Engamorgen torsdag 28. juni: Homofobi på tribunen

Vi fortsetter litt til med paneldebatten fra tirsdag. Idag skal vi snakke om oss selv. Altså vi som står på tribunen.

Publikums ansvar

Igår snakket vi om åpne homofile spillere. Ikke fordi vi er så utrolige interesserte i det, men fordi noen må sprenge veien for nye generasjoner.

Men hold an, er man så enig i at “vi” ikke er interesserte?

Jeg kan jo egentlig bare snakke for meg selv da jeg vet jeg ikke bruker det, men for veldig mange sitter “homo” som skjellsord i ryggmargen. På samme måte som du naturlig fjerner hånda fra en varm stekeplate (og føler deg litt dum etterpå) er det naturlig for noen å skrike ut “homo” når de ser noen de ikke liker, f.eks. på en fotballbane (forhåpentligvis føler man seg dum da også).

Diverse sanger skaper også noe som kan tolkes som en negativ atmosfære for homofile og skeive.

Fra Klanens tidlige barndom til idag har analhumoren hatt en kjær plass på tribunen. Internhumor for 30 år siden som var designet for å sjokkere, lever fortsatt i beste velgående blant tusenvis av uinnvidde den dag idag. Jeg var på ingen måte med da det hele startet, men hvem elsker vel ikke et godt analtog.

På en side så kan det tolkes som hva det er ment som. Sjokkhumor. Ingen tar “Klubbsang nr. 2 (Rumpe som trenger pleie)” og “Vinner/taper vi kjører vi anal” bokstavelig – regner jeg med. Å høre TV-kommentatorer fortelle at “Klanen danser jenka” er alltid gøy. Selv har jeg ikke problemer med disse låtene. Jeg regner dem som panseksuelle hvis jeg først skal sette dem i bås.

Men tre spørsmål lyser mot meg med regnbuefarget neonlys:

  1. Hvordan oppfattes sangene av homofile og skeive?
  2. Opprettholder disse sangene diverse supporteres ryggmargsreflekser?
  3. Gjør disse sangene det vanskeligere å være homofil spiller/supporter?

Vålerengas supportere skal likevel ikke være redde for å måtte sensurere sanger. Ikke ennå

I tirsdagens panel var det i all hovedsak Kanarifansens “Alle suger pikk i STB” som fikk gjennomgå. I all hovedsak fordi stasjonsbygdas supportere har sunget det fast på Nadderud de siste 4-5 sesongene.

Nå er det ikke verdens enkleste oppgave å sensure andre lag sine supportere. Bare se på Molde i år.

Jeg synes forøvrig det var litt dårlig av Stabæk å ikke eie ropet fra første stund. Tatt det som et kompliment og svart “ja, i Bærum er vi ikke like kjipe som på Romeriket”. Dog hadde nok humoren gått over hodet på Kanarifansen.

Men det er meg. En hvit, heterofil mann fra Norge som snart har utdannelse

“Alle suger pikk i STB” plaget tydeligvis de homofile i panelet – og ingen av dem hadde tilknytning til Stabæk. Det irriterer meg stort når såkalte progressive PK-folk blir fornærmet på vegne av noen de ikke representerer. Dette er altså ikke et sånt tilfelle.

Homofobi er ikke ok på en Vålerengatribune

Erling Rostvåg ble konfrontert med dette spørmålet av panelet:

Hva gjør dere/VIF-supporterne når dere hører “homo” som skjellsord på tribunen?

Erling fortalte som sant var at homfobi ikke er godtatt på vår supportertribune, men også at han sjeldent hører upassende ting grunnet plassering på tribunen. Jo mer sentralt du står, jo mer punch er du. Mer punch betyr også mer supporterselvtillit. Det vil si at hvis noen skulle si noe upassende får de mest sannsynlig høre det rundt dette området.

Det samme kan dessverre ikke sies på kantene

Min plassering på hjemmekampene er nedenfor tribunene. Gjerne litt mot kantene. Sånn circa hver andre hjemmekamp hører jeg “jævla homo”, dessverre. Min ryggmargsreaksjon er å kjefte i retning ordbruken, men det rekker sjeldent frem. De som reagerer på uakseptabel oppførsel der pleier igjen å ta kontakt med meg siden de ikke er komfortable med å ta konfrontasjonen selv.

Med andre ord. Det er lite å få gjort her dersom ingen er tøffe nok.

Heldigvis er det noen som er tøffe nok også på kantene

Så da står vi her. Noen få orker å si ifra på tribunen. Ingen orker å stå frem på banen. Vi mangler liksom det siste normaliserende elementet for å fjerne rusket.

La oss ikke lure

Den første spilleren som kommer ut vil få høre fra tribunen. Jeg tviler på at det blir sanger, men rop vil komme. Noen steder er verre enn andre.

En tidligere norsk toppspiller fortalte meg at når det gjaldt ren ondsinnethet fra tribunen så var Tromsø og Alfheim det mest ubehagelige stedet å besøke. Og nordlendinger som allerede er så kjent for å beherske seg i språket.

Elementer ved seg selv man ikke kan forandre på skal ikke brukes som skjellsord

Fargen på huden og legning er bare to eksempler.

Er du noenlunde enig i det jeg har skrevet her, håper jeg du blir med Vålerenga i Pride-paraden på lørdag. Det er jo kampdag likevel så få på deg drakta – gjerne den magentafargede – og flagg.

Felipe Carvalho. Foto: Grydis.no

Èn kommentar på “Engamorgen torsdag 28. juni: Homofobi på tribunen

  • 28. juni 2018 i 14:45
    Permalink

    Hvorfor er det ingen som spør “hele Norges” Rosenborg om hvilken holdning de har til homo?Nils Arne Eggen forsvarte Annan når han tok balletak på Muri fordi han måtte holde seg fast for ikke å falle!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *