Gamle dager: Avsky og sinne i Panevezys

Historien om da Vålerenga møtte Ekranas fra Litauen

Undertegnede fant nylig en pappeske full av gamle programmer, billetter og til og med aviser fra diverse turer og kamper. Siden det er vinter og ingen ball så tenkte jeg det kunne være gøy å dele noe av det her:

Med bronse i 2006-sesongen (fire plussmål foran bøfla..) så kvalifiserte vi oss til UEFA-cupen, som det het før i tida når fotball var kult. Etter å ha slått Flora Tallinn 2-0 sammenlagt ble det ny tur til baltikum, denne gang Litauen.

Ikke Vilnius, men Panevezys – en liten by nord-øst i landet. Nå mest kjent for å huse sunnmørske møbelprodusenter som flyttet arbeidsplasser ut av Norge, i følge wikipedia. For min del ble det fly til Riga, også Rent-a-wreck med noen folk nedover til Panevezys. Grensa burde ikke være noe problem, da disse landene hadde gått inn i EU to år tidligere. Leiebilen var for øvrig en rød Audi A6 med over 300.000km på klokka. Grunnen til at jeg husker det var at jeg var helt, helt sikker på at vi måtte ringe NAF på veien. Det slapp vi utrolig nok.

Det var ikke så mye pub og party i Panevezys. Vi rakk såvidt matchen, og uansett er ikke landsbygda i Litauen så mye å skrive hjem om. Festen var i Riga. Det var ganske grått på banen også, tross at Vålerenga stilte med en ganske descent ellver i Arason, Storbæk, Horn, Thomassen, Jepsen, Freddy, Ronny Johnsen, Sebastian Mila, Jan Derek Sørensen, Berre og Daniel Fredag Holm. Johnsen muligens sentralt i den kampen.

Harald Aabrekks gutter så ut til å ha mentalt sommerferie, det var varmt og det var utrolig tregt. I tillegg ble Dan Thomassen utvist (som vanlig) rett før pause, og Ekranas scora rett etterpå. Matchen var helt grusom, og så ut som en doven cupkamp mot et lag fra 3. divisjon. Freddy dos Santos utlignet etter 77 minutter.

Etter kampen kom det frem at Ekranas publikum ikke var de mest sjarmerende. Harald Aabrekk var rasende på pressekonfen og kunne avsløre at det hadde blitt ropt rasistiske greier etter både Freddy og Glenn Roberts. Aabrekk hadde en helt vill rant og gjentok flere av ropene, blant annet “Shoot the fucking nigger”. Så det var liksom ikke tvil.

Dette skapte overskrifter:

Dagbladet: Ekranas kan kastes ut etter rasisme mot VIF-spillere

VG: VIF-spillere utsatt for grov rasisme

Kampfakta

Kampreferat fra VPN

Returoppgjøret

Kampen på Ullevaal ble en litt hyggeligere affere for Vålerenga. Gutta tok jobben seriøst og knuste Ekranas 6-0. Målene ble scoret av Grindheim x2, Jan-Derek Sørensen, Jørgen Horn, Jarl-André Storbæk og Kristian Brix.

Dette er Vålerengas største seier i Europacupene. Vålerenga spilte med antirasistisk drakt i den kampen, som senere ble auksjonert bort.

For Ekrasnas sportsdirektør Virginijus Liubšys gikk det ikke like bra. Ikke bare tapte de kampen, han ble angrepet av egne supportere utenfor stadion etter kampen og fikk en springskalle. Skikkelig stilige fans. Klubben gikk dukken i 2014, og det er kanskje like greit.

Neste motstander i UEFA-cupen dette året ble Austria Wien, som jeg fortsatt mener er det mest usportslige bortelaget jeg har sett gjeste Oslo. De var helt ekstreme på å trekke ned tempo, filme, fake skader og klage, og fikk alle frispark de ba om. Vi ble regelrett lurt i den kampen som endte 2-2. Med 0-2 i Wien i første var det ut.

Scroll ned for å se programmet.

Kampfakta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *