Engamorgen lørdag 21/3-15: Skammelig, Vål’enga. Skammelig

Espen Knutsen. Foto: grydis.no
Espen Knutsen. Foto: grydis.no

Var pucken inne? Tja. Gjorde dommerne en formell feil? Ja. Burde Vålerenga protestert? Nei.

La oss ta det i kronologisk rekkefølge slik at dere som knapt vet hva ishockey er, og dere som ikke var på nett i fredag kveld, kan få noe ut av dagens Engamorgen.

Altså. Det var den første semifinalekampen mellom Stavanger og Vålerenga i går kveld i en best-av-sju-serie. Det sto 2-2 mellom lagene da Stavangers Martin Blakseth Huse skjøt og Vålerengas keeper, Steffen Søberg, redda. Alle var da enige om at det var en meget god redning. Dommerne dropper pucken og de spiller i cirka sju sekunder før dommerne blåser av. De har fått beskjed om at videodommeren har noe han skulle ha sagt. Etter en fem minutter lang betenkningstid (dette var med andre ord ikke en “slam dunk”), bestemmer dem seg for å dømme mål. Stavanger endte opp med å vinne kampen 4-3.

Her er det to ting som må sees på i ettertid:

1) Var pucken inne?

2) Har dommerne lov til å sette i gang spillet, stoppe det, gå tilbake for å se på video og score mål?

– Klart regelbrudd!

Jeg har sett to bilder av situasjonen som visstnok skal bevise at pucken var inne. Problemet er at ingen av bildene er tatt rett overfor målet, og med skrå vinkel er det ingen som kan være hundre prosent sikre på om pucken er inne eller ikke. Vi kan ikke linke til bildene her på grunn av opphavsrett, men vi kan linke til rettighetshaver TV 2 som har en sak med video her.

Det andre er om dommerne faktisk kan bruke bildene, og svaret her er nei.

– Vi mener dette er et klart regelbrudd. I pausen mellom 2. og 3. periode var vi inne i dommergarderoben, og fikk da beskjed om at en ny regel åpnet for å agere slik dommerne gjorde da det ble dømt 3–2 til Oilers. Etter kampen fikk vi bekreftet at det ikke var noen ny regel, og jeg synes ikke noe om at dommerne har snakket usant til oss, sier Vålerenga-trener Espen Knutsen til Stavanger Aftenblad.

Ifølge avisa så innrømmer dommersjef Geir Thomas Olsen i Norges ishockeyforbund at det er begått en feil.

– Prosedyrene for måldømming er ikke fulgt. Det skal selvsagt ikke skje og er veldig beklagelig. Det var veldig få i DNB Arena som i det hele tatt trodde den pucken var inne i første omgang. Når spillet stoppes – og settes i gang igjen – skal ikke videodømming brukes, sier Olsen, som mener pucken var inne.

– Men det skulle ikke vært dømt scoring. Feil prosedyrer ble fulgt, sier Olsen til Aftenbladet.

Regelen er for øvrig soleklar:

“Dersom hverken dommerne på isen eller videodommeren gjennomgår et potensielt scoret mål ved neste stopp i spillet er ytterligere gjennomgang ikke tillatt etter det påfølgende avslaget er tatt”.

Klartekst, med andre ord.

Vålerenga protesterer

Vålerenga valgte derfor å legge inn protest etter å ha tapt kampen 4-3.

Generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund bekrefter at det kan bli omkamp mellom Oilers og Vålerenga.

– Protesten vil bli behandlet så fort som mulig av Ishockeyforbundet. Det er viktig å få en avklaring, for det kan få betydning for kampen om to dager, sier Eide til TV 2.

OK, Vålerenga. Dersom man kunne se definitivt at pucken var inne burde man ikke lagt inn en protest uansett da rettferdigheten ville seiret. Stavanger scoret, Stavanger fikk målet. End of discussion. Problemet oppstår når man med hundre prosent sikkerhet ikke kan garantere for om hele pucken hadde krysset mållinja – som jeg mener vi ikke kan ut i fra de to stillbildene som har kommet fram i etterkant av kampen i går.

Uansett – protest er så u-vålerengsk som man kan få det. Det er den lille drittungen som ikke fikk leke med den største spaden i sandkassa, som da løper til mamma for hjelp. Det er så stakkarslig og feigt som bare de mest usympatiske bønda kan være. Vi har fått en sånn i trynet selv, og endte sannsynligvis med å rykke ned på grunn av det. Hvorfor skal vi ikke bare si at vi er jævlig forbanna på dommerne, kreve at dem aldri får dømme et sluttspillkamp mer denne sesongen, brette opp erma og gå i “krigen” i de resterende seks kampene?

At vi leverer en protest er i mine øyne skammelig. Ja, vi har kanskje retten på vår side, men skammelig er det uansett.


 

PS. Vålerenga Fotball møter Strømsgodset til vår nest siste treningskamp før sesongstarten mot nettopp Strømsgodset. Kampen går klokken 16:00 på Marienlyst i Drammen og kan sees på TV 2 Sumo.

7 kommentars på “Engamorgen lørdag 21/3-15: Skammelig, Vål’enga. Skammelig

 • 21. mars 2015 i 13:41
  Permalink

  Skammelig ! Hva har art forfatter røyka ?

  Svar
 • 21. mars 2015 i 14:28
  Permalink

  vinkelen bilde er tatt i vil vise at jo mer en flytter kamera over mål jo mer inne er pucken. så det er mål!

  Svar
 • 21. mars 2015 i 14:39
  Permalink

  Er enig, men det er så fullstendig håplöst at 2 idioter som befinner seg foran en jävla hemmelig skjerm og i stavanger (dette går i favör hjemmelaget. .) skal bestemme og klare å påvirke noen fanatisk handlingslamma dommere til å ikke väre i stand til å utföre jobben de er betalt for å gjöre, at diskusjonen bör vel heller väre om det skal väre konsekvent forbud mot denne typen avgjörelser (i dette tilfellet er det kun dnb arena som har denne muligheten). Og da dreier det seg ikke lenger om favorisering eller om menneskelige feil, men om at forbundet sitter å slikker räva til oilers og evnt bakenforliggende årsaker til dette. . Og dette er ikke ment som noen jävla konspirasjonsteori. .

  Svar
 • 21. mars 2015 i 14:54
  Permalink

  Vinkel ja. Nettopp det at bildene er skrått forfra og fortsatt viser pucken inne understreker jo poenget. Den må være LANGT inne for å vises som inne i fra den vinkelen. Her opptrer VIF sutrete. Bruk energien på hockey, ikke juss!

  Svar
 • 21. mars 2015 i 15:40
  Permalink

  At artikkelforfatter synes det er skammelig at Vålenga legger inn en protest for et soleklart regelbrudd som kan få de konsekvenser at man ikke havner i en eventuell finale er for meg en gåte.
  Skal artikkelforfatter da sutre som en forbanna drittunge i etterkant da eller og klage sin nød på hvorfor Vålenga ikke klaga når dem hadde muligheten..¨

  Sutre over det som skjedde i fortiden funker ikke.. Gjort er gjort..kom deg videre..

  Totalt uenig med vedkommende som sitter i sandkassa og sutrer for at dommertrioen gjør ett soleklart regelbrudd og mener de skal slippe unna med ett klapp på skuldern og en kopp kaffe…Sorry funker ikke for meg….

  Har man bæsja på leggen så får man faen ta meg ta konsekvensene av det også! dette er ikke løkkehåkky dette er snakk om kongepokalen….

  Svar
  • 21. mars 2015 i 22:28
   Permalink

   Tingen er jo at det er oilers som blir “straffa” for at et mål blir godkjent noen sekunder for sent…, ikke hobby-dommerne Ole stian og co.

   Svar
 • 22. mars 2015 i 17:53
  Permalink

  Støtter Franko 110 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dette blir jo HELT PATETISK . OILERS BLIR STRAFFET FOR EN DOMMERTABBE ………………………. OG FÅR JO SELVFØLGELIG BORTEKAMP FØRST . HEIA DUSTENORGE …. HEIA NIF. OG IKKE MINST HEIA BARNEHAGEN VIF…………

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *