Engamorgen 4. februar: Tapte for bedre motstand

Deshorn Brown scorte Vålerengas mål mot CSKA. Foto: grydis.no

Engamorgen ser på gårsdagens treningskamp på La Manga, og kampen som ikke sendte Norge til EM 80 dager siden. Vi håper evnen til å lære er bedre i Vålerenga enn i NFF.

Fire feil og en perle

En nesten brukbar førsteomgang og en tafatt andreomgang er summen for Vålerenga i gårsdagens treningskamp mot CSKA Moskva på La Manga. Vi taper 1-4 etter individuelle feil som må lukes bort. Samtidig kan vi være fornøyd med Deshorn Browns mål og spillet i forkant av det.

Vålerenga startet kampen ganske bra. Med et litt hardere og bedre plassert skudd kunne en frekk og frampå Deshorn Brown gitt oss ledelsen allerede etter fire minutter. I stedet ble det mye fram og tilbake de neste ti.

Så fanget CSKA en pasning fra Sander Berge, Adam Musa sendte ballen til en Pontus Wernblom som Simon Larsen hadde mistet markeringa på. Wernblom satte enkelt inn 0-1.

Gjennom førsteomgangen virket Deshorn Brown mer “på” enn Moa, og var mange ganger i ferd med å komme i posisjon. Men når VIF først fikk til noe, så var det Moa som gjorde jobben, spilte gjennom Robert Lundström som sendte ballen videre til Brown som sto helt alene på straffemerket uten at keeper var i nærheten av mål. Enkelt 1-1.

Feil nummer to kom rett før pause. Og det var Ghayas Zahid som gjorde det farlig: han la en svak pasning, og CSKA utnyttet det igjen, 1-2.

Annen omgang

I annen omgang var det CSKA for alle penga. Ingen initiativ, ingen samhandling, ingen besluttsomhet hos Vålerenga. Laget virket tunge i føttene, og det skjedde ekstremt lite. Det er vanskelig å bedømme hva som var målet med omgangen. Men på forhånd var offensiv samhandling nevnt som et satsingsområde. Det fikk vi ikke trent mye på i denne kampen.

I stedet gjorde CSKA som de ville og holdt ballen mye i laget uten særlig framdrift. Når de først forsøkte fortsatte de med nådeløs straffing av feil i VIF-forsvaret. På 1-3 hadde hærens lag god innsats når Berge hadde mistet markeringa, og 1-4 kom etter at Christian Grindheim hadde bestemt seg for å gi bort ballen.

Kampen tapes på fire individuelle feil, der Larsen, Berge, Zahid og Grindheim gjorde dumme feil hver sin gang, og det kostet oss fire mål. Kampen sett under ett var CSKA likevel klart best, og det virket som om de hadde et ekstra gir som de kunne ha brukt dersom det hadde vært nødvendig.

Positivt i Vålerenga? Vanskelig å si, men Sander Berge var definitivt mest involvert. Han gjorde mye riktig og ganske mye feil i denne kampen. Det er samtidig bedre enn spillerne man knapt så at var på banen. Ved siden av ham gjorde Lundström og Brown god innsats i første omgang.

Det er godt det er over en måned til tellende resultater.

TV 2, vif-fotball.no og Dagsavisen oppsummerer.

Gammelt nytt fra landslaget

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo har gjort en grundig analyse av hva landslagstrener Per-Mathias Høgmo gjorde i forkant av og under play-off-EM-kampen mot Ungarn i høst. Landslagstrener Per-Mathias Høgmo har kommet fram til at landslagstrener Per-Mathias Høgmo ville gjort det samme igjen og at det derfor ikke er noen grunn til å kritisere landslagstrener Per-Mathias Høgmo.

Aperopet finner heller ingen grunn til å kritisere landslagstrener Per-Mathias Høgmo, her har jo de med landets ypperste fotballkompetanse vurdert saken grundigere enn vi kan få til. I 80 dager!

I VG er derimot Bengt Eriksen, Lars Tjernås og andre kritiske til evalueringa.