Vålerenga Stadion: Alt du trenger å vite!

Bilde av Vålerenga Stadion med tilskuere
Vålerenga Kultur- og Idrettspark. (minus hjørner). Foto: http://www.vkip.no/

Mandag kveld ble det avholdt informasjonsmøte om nye Vålerenga Stadion. Her er alt du trenger å vite om Vålerenga Kultur- og Idrettspark:

Først fikk vi en gjennomgang av prosjektet med Åge Petter Christiansen aka “Skjerfet”, som er styreleder i Vålerenga Kultur- og idrettspark.

Der fikk vi en del konkret informasjon:

 • Det blir 86 parkeringsplasser under tribune øst. Noe sier meg at dette blir disponert av klubben, neppe noe hvermansen kan bruke på kampdager.
 • Foran stadion blir det et torg på ca 4000 kvadratmeter! Her blir det samlested for Vålerenga-fans på kampdager og kan inneholde alt mulig inklusive party, uteservering med mere.
 • Det blir 3200kvm med næringsareal, blant annet til Sjappa, pub (drives av Klanen) og muligens treningsstudio etc.
 • Kapasiteten på stadion blir 17.834 på seriekamper og 15.958 på all-seaterkamper.

På det meste var prosjektet oppe i en stadionkapasitet på 22.000, men fordi man måtte droppe hjørnene er kapasiteten lavere. Hjørnene kan bygges ut ved en senere anledning, for eksempel etter en deltagelse i Champions League..

Det er også verdt å merke seg at Oslo Kommune skal ta stilling til en ny Valle Hovin (skøytestadion). Dersom det prosjektet realiseres vil prosjektet til Vålerenga bli ca 50 millioner billigere fordi kommunen er med å spleise på infrastrukturkostnader (ny Innspurten osv).

Karsten Hjertholm, prosjektleder i Stor-Oslo Eiendom:

Man har nå begynt å rive Valle Hovin, og man har begynt å bygge en adkomstvei fra nordsiden (ved NAF-senteret). Når den er ferdig kan arbeidet arbeidet begynne på andre siden. Innspurten skal rettes opp og vil ende i en rundkjøring foran det nevnte torget, som altså er foran sørtribunen, som blir ståtribunen for Vålerenga-fans. Adkomstveien fra nordsiden skal brukes av bortefans, som får en egen vei inn og ut av området med bussparkering. Det blir altså total segregering mellom buss-tilreisende bortefans og oss andre.

Grunnarbeidet på stadion starter 4. januar, og i april 2016 vil man se bygget begynne å reise seg.

Ferdigstillelse: 1. august 2017. Dette er kritisk, fordi da er det skolestart. Skoen blir en videregående skole med idrettslinje og spesialisering i fotball. Det er ikke dumt for en fotballklubb å ha en sånn i bakgården.

Arkitektene: Nikolai Alfsen (Lille Frøen) og Stefan Ekberg (S.E. Arkitekter). 

Stefan Ekberg har tidligere jobbet på Color Line Stadion, Ullevaal, Åråsen og Lerkendal.

Utsiden av stadion blir temmelig lik det bildet som har versert rundt, altså et stadion uten hjørner og uten særlig fasade. En i salen (hei, Espen!) kalte det “Moelv-brakker med stillas”. Det er kanskje å ta i litt, men vi ser likheten. Det var da nok en gang økonomi som var avgjørende til at det ikke blir en fancy fasade. Men det er også noe som kan plusses på ettersom pengene fra mesterligaen strømmer inn.

I hovedtribunen blir det som kjent skole. I fjerde etasje i skolebygget er klasserom og kantine, og det er åpent ut mot hovedtribunen. Dette blir klubbens VIP-område under kamp. Stadion får 500 VIP-plasser. Dette gir Vålerenga-VIPen et folkelig preg.

I femte etasje (toppetasjen) blir det mediafasiliteter med kameraplattform.

Hjørnet mellom nordtribunen og hovedtribunen er det eneste som tettes igjen. Her vil det komme en intervjusone for media med utsikt over stadion, og skolebibliotek.


 

Navnerettigheter: Dette er noe mange har lurt på. Og Stig-Ove kunne fortelle at Vålerenga Fotball Elite har fått lov til å selge stadionnavnet for å få inn penger til sportslig satsning. Pengene går altså ikke inn i stadionprosjektet, men ser ut til å komme som en bonus til A-laget. Det gjør salg av navnerettigheter langt mer spiselig for meg.

Safe Standing: Det vil bli installert en type seter som kan felles inn i bølgebrytere på sørtribunen slik at vi har ståtribune i Tippeligaen og seter i Europa.

Funksjonshemmede: Arkitekt Ekberg kunne fortelle at det ofte er et problem at rullestolbrukere ikke kan være på kamp med vennene sine, da mange stadioner bare har ett sted for de. Derfor legger man inn tre plasser for rullestolbrukere foran hver inngang rundt hele stadion, slik at man kan få oppleve matchen på hvilken tribune man vil. Dette innebærer også at det vil være rullestolplasser på klanstribunen, noe som er strålende. Klubben for alle!

Supportervegg: Idéen med inngraverte steiner vi lanserte på Aperopet ble tatt godt i mot av Stig-Ove. Det er noe klubben vil gå videre med.

Møtet ble avsluttet med Morten Nydal og Thomas Baardseng fra Vålerenga Fotball Elite, som fortalte om sesongkort-opplegget for 2016. Det kan du lese mer om her.

Sesongkort-konseptet er laget slik at det blir overførbart til den nye stadion i 2017.

Nytt av året er også at dersom du kjøper sesongkortet i Sjappa får du det rett i hånda med en gang, du trenger ikke vente til sesongstart. Perfekt julegave!

Videre info:

Sjekk ut nettsidene til Vålerenga Kultur- og Idrettspark.

Her er alle slides fra møtet tilgjengelig på PDF: http://vkip.no/media/media/pdf/Informasjonsmote301115.pdf

Og dersom du ikke fikk nok av dette kan du se hele streamen om igjen hos KWR på YouTube:

 

2 kommentars på “Vålerenga Stadion: Alt du trenger å vite!

 • 1. desember 2015 i 16:48
  Permalink

  “Idéen med inngraverte steiner vi lanserte på Aperopet ble tatt godt i mot av Stig-Ove. Det er noe klubben vil gå videre med.”

  Unnskyld, men denne idéen har da blitt lansert/nevnt på klansforumet av flere brukere (meg selv inkludert) oppgjennom de siste 18 mnd eller noe. Greit at dere nevnte det i lista deres her om dagen, men ved å skrive det på den måten fremstår dette som at dette var noe Aperopet selv kom på og det er jo helt feil :)

  Svar
 • 30. oktober 2016 i 13:00
  Permalink

  Håper det blir treningssenter for oss som bor i området i det nye anlegget???? Det skal jo hete Vålrenga idretts og kultur arena så da må det også være noe for de som bor i området og ikke bare for ihuga fotballfans mener jeg.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *