Her er fotballens plan for oppstart

Lise Klaveness, NFF

Førstkommende torsdag skal Regjeringen komme med avklaringer på hvorvidt man kan starte opp fotballen igjen og i så fall på hvilke premisser. Norges Fotballforbund (NFF) kom mandag med et forslag til rammeverk på hvordan dette kan løses i praksis.

Skrevet av Frank Ove Hansen – frankovehansen@gmail.com.

I Norge er det politikerne som bestemmer hvorvidt bransjer skal være åpne eller forbli forbudt. Folkehelseinstituttet (FHI) har gjentatte ganger sagt at de kommer med tips og råd, men at det er politikerne som til syvende og sist tar avgjørelsene i forbindelse med covid-19-pandemien.

– FHI bekrefter at de mener full toppfotball-aktivitet vil være smittevernfaglig forsvarlig så lenge smittevernplanene til Norges Fotballforbund følges. Vi er glade for den imøtekommenheten og gode kompetansen FHI har møtt oss med i sin rådgivning, sier NFFs elitedirektør Lise Klaveness, til fotball.no.

Fotballen har gått flere runder med Regjeringen om hvorfor akkurat deres bransje burde åpnes opp. Det har ført til en skyttergravstrid mellom regjeringspartiene og opposisjonen. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V), som selv sier han er Vålerenga-supporter, har så langt argumentert mot at fotballen skal prioriteres. Som en siste «Hail Mary» har derfor NFF kommet opp med et forslag til hvordan kampene kan avvikles på en trygg helsemessig måte.

Les hele protokollen her!

Tre viktige kjøreregler

Protokollen tar utgangspunkt i følgende tre grunnpilarer for å hindre/bremse smittespredning:

  • Syke personer deltar ikke ved gjennomføringen av fotballkamper
  • God hygiene praktiseres på kamparenaene
  • Redusere kontakt så langt som mulig

Stadion blir et arbeidsområde hvor kun personer som har arbeidsoppgaver nødvendige for kampavviklingen har adgang. Lagene får ikke egne garderober, men må møte til kamp ferdig skiftet og kampklar. Kun spillere, hovedtrener og assisterende trener kan oppholde seg på benken. Resten av støtteapparatet må finne seg en annen plass å se kampen fra. Det blir naturligvis heller ikke håndhilsning før og etter kampen, og målene må spillerne feire for seg selv.

Ettersom man må være i nærheten av en smittet person i drøyt to minutter, mener NFF at det er mulig å gjennomføre en kontaktidrett som fotball uten at spillerne setter seg selv og sine i helsefare.

Uten publikum

I dag er det satt en maksimal grense på 50 personer som kan oppholde seg på samme sted i offentlige rom. Dette tallet vil etter hvert økes først til 200, så 500 personer. Det betyr at det ikke blir publikum på kampene, men selve kampavviklingen vil kunne gjennomføres.

I en tidligere sak på Aperopet uttalte Sportslig administrator i Vålerenga Fotball, Egil Ødegaard, at Vålerengas damelag må ha rett i underkant av 100 personer i aktivitet på kampene i Toppserien. I dokumentet til NFF, har de økt til maksimalt 200 i Eliteserien fordelt slik:

Begge lagene – 50

Dommere/offisielle – 10

Arrangementstab arrangerende klubb – 30

TV-produksjon (Discovery) – 30

Øvrig media – 25

Medisinsk personell (Røde Kors o.l.) – 25

Vakter og sikkerhet – 30

Dette er dog et maksimalantall. På noen kamper, som for eksempel toppkampen søndag kveld, vil det være flere fra TV-produksjon involvert, mens det på små arenaer ikke vil være nødvendig med like mange vakter som på store arenaer.

Lov med tifo

Selv om kampene eventuelt vil gå uten publikum, kan supporterne allikevel få lov til å sette sitt preg på stadion. Både flagg og bannere kan henges opp på stadion tre timer før kampstart så fremt dette ikke er i nærheten av der spillerne skal oppholde seg (i spillerslusa). De som eventuelt også henger opp flagg og bannere må gjennom opprigget holde én meters avstand til hverandre.

Det vil ikke være anledning for publikum å møtes utenfor stadion.

Nå har altså NFF kommet med sine forslag til hvordan dette kan gjennomføres. Nå rettes fokuset på vålerengasupporter Abid Raja og Regjeringen.

Saken er skrevet av Frank Ove Hansen som var med å grunnlegge Aperopet i sin tid. Han gikk så over til jobb i Vålerenga Fotball Elite, men på grunn av nedskjæringer ble han ikke med klubben videre i 2020. Som arbeidssøker i disse koronatider er han ute etter en ny jobb. Kan du hjelpe? Se hans LinkedIn her: https://www.linkedin.com/in/frankohansen/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *