Engamorgen 27. oktober: Penga rår!

Går det mot slutten for Vålerengas møter med Rosenborg? Foto: Grydis.no
Christian Grindheim diskuterte andre ting enn lønn med Rosenborg på Ullevaal i sommer. Foto: Grydis.no

Det er tre dager igjen til Vålerenga-Lillestrøm. I kveld er det i stedet et ordentlig derby, da Vålerenga møter Manglerud/Star i Jordal Amfi. Gårsdagen bød på et stadionmøte som tydeliggjorde hva som skjer med fotballen neste år, men vi begynner med å se på pengene i fotballen.

At penga rår i fotballen kommer ikke som noen overraskelse. For fjorten dager siden ble ligningstallene for inntektsåret 2015 lagt fram, og vi har tatt en nærmere kikk på hvordan disse ser ut for lagene i eliteserien i fotball.

Tabellen under viser lagene rangert etter inntektene (2015) summert for spillere i hver enkelt klubb (2016). Tallene inneholder også andre inntekter enn fra fotball, og forteller dermed ikke svart på hvitt hva hver enkelt tjener.

 1. Rosenborg 30,903,529
 2. Strømsgodset 19,715,479
 3. Molde 18,196,064
 4. Brann 15,996,638
 5. Vålerenga 15,992,596
 6. Odd 14,352,280
 7. Ålesund 9,991,192
 8. Lillestrøm 7,280,213
 9. Viking 7,217,570
 10. Sogndal 6,901,480
 11. Tromsø 6,883,120
 12. Haugesund 6,314,586
 13. Sarpsborg 5,867,196
 14. Bodø Glimt 5,028,277
 15. Start 4,590,999
 16. Stabæk 3,462,070

Dette handler da om skattbar inntekt til Norge i 2015, slik at når eksempelvis Magnus Lekven er oppført med null, handler det om at han skattet til Danmark. Denne typen problemstilling ser man imidlertid for alle klubbene, og vi oppfatter derfor tabellen som en brukbar indikator for lønnsnivå.

De ulike klubbene har ulikt antall spillere med i oversikten, men en stor stall bidrar jo også til god prestasjon, så vi har ikke sett noen grunn til å justere for det.

Mest oppsiktsvekkende er jo Rosenborgs lønninger, der de har elleve spillere med en skattbar inntekt over halvannen million, og lønnsnivå i et sjikt som er det dobbelte av de fem neste på lista.

“Stakkars” Odd har i likhet med de fleste andre i dette neste sjiktet også mer enn et helt lag som får bedre betalt enn best betalte spiller i Stabæk, Bodø Glimt og Start (best betalte i disse klubbene er oppført med henholdsvis 683, 681 og 663 tusen).

Gårsdagens semifinale i cupen gjorde Rosenborg klar for årets cupfinale. I dag får de etter alle solemerker med seg andreplassen på denne tabellen, Strømsgodset. Det er enklere å få det til når du har mer penger.

Ivar Koteng var i gårsdagens VG ute med et oppgjør med norsk fotball, der pengene brukes feil og det trenes for lite. Han hadde noen poenger, men i  kjent Rosenborg-stil sleiver han også i vei med at “det er gratis å trene”. Denne tabellen viser at han har et veldig selektivt forhold til virkeligheten.

Kan alle mennesker i Norge bli like gode fotballspillere? Neppe.

Når noen har tilgangen på alle de beste fordi de har pengene til å hente dem, er da “det er gratis å trene” et gyldig argument? Ikke egentlig.

Når det er sagt: At det gjøres godt treningsarbeid i Rosenborg er det ingen tvil om. Samtidig skal man huske at Rosenborg har ett juniorlag og ett seniorlag. That’s it! De driver med den delen av fotballen som “lønner seg”, og de har ingen egentlige konkurrenter i regionen.

Mens LSK og Stabæk er Vålerengas konkurrenter i eliteserien (enn så lenge), så er Ranheim og Levanger Rosenborgs bestevenner i divisjonen under. For tilhengere av Skeid , Frigg og Lyn er det ikke ønskelig at spillerne deres skal gå til Vålerenga som femtenåringer. I Trøndelag blir det sett på som en ære.

Derfor er det litt for enkle modeller Koteng skisserer. Rosenborg har gjort en god jobb, tjent gode penger og etter hvert forvaltet disse midlene godt. Vålerenga må jobbe på samme måte, eller i hvert fall med samme resultat, så får vi tro det gjør oss til en stabil toppklubb ganske snart.

Så kan vi se på Vålerenga.

Her ville toppene – Moa, Grindheim og Fredheim Holm – spille seg inn i Rosenborgs lønns-startellever. Det er altså resultatet av utenlandslønn og restene av lønnsfesten for 4-5 år siden. Ellers ligger Vålerenga-stallen på normale lønninger man kan få i normale jobber.

 


Vålerenga–Lillestrøm

Søndag møtes altså nummer fem og åtte på lønnstabellen for å kjempe om å unngå fjortendeplassen på den virkelige tabellen. Det er altså to lag som har underprestert utfra ressurser.

Dagsavisen har vært en tur på trening med hvert av lagene og kan oppsummere med at begge lag forsøker å konsentrere seg om seg selv.

– Vi lar oss ikke stresse av Vålerenga eller Molde i de to siste kampene. Nå konsentrerer vi oss om å ha gode treninger, sier LSK-trener Arne Erlandsen.

– Vårt eneste fokus nå er å vinne de to kampene som gjenstår, sier Vålerengas trener og sportssjef Kjetil Rekdal. – Lillestrøm må løse sine problemer sjøl.

 


G18-landslaget

Vålerenga har to spillere i G18-troppen da Mathusan Sandrakumar og Magnus Retsius Grødem er tatt ut til G18-landskamper mot Belgia og Slovakia i Spania 11. og 13. november. Sander Berge var tatt ut sist, men er som kjent skadet.

 


Vålerenga Stadion

Det var møte om Vålerengas nye stadion på Valle i går, og Aperopets utskremte skrev denne kjærlige rapporten fra seansen.

 


Hockey

Vålerenga møter Manglerud Star i kveld 18.30

Vålerenga har vunnet tre kamper på rad, og seks av de sju siste.

I sesongens første kamp mot M/S tapte Vålerenga i sudden death der oppe i Garasjen. Nå drar det seg til mot slutten av en epoke. Etter denne kampen er det bare ti kamper igjen før Jordal Amfi skal rives.

Billetter til kampen finner du her

Hille Melbye arkitekter og Oslo kommune har sammen levert en video som presenterer Jordal Amfi på en måte som gjør at man gleder seg til det nye anlegget står klart. Lekkert!

2 kommentars på “Engamorgen 27. oktober: Penga rår!

 • 27. oktober 2016 i 13:55
  Permalink

  Hatere vil alltid hate. “De har ingen egentlige konkurrenter i regionen.”. Hva med Vålerenga? Som har hele Oslo, 800 000 mann å ta av? Ikke et førstedivisjonslag i mils omkrets. Med supportere som dere ikke rart i det går dritt.

  Svar
  • 27. oktober 2016 i 19:27
   Permalink

   Hei. Takk for hyggelige ord. Vi setter selvfølgelig stor pris på at våre lesere legger igjen kommentarer og viser at de faktisk har lest saken.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *