Årets spiller er Mohammed Abu

Foto: Anders Grydeland, grydis.no

 

Tradisjon tro kårer vi årets beste spiller. Og tradisjon tro er det snittet på spillerbørsen sesongen igjennom som er avgjørende. Ved dødt løp så avgjør antall banens beste, slik det gjorde i 2015 da Christian Grindheim kom foran Kjetil Wæhler. Begge hadde 5.50 på børsen i snitt, men Grindheim hadde seks BB, Wæhler fire. Grindheim spilte også flere kamper, 30 mot Wæhlers 24.

I 2016 og 2017 var det begge målvakter som kun spilte høstsesongen. Marcus Sandberg kom tilbake fra skade i juni, mens Adam Larsen signerte for oss i sommervinduet 2017. Felles for dem begge var at de sto over en trøblete vårsesong, og var med på høstjakta når alt gikk så mye bedre.

I 2018 hadde vi nok en ujevn og litt småtrøblete vårsesong. Savnet etter Grindheim var stort. Vålerenga trengte en stabilisator på midtbanen, da Fredheim Holm ikke kunne være både kreativ fremover og ballvinner bakover samtidig. Inn kom en kar Deila kjenner fra før: Mohammed Abu. På utlån fra kriserammede Columbus Crew. Som vanlig ble signeringen møtt med en viss skepsis. Det ble også Sandberg og Larsen.

Men Abu kom inn og dominerte fra start. 19. august hadde vi ikke vunnet siden mai, og vi hadde akkurat tapt 1-0 i Haugesund i en faktisk brukbar bortekamp. Med Abu på laget knuste vi Tromsø 3-0 hjemme runden etter. Etter noen minutter med Vålerenga 2 falt han rett inn i rollen han har bekledd i Deilas system før. Han passet som hånd i hanske og spilte til en syver på vår børs i debuten. Abu viste frem en utrolig spilleforståelse og en enestående pasningsfot.

Han var så enestående i de første kampene at folk begynte å prate om at vi nå hadde gjort oss avhengig av en spiller.. Og i 2-3 tapet for Rosenborg hjemme i september ble Abu hakket ned hele tida i en kamp han var med å dominere sammen med Chidera Ejuke – helt til han måtte ut med skade.

I resten av høstsesongen har han nok slitt med den. Men han har allikevel spilt på et såpass høyt nivå at han har det klart høyeste snittet blant Vålerenga-spillerne med 6.20. Allikevel fikk han kun én BB-tittel, borte mot Odd i 2-3 tapet da han som eneste mann spilte til en syver. Faktisk har Vålerenga tatt 1,5 poeng i snitt med Abu på banen, og bare 1,15 poeng i snitt uten han. Så ja, han er viktig for oss.

 

Kamper Snitt
Mohammed Abu 10 6,20
Daniel Fredheim Holm 23 5,70
Erik Israelsson 8 5,50
Sam Johnson 24 5,42
Jonathan Tollås Nation 27 5,33
Bård Finne 24 5,25

 

Den beste børskampen var ikke overraskende 2-0 seieren over Brann hjemme. Da spilte laget til 7,2 i snitt, Abu fikk 8 sammen med Amin Nouri, Ivan Näsberg og Jonatan Tollås Nation.

Den verste kampen Vålerenga spilte på børsen er heller ikke overraskende, 1-5 tapet borte mot Molde. Da spilte laget til 2,9 i snitt. Kanskje det var det tapet som fikk Deila til å ringe Abu. Sånn sett førte det jo til noe bra.

Mohammed Abu signerte i høst en treårskontrakt, og vil bli en viktig brikke på veien mot verdensherredømme. Nå må vi bare skaffe en enforcer som kan passe på han. Kanskje Panzer kan gjøre comeback?

2 kommentars på “Årets spiller er Mohammed Abu

 • 5. desember 2018 i 21:41
  Permalink

  Det er litt skummelt at laget har nærmest nedrykkssnitt uten Abu. Det viser jo at noe er galt her.
  Som dere sier kunne det være lurt med en rask og tøff vaktbikkje rundt Abu. Her bør Tjernås komme på banen

  Svar
 • 7. desember 2018 i 13:53
  Permalink

  Midtbanen må forsterkes. Trengs en med bra motor og spilleforståelse som man vet tar nivået, feks Gjermund Åsen hos Tromsø. Lekven og Ibrahim har fått nok tid og bør ikke få en ny sesong.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *