Engamorgen mandag 3. juli: Sterk bortekamp i Bergen

Det endte 0-0 i et regntungt Bergen i går kveld. Helt fra avspark var det egentlig mye som tyda på at dette ville bli en slitekamp uten mange mål, da avsparket fra Grindheim stoppa i en vannpytt etter å ha rulla fire meter. Ikke akkurat forhold som innbyr til finspill og målfest.

Brann var farligst frampå i første omgang, vi i andre, og sånn sett er uavgjort et helt greit resultat. Men det må være lov å påpeke at dommeren var svak, særlig innafor sekstenmeterne. Moa ble dytta overende av Acosta, Jääger ble dratt i bakken, og Sivert Heltne Nielsen fikk i overkant røff behandling av Tollås. Alle de tre situasjonene hadde vært frispark ute på banen, men i straffefeltet våget ikke Hagen å dømme.

Les Aperopets kampreferat og spillerbørs her.

Men mens de tre nevnte situasjonene var i grenseland, så var det ingen tvil om at Tollås skulle ha hatt straffe da Heltne Nielsen holdt ham fast i det som var av både klesplagg og kroppsdeler ved en dødball i første omgang. Når Tollås kommer løpende inn i feltet, på vei mot det som kommer til å bli en åpenbar målsjanse hvis han kommer først på ballen, men stopper fullstendig opp når han passerer Heltne Nielsen fordi han får 80 kg med vestlending hengende rundt halsen, da er det faktisk en situasjon man skal kunne forvente at dommeren legger merke til.

I Aftenposten mener kommentator Ola Bernhus at Tom Harald Hagen var banens beste fordi han ikke dømte noen straffer.

Hvor mange straffespark kunne dommer Tom Harald Hagen ha dømt, bare i første omgang? Fire? Det ville ha ødelagt stemningen. Dette var en kamp som krevde romslig dømming. Hagen kan jobben sin, han er kampleder, ikke jurist. Banens beste aktør.

Ja vel? Så Hagen skulle la være å dømme straffe på den første og klareste straffesituasjonen fordi det kunne oppstå flere straffesituasjoner seinere i kampen? Hvis Hagen faktisk hadde slått ned på den første situasjonen, og gitt Vålerenga den straffa vi skulle hatt, så hadde det nok blitt vesentlig mindre holding og dytting i feltet resten av kampen. Og til og med Aftenpostens kommentator må vel være enig i at færre forseelser er en god ting, eller?

VG: Ropte etter straffe: -Inne i boksen var alt lov, men utenfor var ingenting lov

Dagbladet: Vått, kjølig og få sjanser i Bergen

Dagsavisen: Derfor er Vålerenga en medaljekandidat

NRK: Brann uten tap på åtte kamper: -Det var viktig ikke å tape

TV2: Vålerenga temmet tannløst Brann

Men som sagt: kampen sett under ett, og forholdene og sjansene tatt i betraktning, så var poengdeling helt greit i går kveld. Og Brann har vært et meget sterkt hjemmelag som kun har avgitt poeng på Brann stadion to ganger tidligere denne sesongen. Så det å stikke av fra Bergen med ett poeng er ikke nødvendigvis så halvgærent. Det betyr også at vi ikke har tapt siden kampen borte mot Sarpsborg 08, den 21. mai. Med det begynner vi faktisk å se en viss stabilitet i Vålerenga, og Deila sier til og med til Dagbladet etter kampen i går at mulighetene for spill i Europa neste sesong er gode.

Tenk deg å spille Europa League på Valle den første hele sesongen vi er der da. Man kan bli i godt humør bare av tanken.

Sorti for Lindkvist?

Expressen-journalist Daniel Kristofferson kunne i går kveld melde på Twitter at Rasmus Lindkvist i følge hans kilder skal være klar for AIK, og at overgangen offentliggjøres i løpet av dagen eller morgendagen.

Det har ligget i kortene lenge at Rabbe har vært på vei bort, og det blir spennende å se hvem vi henter inn som erstatter. Ivan Näsberg kan bli en stor back i framtida, men han er nok ikke helt der ennå. Så få inn en rask, offensiv back med en dødelig innleggsfot, som aldri blir skada! Da skal jeg si meg fornøyd.

Og nå som Sevilla etter sigende virkelig har meldt sin 80 millioner kroners store interesse for Sander Berge, så kanskje det drypper noen videresalgskroner på Vålerenga som vi kan investere i Lindkvists erstatter?