Engamorgen onsdag 24. august: Viktig poeng i Bergen, VIF 2 beste andrelag

Ghayas Zahid, Herman Stengel og Mathias Totlant på La Manga i februar 2015. Foto: grydis.no.
Herman Stengel (midten) leverte nok en god kamp for andrelaget mot Fana. Her på La Manga i februar 2015 sammen med Ghayas Zahid og Mattias Totland (nå Fana). Foto: grydis.no.

Vålerenga 2 tok et viktig poeng i Bergen i går ettermiddag, og er – sammen med Odd 2 – best av andrelagene i landet. Etter hva kamprapportene melder kunne det vært tre med mer effektivitet i første omgang og poengløst dersom Fana hadde fått uttelling for sine store muligheter i sluttminuttene.

Sekspoengskamp er en av klisjeene i fotballen, og vi så et tydelig eksempel på det på Nesttun Idrettsplass i går ettermiddag. Fanaposten (bak betalingsmur) vinkler sin sak slik at det er Fana som mistet to poeng etter kjempesjanser i sluttminuttene.

I Bergensavisens liveoppdatering av kampen heter det:

“Da er kampen over på Nesttun og det ender 0-0. I 1. omgang var bortelaget klart best og burde ledet til pause. Etter pause kom Fana mer med og det er ganske utrolig at de ikke fikk seiersmålet på slutten. Både Stockinger og Flo hadde svære sjanser til å bli den store helten.”

Av det Aperopet har lest, virker det som om både Niklas Castro og Herman Stengel gjorde en veldig god kamp. I sin ganske spinkle kamprapport, melder Vålerenga at Thomas Elsebutangen og Magnus Grødem var de to av de nye ungguttene som startet kampen for VIF 2. Vi regner med at vif-fotball.no bringer mer om kampen i løpet av dagen.

Resultatet av kampen er at Vålerenga 2 har spilt de fem siste uten tap. Og når det gjelder sekspoengskampen, så forble den uten vinner.

 

Tabellen

I avdelingen ligger dermed Vålerenga 2 fortsatt på en sjuende plass, med samme poengsum som Fana på sjetteplassen, og med 4 poeng ned til 8. plass som gir nedrykk på grunn av neste års omorganisering av seriesystemet.

Men hvordan er det med de andre andrelagene?

Med dette er Vålerenga 2 og Odd 2 de to beste andrelagene i divisjonen, og også de to eneste andrelagene som ville overlevd i divisjonen dersom sesongen var over nå. Interessant er det at det ikke virker som om de andre eliteserielagene i det hele tatt prioriterer at andrelagene deres skal overleve i divisjonen.

2. divisjon

 • Stabæk 2 og Tromsø 2 ligger på 11. og 12. plass, med 16 og 14 poeng, 10 og 12 poeng fra trygg plass. Trolig nedrykk.
 • Rosenborg 2 og Molde 2 ligger på 12. og 13. plass, med 16 og 14 poeng, 10 og 12 poeng fra trygg plass. Trolig nedrykk.
 • Odd 2 og Strømsgodset 2 ligger på 7. (trygg plass) og 8. plass (nedrykk) med to poeng mellom, og med et par lag til på samme poengsum som Odd 2. Vil trolig mobilisere og overleve.
 • I alle fire avdelingene i annendivisjonen er det spilt 18 av 26 kamper.

3. divisjon

 • Brann 2 og Viking 2 leder sin tredjedivisjonsavdeling (som blir fjerde divisjon neste år), mens Sarpsborg 08 2 (jepp, de heter selvsagt det!) ligger på en andreplass. Vil trolig overleve.
 • De fire første lagene i hver av de 12 tredjedivisjonsavdelingene pluss de åtte beste 5-erne i avdelingene sørpå blir i neste års 4. divisjon. 6. plass og ned rykker ned og må dermed spille i neste års femtedivisjon.
 • De som for øyeblikket er i fare for nedrykk til neste års sjette nivå (!) er Start 2 5. plass, Aalesund 2 5. plass, Haugesund 2 6. plass, Lillestrøm 2 6. plass, Bodø/Glimt 2. 8. plass og Sogndal 2 9. plass.

 

Hvordan har Vålerenga gjort dette?

Vålerenga hadde åtte av spillerne fra A-stallen med seg til Bergen i går. På overflaten kan det derfor se ut som om Divisjonsforeningen (interesseorganisasjon for 2. divisjon) har et poeng med sin gamle kritikk av andrelagsordningen. Og at det betyr at det stilles ujevne lag i ulike kamper fra elitserielagenes andrelag.

Går man derimot litt bak tallene ser man at dette ikke i det hele tatt er tilfellet med Vålerengas “toppede lag” i går. Herman Stengel og Niklas Castro er de to spillerne som var i Bergen med A-lagserfaring det er verdt å snakke om.

Castro var i A-lagstroppen sist, men ikke de to A-lagskampene før det. Stengel kom inn sist, men ikke i de to kampene før dette. Begge er altså 20-åringer som ikke har fått mye tillit i Eliteserien den seneste måneden. Og er altså midt i blinken for hva et andrelag skal by på. Av Vålerengas spillere i går er det bare Anders Nedrebø (28) som er overårig spiller. At han får mye spilletid på andrelaget er dessverre en konsekvens av at han ikke virker å ha tatt eliteserienivået etter overgangen fra Bærum etter fjorårets sesong.

Dermed er det tydelig at Vålerenga 2 er et ganske rent rekruttlag som skal skape en best mulig utviklingsarena for de unge spillerne i klubben. Spillere som Marcus Nakkim (20) og Henrik Kjelsrud Johansen (23) var ikke i gårsdagens andrelagstropp selv om de var spilleberettiget til kampen.

Dette sannsynligvis da de er tiltenkt vesentlige oppgaver i søndagens A-lagskamp mot Odd i Skien.

VIF 2s tropp i går: (A-lagsstallen uthevet)

 • Adrian Møller
 • Madhusan Sandrakumar
 • Mats Andersen
 • Henning Tønsberg Andresen
 • Anders Nedrebø
 • Herman Stengel
 • Didrik Støer Hagen
 • Magnus Grødem
 • Thomas Elsebutangen
 • Kristoffer Hay
 • Rino Falk Larsen
 • Aron Dønnum
 • Ulrik Mathisen
 • Niklas Castro
 • Kristoffer Klaesson
 • Lars Olden Larsen

Neste kamp for Vålerenga 2 er hjemme mot Sola, mandag 29. august kl. 19.00.

5 kommentars på “Engamorgen onsdag 24. august: Viktig poeng i Bergen, VIF 2 beste andrelag

 • 24. august 2016 i 10:21
  Permalink

  Klaesson har også a-lagskontrakt

  Svar
 • 24. august 2016 i 10:28
  Permalink

  Ryddet opp i. Takk!

  Svar
 • 24. august 2016 i 13:38
  Permalink

  “I alle fire avdelingene i annendivisjonen er det spilt 18. av 30 kamper.”
  Er det 30 kamper i en serie med 14 lag?

  Svar
 • 24. august 2016 i 13:46
  Permalink

  Det var da voldsomt hvor mange observante lesere vi hadde i dag, da. ;-)
  Rettet opp til 26 kamper, som egentlig styrker poenget mitt om at Rbk, Molde, Stabæk og Tromsø har en lang vei å gå.

  Svar
 • 24. august 2016 i 15:48
  Permalink

  Det er interessant å høre hva folk tror at rekruttgutta trenger av poeng for å overleve. Jeg tror det ligger i strekket 33-36 poeng. Så med mine begrensede matteferdigheter så tilsier det enkleste alternativet 2 seire til, mens i det andre 3 seire til.

  Hvis man tar utgangspunkt i det siste, jeg mener klubben bør være litt kynisk med bruk av spillere. Det betyr at hvis A-laget blir mer klart mot slutten av sesongen og det fortsatt er noen rekruttkamper igjen så bruker man slike spillere som Zahid, Wæhler og Berge på rekruttlaget. Dette vil naturligvis være urettferdig mot de lagene man ev. møter sammenlignet med hva rekruttlaget har stilt med i tidligere kamper, men til det er det bare å si shit happens.

  Når det gjelder øvrige 2-lag så tror jeg det bare er oss, Odd og Godset som har sjanse for å overleve i 2 div. De andre lagene har i stor grad bare tvilsomme teorier. Når et lag bare har tatt 10-15 poeng på første 18 kamper, så er det nærmest utenkelig at de skal klinke til med seier etter seier på de resterende 8.

  Når det gjelder rekruttlag som holder til i divisjonen under og endog de rekruttlag som kan ende opp med å spille på 6.nivå i norsk fotball neste år. Yeah lykke til med talentutvikling på det nivået. Det var jo ikke vanskelig å se den enorme forskjellen i kvalitet på de som i stor grad utgjør rekruttlaget til Enga og Bodø i cupkampen. Og her snakker man om forskjellen det som er 2 vs 3.divisjon. Hvordan i all verden vil kvaliteten være i 5.divisjon

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *