Engamorgen 9/11-15: Sesongavslutning

I dag handler mye om bluss i Vålerenga-universet. Foto: grydis.no
I dag handler mye om bluss i Vålerenga-universet. Foto: grydis.no

I går kveld ble Tippeligaen 2015 avslutta. At RBK tok gullet har vært klart en stund, men i går ble det også avgjort at Strømsgodset tar sølv, Stabæk tar bronse og at Odd tar den forjettede fjerdeplassen som gir Europa League-spill hvis Rosenborg slår Sarpsborg 08 i Cupfinalen.

Dessuten var det takk og farvel til Mjøndalen, som sammen med Sandefjord forsvinner ned til Obos-ligaen igjen. Start får en siste mulighet i kvalik-kamper mot enten Jerv eller Kristiansund.

For Vålerengas del var det lite spenning knytta til siste serierunde. For oss sto det mellom sjette- eller sjuendeplassen, og fasiten viser at vi endte på det dårligste av de to alternativene. Det er en plass dårligere enn det klubben hadde budsjettert med, og en håndfull plasser dårligere enn vi håpa på før den nitriste augustmåneden vår.

Selv om sjuendeplassen ikke er all verdens er det flere positive ting å ta med seg fra årets sesong. Vi går de siste sju kampene uten å tape, vi har tatt hele 26 bortepoeng, noe som er den beste poengfangsten på bortebane siden ligaen ble utvida til 16 lag. Og i går fikk vi se at vi har en stor mann for framtida i spillergruppa: Sander Berge er en spiller som kan bli utrolig viktig for oss framover. Aperopet kåret Berge til BB i vår spillerbørs. Du kan også lese vårt referat fra kampen her.


 

Til tross for at Vålerenga leverte en god andre omgang i går, og hentet opp Strømsgodsets 2-0-ledelse, så er det ikke den sportslige prestasjonen de fleste Vålerenga-supportere tenker på i dag.

Det var masse uroligheter på bortetribuna i Drammen i går, med utstrakt blussing og bruk av andre typer pyro. Dagbladet  melder om at det blei delt ut slag internt mellom Vålerenga-folk, og at de som sto i nærheten av den blussende gjengen var engstelige.

Supporterkoordinator Espen Knutsen oppsummerer situasjonen på følgende måte på Facebook:

 

SUPPORTERKOORDINATOREN TALER. I kveld spilte vi sesongens siste seriekamp mot Godset borte. 2-2 ble resultatet. Sesongen er over – nok en gang under pari. Det folk bryr seg mest om nå er konflikt. Intern konflikt. «Borgerkrig» er det verste som kan skje oss i forhold til å kjempe oss tilbake i toppen. Det er også svært svært uheldig dersom vi flytter inn på ny hjemmearena som tusenvis av uvenner. Vålerengas hooligans har fra tidligere et mildt sagt frynsete rykte blant veldig mange og er en stadig økende hodepine for klubben og mange øvrige Vålerengafans. I kveld bidro Isko Boys nok en gang til å eskalere den interne konflikten som fra før var alvorlig. Jeg vet ikke om folk får drypp eller hva det er, men ved å opptre kjipt, aggressivt og bøllete mot alt og alle, allerede fra innslippet og ut oppnår man naturligvis at folk som har vært lei lenge blir sinte – igjen. Jeg er overrasket fordi jeg trodde vi hadde nådd frem i forhold til intern dritt. Klubben ønsker på ingen måte masse folk i balaklava som gjennomfører pyroshow på tusen varmegrader og 120 desibel uten mål og mening, og uten noen plan for sikkerhet eller beredskap ved ulykke. Veldig likt det vi så på Åråsen tidligere i år. Det virker som om det blir gjort kun for å provosere og skape faan. For oss som jobber med dette er det også tidvis krevende og utmattende. Det er ikke kult å måtte forholde seg drittsekk-oppførsel og stadige negative overraskelser, bøter, negative nyheter, bli kastet pyro etter, svekket omdømme og klager fra andre av våre trofaste fans. Massive klager begrunnet i resultatet av det vi gjør i forhold til hooligans. Folk er resultatorienterte og de mener høyt og tydelig at vi ikke oppnår resultater i forhold til å begrense avvik fra hooligans. Personlig mener jeg at det i det siste har bedret seg, men så er vi altså tilbake. Dersom ikke Isko Boys og andre snart forstår, og tar innover seg at de selv har ansvar for at stadig mer effektive mottiltak iverksettes sakte men sikkert skjønne jeg ingen ting. Ny politilov, strengere ransaking, utestengelser og forakt er allerede i gang. Det må da for faen gå an å te seg på et vis, særlig ovenfor egne som ikke bare er egnet til konflikt. Og det må da for helvete gå an lage action på våre tribunefelt uten å oppføre seg som om man eier hele sjappa, og gir totalt beng i alle andre Vålerangafans. Tøft å stå i finlandshette og kaste knallskudd på meg også. Drittøft.
Espen

 

Personlig kjenner jeg at jeg har nådd et metningspunkt for konflikt i supportermiljøet. Jeg synes bluss brukt på riktig tid og sted er fett, men jeg kjøper ikke de alternatives argumentasjon om at det kun er ekstremversjonen av supporterkultur som vil føre tilskuere tilbake til stadion. Jeg har bestemt meg for å kjøpe sesongkort på hovedtribuna neste sesong, blant annet fordi forkjøpsretten på supportertribuna på det nye stadionet er helt uinteressant for meg. Jeg er på kamp for å se fotball, ikke for å høre trusler fra folk med finlandshette, og jeg har derfor ikke noe ønske om å stå på supportertribuna fra 2017. Når stemninga i supportermiljøet gjør at jeg, som riktignok er en gammal sur gubbe – men som fortsatt er lidenskapelig opptatt av Vålerenga, velger å ta et “skritt ned” til hovedtribuna, så klarer jeg ikke å se for meg at de som bare er litt halvinteressert i klubben tar et “skritt opp”, og begynner å gå på kamp uke inn og uke ut når de leser hvordan stemninga var på tribunen i går.

 

VPN skriver at de kjenner til at pengene som er blitt samlet inn av de alternative for å dekke bøtene de har påført klubben aldri er blitt innbetalt til Vålerenga. Hvis dette stemmer er det hårreisende, og dårlig nytt for en økonomisk hardt prøvet klubb. For bota etter kampen i går kommer til å bli stor.


 

Til slutt tar vi med at sesong to av TV-serien Iskrigerne har premiere på TV2 Zebra klokka 22.30 i kveld. Den første sesongen var magisk, så det er bare å glede seg.

Èn kommentar på “Engamorgen 9/11-15: Sesongavslutning

  • 9. november 2015 i 15:11
    Permalink

    Jeg og flere med meg har i mange år hevdet at dialog med de alternative har gått ut på dato. Dessverre har klubb og politi ikke hatt samme syn. I tillegg til intern slåssing i går var det tragisk å se politiets likegyldige opptreden, en skam for etaten!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *