Aperopets svar til Østkantpakk

Østkantpakk skrev et åpent brev til Vålerenga Fotball.
Østkantpakk skrev et åpent brev til Vålerenga Fotball.

Her er vårt svar til “Østkantpakk”.

Vålerenga-fanzina Østkantpakk publiserte torsdag kveld et åpent brev til Vålerenga hvor de ba om svar om prosessen rundt ansettelsene av Morten Nydal og Espen Bjørneseth (gjengitt i VPN fredag morgen). I det åpne brevet skriver de også:

 Til sist er vi nødt til å stille store spørsmålstegn med viktige og store meningsytrere i Vålerengafamilien, som Aperopet og VPN. Så fort det er noen supportere som blusser, så er dere på ballen med en gang. Dere skriver spaltemeter på spaltemeter med kritiske spørsmål og sterke meninger. Når det blir ansatt folk i viktige stillinger i Vålerenga Fotball, som uttad ikke virker kompetente nok til jobben, så velger dere bare å registrere det på deres nettside/blogg. Ikke ett eneste kritisk spørsmål blir stilt.
De skriver videre:
Så er spørsmålet: Er det sånn at dere ikke bryr dere? Eller mener dere at de prosessene som er gjort er helt problemfritt? Eller er det sånn at dere ikke tør å være kritiske mot klubben, siden de forer dere med inside-info som dere får publisere eksklusivt på deres nettside/blogg? Skal ikke uavhengige supportersider/blogger være en slags vaktbikkje i forhold til klubben?
Vi skal forsøke oss på et svar:

 

Ja, vi bryr oss! Vi har også stilt spørsmål om prosessen rundt ansettelsene og vi har fått noen svar. Når det gjelder ansettelsen av Espen Bjørneseth var den ganske enkel: Stillingen er nyopprettet og er selvfinansierende. Det betyr at kostnadene Vålerenga har, vil dekkes inn av det salget Bjørneseth genererer. Hvis han ikke genererer nok inntekter til at hjulene går rundt av seg selv, vil rollen avvikles. Så kan man spørre om han er rett person til å gjøre dette eller ikke. Her er det kunnskap om Vålerenga spesielt, men også oslofotballen generelt som er viktig. Og det har Bjørneseth. At han ikke liker trommer er uvesentlig, da han skal jobbe med å få unger fra breddeklubber på kamp. Det er ikke kjernefysikk, og vi går ut fra at han får veiledning av salgssjef Michael Boll – som Østkantpakk virker begeistret for. Stillingen er subsidiert av blant annet Klanen og er et økonomisk lavrisikoprosjekt med store potensielle muligheter.

 

Basert på dette vurderte vi det dithen at dette ikke var en ansettelse offentlig oppvask verdig. Aperopet synes det er meget bra at Vålerenga opprettet denne stillingen – det er noe vi har etterlyst lenge før Aperopet var påtenkt. For ordens skyld, vi fikk vite om ansettelsen et par timer før det ble offentliggjort og har selvsagt ikke vært med på den prosessen.

 

Vi fikk også vite at Nydal ble ny daglig leder noen timer før det ble offentliggjort. Underveis i Vålerengas første trening 4. januar, stilte Aperopets FrankO noen spørsmål til Nydal om ansettelsen under sendingen til Klanens Webradio. Der ble det også stilt spørsmål om prosessen rundt ansettelsen, noe Nydal svarte på. Han svarte riktignok på prosessen fra sitt ståsted og det han visste, og ikke om hvordan styret tenkte og hvordan og hvorfor de valgte å tilby ham stillingen.

Nydals intervju starter på 1:03 og spørsmålet om ansettelsen kommer etter ca 2:09.

 

Da står vi i Aperopet med to spørsmål:1) Hva mer kan vi gjøre for å belyse denne saken og 2) skal vi mene noe offentlig? Svaret på det første spørsmålet er ganske enkelt. Vi har sitater fra Morten Nydal som han ga til KWR og derfor må vi finne noen i styret som kan fortelle om prosessen i bakhånd. Kanskje kunne vi gjort dette, men vi spurte oss: Kan vi få noen i styret i tale? Vil de i det hele tatt svare på kritiske spørsmål? Har vi tid til å sette oss ned med dette? Svaret på spørsmålene var nei. Vi lot det ligge. Det er ikke “bare å sende en mail”. Useriøsitet og mailer sendt uten spesiell tanke bak blir ignorert – spesielt dersom tonen på spørsmålene er kritisk. Det måtte derfor en grundigere jobb til før eposten ble sendt og dette hadde vi ikke tid til. Vi gjør tross alt dette på fritiden.

 

Det andre spørsmålet er mer komplekst. Skal vi mene noe om dette? I så fall, hva mener vi? Vil vår mening bety noe som helst for Vålerenga eller supporterne? Vi har hatt noen diskusjoner rundt dette og da særlig prosessen rundt, og falt på avgjørelsen om å ikke mene noe – fordi vi ikke har noen sterke meninger for eller i mot.

 

Det er bra for en blogg som Aperopet å være vaktbikkje, men ikke nødvendigvis i en hver sak hvor klubben skal ta en avgjørelse.

 

Østkantpakks spørsmål om bloggerne ikke tør være kritiske mot personene som fôrer oss med insideinformasjon er fair nok. Jo, vi er kritiske til ting som skjer i Vålerenga, og ofte tar vi dette opp direkte med klubben, snarere enn å rante offentlig. Veldig ofte får man da vite ting man ikke visste før, og som er greit å vite før man eventuelt begynner å rante. Og ofte kan det være gode grunner for at ting ikke kommer ut, spesielt spørsmål rundt overganger og personlige ting med ansatte og spillere.
Dersom vi spør og ikke får svar, blir det mer naturlig å være kritisk i en kommentar i ettertid.

 

Videre har vi i Aperopet et ønske om at folk i Vålerenga, både på og utenfor banen, har et forhold til klubben. Vi ønsker oss derfor gjerne en seriemester med Vålerenga som har vunnet Norway Cup med klubben, og vi ønsker oss gjerne at folk med en supporterhistorie i klubben får Vålerenga som levebrød. I begge tilfeller selvsagt dersom de er kompetente til å gjøre jobben.

 

Derfor er det underlig hvis Østkantpakk nå plutselig ikke ønsker at supportere skal ha innflytelse over klubben gjennom styreverv og stillinger. I sitt sinne beskriver Østkantpakk denne diskusjonen som en kamp mellom to lag som spiller på hver sin banehalvdel. Det er svært lite konstruktivt, men sier dessverre noe om “oss mot dem”- mentaliteten som hersker i forskjellige miljøer rundt klubben.

 

I tillegg stusser vi når Østkantpakk sier følgende om oss:
Så fort det er noen supportere som blusser, så er dere på ballen med en gang. Dere skriver spaltemeter på spaltemeter med kritiske spørsmål og sterke meninger.
Dette er overraskende, da vi selv mener vi har inntatt en langt mer pragmatisk holdning til dette enn mange andre i Vålerengas nettunivers. Vi har også tatt direkte kontakt med grupperinger for å gi dem en plattform å svare på. Vi har stilt helt fair og reale spørsmål rundt situasjoner som har oppstått, og hvordan de har tenkt å bidra til å løse dem. Dessverre valgte ingen å svare oss.

 

For oss i Aperopet har det alltid vært viktig at Vålerenga er en klubb hvor ulike krefter klarer å jobbe sammen.
Vi håper dette også gjelder for Østkantpakk og miljøet de vokser ut av.

 

Dette skriver “de andre”:

(Oppdatert kl 22:50 for å rette opp noen skriveleifer).

4 kommentars på “Aperopets svar til Østkantpakk

 • 5. februar 2016 i 22:19
  Permalink

  Ansettelsene kan være et bra trekk :) Men først og fremst handler det om ; elsker du klubben ? Drar du på kamp :)

  Svar
  • 6. februar 2016 i 03:06
   Permalink

   Elsker klubben og har støttet klubben i tykt og tynt i mange tiår, men sånn klubben presenterer med å stenge Gaza. Evt behandler supporterne sine. Så ser jeg det dessverre går bare en vei og det er lenger ned enn det vi noen gang har vært ettersom det jeg synes. Ar klubben ikke er villige til å snakke engang med grupperingene tar jeg som lite voksent og ikke profesjonelt. Det må da kunne gå an og ha en dialog. Hvordan gjør man det i andre land. Vi skal samles ikke splittes mer enn noen gang. Vi alle er en familie.

   Svar
   • 6. februar 2016 i 13:29
    Permalink

    Det har vært dialog. Masse dialog. Noen velger å gjøre som de vil uansett. Når du går i mot hva folk har hatt dialog om, blitt enige om og bryter generelle regler, gang på gang, måtte klubben ta tak.

    Å sitte uten informasjon og heller peke finger på alle andre, samt anklage alle andre aktører for konspirasjoner, blir for dumt.
    Om man ønsker samling, så starter man ikke med å beskylde alle andre for å ha hemmelige agendaer.
    Først burde man ta ansvar for egne handlinger, men det virker som at det er bare alle andre har feil.

    Svar
 • 7. februar 2016 i 22:08
  Permalink

  Alle store klubber i VERDEN har slike grupperinger. Svært få har valgt å stenge feltet, ekskludert osv. Bare se i Sverige og Danmark. Mye verre episoder uten grining fra alle kanter. En dag våkner de opp igjen og skjønner at dem valgte feil løsning.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.