Engamorgen lørdag 30. juni: En tribunesliter har gått bort

Vålerenga-skjerfingens far.

Den opprinnelige skjerferen, Frode Sandberg, ble bisatt i går. Og denne skribenten forteller hvorfor han skal gå i tog i dag.

 

“I går var det bisettelse for skjerfingens far.

Da Klansropet i 2007 introduserte skjerfing var det noe Frode Sandberg hadde drevet med i flere år. Han mente skjerfing skulle tas på alvor – se bildet hvor han er på Island og utstyrer statuen av Ingolf Arnarsson med Vålerenga-skjerf.

Frode var i Klanen først og fremst bidragsyter som skribent og korrekturleser i Klansropet. Samt en ivrig tribunesliter.

Nå er han revet  bort av sykdom, 50 år gammel.

Aperopet utbringer en skål for Frode!”


 

I dag skjer det mye. For min del går dagen som følger:

Gå i Pride-toget med Vålerenga

Frankrike-Argentina på Øst (Vamos!)

Vålerenga – Bodø Glimt

Uruguay – Portugal

Værmeldinga er strålende, så dette blir en knalldag.

 

Nå har det vært mye mas i Vålerenga-familien om Pride, og hvis du er en av de som synes det blir litt mye, eller hvorfor Vålerenga skal være en del av det, her er mine tanker:

Vålerenga skal være klubben for alle. Det er vi vel enig i. Og selv om det har blitt langt mer akseptert å være homofil de siste åra, står nok idretten igjen som en bastion mot dette. I alle fall internt, med macho garderobekultur etc. Derfor synes jeg det er fint at Vålerenga viser seg som en foregangsklubb og deltar i paraden. Vålerenga er ikke bare en av Norges mest profilerte idrettsklubber, de har også et stort integreringsansvar ovenfor folk fra kulturer hvor homofile blir mildt sagt uglesett.

Nå betyr ikke det at du som Vålerenga-fan MÅ være med. Dersom du mener at kjærlighet kun bør finnes mellom menn og kvinner er det forsåvidt helt greit. Problemet er at det finnes folk der ute som mener det samme – og jobber politisk for å sørge for at vi får tilbake lover som hindrer folk å leve på annen måte. Det er det jeg ikke skjønner. En ting er at man ikke liker noe andre folk gjør på privaten, eller har en gudetro som tilsier at det ikke er bra. Det er en privatsak. Men hvorfor skal vi ha lover og regler som tvinger folk til å leve på en gitt måte, bare fordi det står i en gammal bok eller fordi man ikke liker det personlig?

Jeg går i toget for første gang, men egentlig er det på høy tid. Jeg går for de jeg kjenner og er glad i som er skeive. De jeg går på kamp med. Barndomsvennen min som har valgt i en alder av nærmere 40 å leve som transperson mens han er gift, har barn og yrkeskarriere. Det krever mot. Og jeg går for alle de som lider og blir behandlet dårlig i Norge og andre steder. De som blir truet, mobbet, kastet i fengsel, blir drept, eller ender opp med å drepe seg selv. Det er jævlig mørkt.

Det er ikke lenge siden ting var annerledes. “Homse”, “bøg” etc var mer eller mindre vanlige sjellsord både i hverdagen og fra tribunen. Husker du TV-reklamen med han fyren som sier “Du kanke værra kompis med en rompis, veit du!”. Det var morsomt og catchy, og ble en ting folk sa i lang tid etterpå. Jeg sa det sjøl. Hvor lenge siden var det? 15 år eller noe? Det var liksom bare morsomt, fordi jeg tenkte ikke over hva det egentlig innebar og hvordan det føltes for de det gjaldt. Da kjente jeg ingen. Trodde jeg.

Så hvis du er en av de som ikke har sansen for homofili, det er forsåvidt helt greit. Ingen tvinger deg til å like det. Jeg har intet ønske om å praktisere det sjøl. Men vær så snill, ikke tving andre til å leve som deg heller, og ikke vær kjip mot folk som er annerledes enn deg. Vis at du støtter dem i stedet. Det skal jeg, sammen med bortimot hundre tusen andre i dag.


 

Vi tar også med en solskinnshistorie fra lokalfotballen:

I dag la Klemetsrud IL ut følgende på Facebook:

I juni la Klemetsrud IL granulatfri (flyttbar) kunstgressbane med tilnærmet FIFA-standard, som første klubb i Norge. Banen er laget for barna våre. Vi håper alle vil være med å ta godt vare på den.

Klemetsrud idrettslag takker alle privatpersoner som bidro i innsamlingen på spleis.no. Klemetsrud IL og Sparebankstiftelsen DNB har bidratt. I tillegg har vi brukt midlene Klemetsrud fotball tjente på Vålerengas salg av Ghayas Zahid til Apoel. Takk til alle dere som bidro med dugnadsarbeid!

Banen er klar nå, og 8. september inviterer vi deg til å være med på den offisielle åpningen:-)

Dette er jo suverent. Det føles virkelig bra å se at Vålerenga sender penger tilbake til lokalefotballen, og at pengene blir vel anvendt.

Èn kommentar på “Engamorgen lørdag 30. juni: En tribunesliter har gått bort

  • 1. juli 2018 i 12:42
    Permalink

    Gikk selv i toget i går og for meg var det spesielt en grunn. Vålerenga ønsker å være og synger om klubben for ALLE ! En annen strofe som vi og synger er “du spiller for flere enn bare deg sjæl, når du er i Enga”

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *