Vålerenga Fotball Elite til Klanen og de øvrige idrettene til å gå i paraden sammen med Vålerenga».

Aperopet kommer tilbake med praktisk informasjon når paraden nærmer seg om et par uker.

Men allerede nå forteller klubben også om en debatt på Youngstorget tirsdag 26. juni kl. 20 om homofili i toppfotballen og hvordan skape et miljø som tar vare på alle.

I Bergen har det vært pridedager og -opptog denne helga. En av de mest profilerte Brann-supporterne er Gjert Moldestad, som også har engasjert seg dypt og intenst i arbeidet med å bekjempe homofobien i norsk idrett. Så sent som 16. mai 2015 nektet Fotballforbundet Brann å bruke regnbueflagg i stedet for de vanlige cornerflaggene på en fotballkamp. NFF skjulte seg bak UEFA, selv om UEFA sa dette ikke var problematisk opp mot deres regelverk.

Moldestad er imidlertid ikke den som gir opp kampen, og kjemper en ivrig og intens kamp for å svekke homofobiske strukturer rundt Brann, norsk fotball og Idrettsforbundet. For et par uker siden holdt han foredrag for det norske U 21-landslaget, lørdag gikk Brann i bergensparaden. Og søndagens kamp mellom Vålerenga og Brann i Bergen gikk med regnbueflagg i hvert hjørne – som en del kamper har gjort siden forbundet ble presset til å skifte standpunkt.

Gratulerer med dagen som var!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *