Utenlandske stjerner 2008-2012: Canadisk dominans

Patrick DesRochers
Patrick DesRochers (Foto: Jarl-Erik Sandberg)

Vi går igjennom importspillerne fra 2008 til 2012. Her finner vi en stjernekeeper, et hissig brødrepar og noen skikkelige tøffinger:

2011/2012:

Patrick Coulombe: Offensiv, slepen back som kom til Vålerenga etter å ha slitt med å etablere seg i AHL. Passer definitivt den europeiske stilen bedre, og leverte 52 poeng på 44 seriekamper og 9 poeng på 13 i NM. Flott spiller som dessverre bare ble en sesong. Forsvant til Olimpija Ljubljana som da spilte i den østerriske serien, og senere til Graz 99ers. Er nå 30 år og kaptein på Rouen i Frankrike.

Logan Stephenson: Den mest lovende av brødrene. Logan er back. Draftet i 2. runde av Arizona Coyotes i 2004, men fikk aldri NHL-matcher. Spilte dog 312 AHL-kamper før han joina brutter’n i Oslo i 2011. Solid, tøff defensiv back, ikke så slem som mange mente – men det var mulig å få han ut av fatning. 23 poeng og 123 minutter på 28 seriekamper. 7 poeng og 42 minutter i sluttspillet. Fulgte bruttern til Karlskrona og Sparta. Nå spiller han for selveste Tohoku Free Blades. Laget hører hjemme nord i Japan og spiller mot klubber fra Kina, Japan, Sør-Korea og Russland i Asia League

2010/2011:

Regan Kelly: Knallhard defensiv back. Spilte ti kamper for Vålerenga i 2006/2007, men dro for å spille neste sesong i Milano. Kom tilbake i 2008/09 og ble i tre år. La igjen alt på isen hvert eneste bytt. Ekstremt oppofrende og tøff spiller som raskt fikk rykte i Get-ligaen. Var ikke så vill som folk skulle ha det til, men en fyr du gikk i krigen med. Veldig god takler, med noen harde, lave og vonde rumpetaklinger. Endte karrieren i Vålerenga etter det som etter sigende var en fæl ryggskade. Spilte 130 kamper for Vålerenga og plukket 77 poeng, 233 utvisningsminutter.

Tim Maxwell: Liten, offensiv back. Spilte to sesonger i Utah Grizzlies i ECHL etter college før han kom til Vålerenga hvor han gjorde relativt lite ut av seg med 21 poeng på 34 kamper. Spilte sesongen etter i Fife Flyers i britisk hockey før han la opp.

Evan Barlow: Kjapp, liten ving som spilte European Trophy for IFK Helsinki. Fikk ikke kontrakt og havnet i Vålerenga. Slet i AHL, men hadde 75 poeng for Idaho Steelheads i ECHL sesongen før han kom til Europa. 22 poeng på 27 kamper ble det i Vålerenga før han reiste tilbake over dammen og Idaho. Prøvde seg i diverse AHL og ECHL-klubber før han la opp.

Antti Ylönen: Hvem sa du? Finsk back med hundrevis av kamper fra SM-Liiga og Mästis. Var med Vålerenga i 2010 European Trophy hvor han spilte åtte kamper. Meget god spiller. Dro hjem til Finland og Kärpät når serien startet. Er for tiden assisterende kaptein på Asplöven i Sverige. Var også innom kasakhstansk og russisk hockey etter VIF.

Thomas Enström: Spilte også European Trophy for Vålerenga, ingen seriekamper. Liten forward som hadde kamper for MoDo, Mora og Björklöven sesongen før. Fikk kontrakt med Örebro i Allsvenskan og ble der i flere år til de rykket opp til SHL. Lagt opp.

Serge Payer: Payers hockeykarriere var truet av alvorlig sykdom når han var ung, men han overvant sykdommen og klarte å etablere seg i NHL selv om han ikke var draftet. Det ble 124 kamper for Ottawa Senators og Florida Panthers. Etter to sesonger i AHL dro han til Tyskland og Krefeld. Etter to sesonger der forsterket han Vålerenga før sluttspillet. Dominerte ikke spillet i særlig grad, og spilte vel etterhvert back. La opp etter oppholdet i Enga. Er nå agent.

Pierre Dagenais: Samme deal som Serge Payer. Spilte 142 NHL-kamper før han flyttet til Europa. Spilte for Jokerit, Innbruck og Traktor Chelyabinsk i KHL før han kom til Vålerenga. Stor, tung forward som dessverre ikke klarte å heve laget. Ble benket. Etter Vålerenga avsluttet han karrieren i Akwesasne Warriors i en liten proffliga som heter Federal Hockey League. Der hadde han sinnsvake 208 poeng på 77 kamper.

2009/2010:

Shay Stephenson: Diger forward på over 100kg og nesten to meter. Allikevel overraskende bra hender. Fikk to kamper for LA Kings i 2006-07, før han fant veien til Vålerenga via Milano, Krefeld Penguine og Las Vegas. Bidro bra i sluttspillet i 2010, men slet med skade hele neste sesong. 2011/12 leverte han karrierebeste med 70 poeng på 44 kamper – og 163 utvisningsminutter i Vålerengadrakta. Fikk ry på seg for å være litt lite tam utenfor isen, kanskje særlig etter brutter’n dukket opp i Oslo. Dro videre til Karlskrona, deretter Sparta Sarpsborg. Spiller nå i Outlook Ice Hawks i Saskatchewan Valley Hockey League. Mildt sagt grisgrendt.

Eric Werner: Kom på slutten av sesongen fra Reading Royals i ECHL. Hadde tidligere Europa-erfaring fra finske Ilves, Düsseldorf og Augsburg. Skulle vel være en slags quarterback, men gjorde beskjedent med poeng. Dro videre til Jesenice i østerrisk serie, deretter Neumarkt/Egna i Italia og Nottingham i England. Lagt opp.

2008/2009:

Patrick DesRochers: Storvokst keeper. Draftet i 1. runde som #14 av Arizona Coyotes i 1998 som den høyest rangerte keeperen. Foran spillere som Eric Chouinard (ja, han), Simon Gagnè, Scott Gomez, Mike Ribiero, Brad Richards, Brian Gionta, Pavel Datsuyk og Andrei Markov. Slo aldri igjennom i NHL, men spilte mange kamper i AHL før han dro til Tyskland etter lockoutsesongen i 2006. Kom til Vålerenga fra Augsburg i 2008/09 og ble i fire år. Tok bøtta i 08/09. Tok en sesong i Dornbirner EC før han la opp. Er nå keepertrener i OHL-klubben Sarnia Sting.

Blake Evans: Også en import vi traff meget godt med. Senter med et utrolig bra håndleddskudd. Kom fra Milano og ble som DesRochers i fire år, og produserte jevnt bra hver eneste sesong. Spilte 232 kamper for Vålerenga og produserte 222 poeng. Var ikke redd for å ta for seg heller tross gjennomsnitts størrelse: Han sona 348 minutter. Trappet ned med en sesong i Sparta før han dro til Kyle Elks i Saskatchewan Valley Hockey League. Ser ut til å ha lagt opp.

Andreas Frisk: Jepp, han som er her nå! AIK-gutt fra Solna, forlot moderklubben i 2008. Stortalent som ung, ble kåret til beste back i TV-pucken 99/2000. Disiplinert back som gjør jobben slik som nå. Spilte fem kamper for Comet før han fikk kontrakt i Örebro sesongen etter, deretter var det AIK, Västerås og franske Briancon før han vendte tilbake til Vålerenga.

Gavin Morgan: Tja hva skal man si. Definitivt ikke tam. Ikke spesielt stor, men beinhard. “Gikk læra” i AHL før han var litt frem og tilbake mellom Europa og USA. Hadde 34 poeng og hele 163 minutter på 39 seriekamper, ytterligere tre poeng og 28 minutter i sluttspillet. Hadde noen sinnsyke bataljer med Spartas overvektige senter Daniel Wessner. En spiller som får motstanderne ut av fatning og som lager mye plass til andre. Står opp for gutta. En spillertype jeg ofte har savnet i Vålerenga siden. Spilte en sesong i ECHL og AHL før han la opp, er nå assisterende trener hos University of Alabama-Huntsville.

 

Èn kommentar på “Utenlandske stjerner 2008-2012: Canadisk dominans

  • 19. desember 2015 i 16:07
    Permalink

    Savner Mason i buret.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *