Engamorgen mandag 12. mars: Snø, mars og mandag? Ja det er kamp!

Adam Larsen Kwarasey i målet blir viktig i dagens kamp mot Kristiansund. Foto: Grydis.no

Første serierunde er delvis gjennomført. Sammen med Kristiansund avslutter Vålerenga nesten denne runden i dag. Vi ser fram mot den kampen, og videre fram mot serieåpningen i 2023. Samtidig leser vi oss tilbake til 2007 og ser forsiktig på fotballregnskapene siden den gang.

Har du traktor og snøplog så fikk du jobbe ekstra slik at eliteserien kunne bli sparket i gang i går. Det ble selvsagt en delvis farse. Og dermed i tråd med hva vi annonserte i Engamorgen i går.

I løpet av gårsdagens runde ble det klart at i tillegg til den utsatte åpningskampen Ranheim-Brann, så fikk vi også utsettelse i Bodø/Glimt-Lillestrøm. På Holmenkollsøndagen i verdens rikeste land.

Kampen i Bodø ble riktignok ferdigspilt med hjemmeseier 3-1 som sluttresultat etter at det var tatt en halvtimes pause tidlig i første omgang.

– Jeg synes ikke det er forsvarlig at spillerne går inn i garderoben, bli kalde, for så å gå ut igjen. Jeg vil ikke ha noe skader på grunn av dette, sa LSK-trener Arne Erlandsen til Eurosport.

Et argument helt i tråd med argumentet dommeren i Ranheim-kampen brukte for å utsette lørdagens kamp. For han ville ikke bidra til å skape noen risiko for spillernes helse og sikkerhet. I kampene som ble spilt så vi spillere som spilte med større forsiktighet enn vanlig, og spillere som sleit med glatt og hardt underlag. Men der fotballforbundet ikke tok ansvar så var det godt å se at spillerne gjorde det.

Nå har forbundet muligheten til å ta med seg motstanden som har kommet denne helga (“Nei til snøballkamp, NFF”-banner i Drammen var det eneste konkrete denne skribenten så) og en generell sunn fornuft inn i et lengre perspektiv når de, ifølge VG i helga skal bestemme rammene for seriestart, ferietidspunkt og avslutning/cupfinale for årene fram til 2023. Dette for å skape langsiktighet, forutsigbarhet og rammer for lagene. Det lyder fornuftig, samtidig som det krever at man har et beslutningsorgan som evner å ta inn over seg at 2017/2018 er en normalvinter, ikke en ekstremvinter, og at det derfor må tas med i beslutningen.

Helt enkelt: La oss derfor håpe de som skal bestemme det framtidige oppsettet har vært i Norge denne helga, og at de kanskje også har lest leserbrevet i Dagens Næringsliv lørdag. (Bak betalingsmur her)

I leserbrevet går Lars Syse Christiansen, tidligere finansdirektør i Statoil Retail, gjennom hvor elendig det står til med norsk fotball, og hva som må gjøres for å gjenreise fotballen.

Hovedpoengene hans handler om årene 2007-2017. Her har

  • Befolkningen økt med 12 %
  • Antallet aktive fotballspillere organisert i NFF gått noe ned
  • Publikumstallene i øverste divisjon sunket med 36 %
  • Antallet ansatte i NFF økt med mer enn 100 %

Fra 372.240 til 371.910 aktive spillere er ingen stor nedgang, men med befolkningsveksten skulle tallet økt med 45.000. En publikumsnedgang i øverste divisjon fra 1,9 millioner til 1,6 millioner skulle vært en økning til 2,2 millioner på bakgrunn av befolkningsveksten alene. Og på tross av nedgang har antallet ansatte i NFF har gått opp fra 46 til 97, mer enn en dobling.

Samtidig har inntektene fra TV har gått opp. Men det isolerte frafallet av inntekter utgjør 2,7 milliarder kroner i perioden. Dette er 60 prosent av de samlede TV-inntektene i perioden, påpeker Christiansen som uttrykker seg så klokt at vi mistenker at han er vålerengasupporter.

Han legger ikke skylden på snø og dårlig vær.

Det gjør heller ikke denne skribenten. Ikke snø og dårlig være alene.

Basert på mine venner og kjente henger fallet i interesse på manglende forutsigbarhet for kamptidspunkt og manglende konsentrasjon av kampene, en sesong som er for lang og manglende fokus på eliteserien i medier som er tilgjengelig for folk flest. Dette er sammenfallende med hva TV-avtalen har vært en pådriver for: At fotball skal bli et helårsprodukt og at flest mulig kamper skal spilles til forskjellig tid gjennom helga, gjerne på kanaler du må betale for.

At det i tillegg har vært en negativitet knyttet til arroganse og kameraderi i både norsk og internasjonal fotball har selvsagt bidratt i den negative spiralen. Også her har NFF og deres ansatte vært tydelige pådrivere.

Dette er hensyn som ikke direkte skal tas av de som setter opp serien for årene 2019-2023, men som likevel kan bli en del av regnestykket. I tillegg kan man jo stille seg noen spørsmål: Hvor lang var den norske serien da Vålerenga var i kvartfinalen i cupvinnercupen i 1999 og Molde og Rosenborg begge var i gruppespillet i mesterligaen sesongen etter? Hvor mye bedre har norske lag klart å gjøre det etter at den norske sesongen sluttet å bli spilt april-oktober?

I Aperopet er vi mange som mener man heller skulle sett på kvaliteten i de kampene som spilles og at en reduksjon til 12 eller 14 lag i øverste divisjon i Norge heller er veien å gå. Hvis noen tror helgas runde med forsiktige spillere på baner som er like glatte som den som ble brukt under helgas VM i skøyter er hva som skal til for å skape kvalitet, så tror vi man må tenke om igjen. Dårlige baner fremmer lag som ønsker å spille dårlig fotball. Gode baner og gode kamper fremmer god fotball. På kort og lang sikt.

Men er serierunden ferdig? Nei, det er jo mandag. Og da har TV bestemt at det skal være kamp.

 


Kristiansund-Vålerenga i dag

Søndag kveld inspiserte Vålerenga banen i Kristiansund og meldte gjennom Klanen på Facebook at de banen har en slik kvalitet at de forventer at kampen vil bli spilt. Derfor reiser det en buss med tapre klansmenn fra Bohemen klokka 08.00. Noen billetter skal det være igjen, så det er nok mulig å hive seg rundt.

Til kampen melder klubbens hjemmesider at troppen består avfølgende (vår forventede førsteellever uthevet):

Adam Larsen Kwarasey, Marcus Sandberg

Amin Nouri, Christian Borchgrevink, Sam Adekugbe, Ivan Näsberg, Jonatan Tollås Nation

Daniel Fredheim Holm, Abdisalam Ibrahim, Samuel Kari Fridjonsson, Magnus Lekven, Magnus Retsius Grødem

Simen Juklerød, Sam Johnson, Peter Godly Michael, Fitim Azemi, Chidera Ejuke, Bård Finne

Så er vi endelig i gang. Kampen kan ses på Øst, Vertshuset, Bohemen eller på Max i din egen stue hvis du ikke syns nordvestlandet mandag 12. mars er så fryktelig spennende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *