Engamorgen onsdag 18/3-15: Vålerenga vraket Milan Baros

Milan Baros. Foto: fcb.cz
Milan Baros. Foto: fcb.cz

Han ble toppscorer i EM 2004, men ble ikke funnet god nok for Vålerenga.

Aperopet kunne i forrige uke avsløre at Vålerenga ble tilbudt en østeuropeer med en haug av landskamper og erfaring fra Champions- og Premier League. Spilleren det var snakk om var tsjekkiske Milan Baros. Det var i tiden i Liverpool (det var derfor vi brukte ordet storlaget og ikke topplaget…) Baros virkelig slo til. Overgangen fra FC Banik Ostrava i 2002 kostet scouserne 3,5 millioner pund. I debutsesongen ble det ni scoringer på 27 kamper, men han brakk ankelen i september 2003 og fikk bare 13 kamper og scoret ett mål i 2003-2004-sesongen. Som en sterk underdog ble han mot alle odds toppscorer i EM 2004.

Om ikke det var et høydepunkt så kom høydepunktet i mai 2005 da han startet kampen i det som omtales som “mirakelet i Istanbul”. I Champions League-finalen 2005 kom Liverpool tilbake fra 0-3 til 3-3 mot AC Milan og vant på straffer i den høydramatiske finalen. Sesongen etter fikk han bare to kamper som innbytter og forlot klubben til fordel for Aston Villa. Derfra gikk turen til Lyon hvor han vant Ligue 1 i 2006-2007, til Portsmouth hvor han vant FA-cupen 2008 og Galatasaray som vant Süper Lig i 2011-2012.

I februar 2013 returnerte han til moderklubben Banik Ostrava hvor han donerte hele lønna til ungdomsavdelingen. Der ble han til juli hvor han forsvant til tyrkiske Bursaspor. Han ble skadet i desember 2013 og returnerte til Tsjekkia der han signerte en ettårsavtale med Banik i september i fjor og ut denne sesongen.

Baros har historien med seg, men merittlisten i det siste har ikke vært det. Med unntak for Galatasaray i Tyrkia har han heller ikke vært en notorisk målscorer. Aperopet vet at prisen for tsjekkeren var langt over det vi er vant med å se på disse breddegrader. Og for en kortsiktig løsning som Baros ville vært, er det rett og slett ingen verdi i en slik overgang. Da er det langt bedre å bruke pengene på en talentfull 24-åring fra Jamaica.


Apropos Deshorn Brown så melder flere medier at avtalen kostet Tor Olav Trøim fire millioner kroner. Vålerenga tar lønnskostnadene som ikke er urovekkende dyre. Han kommer med kone og barn til Oslo i neste uke og skal være spilleklar til treningskampen mot Häcken om halvannen uke.


Så andre nyheter. NRK tror det er sommer og har funnet fram en god agurknyhet: Hvem har den yngste og eldste troppen i Tippeligaen? Stabæk har yngst og vi har eldst.

– Det er kvaliteten som bestemmer vår tropp, og ikke alderen. Men det er klart de tre eldste i troppen vår Lars Hirscfeldt (36), Morten Berre (39) og Kjetil Wæhler (39) drar snittet opp, sier trener for Vålerenga, Kjetil Rekdal, til NRK.

Og for en gangs skyld er vi enige med Dag-Eilev Fagermo.

– Hvis du fjerner Frode Johnsen på 41 år, synker vi på tabellen. Vi har også mistet unge spillere de siste åra, som vi har blitt nødt til å erstatte med mer rutinerte spillere. Det gjør at den gjennomsnittlige alderen vår stiger, sier Odd-treneren som også legger til at NRKs undersøkelse er tåpelig.

Vel talt.


Stig Nilssen har skrevet en kommentar for Stavanger Aftenblad. Den hopper vi elegant over.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *