Engamorgen 23. november: Stengel, Grindheim og mer om midtbanen

At kaptein Christian Grindheim ikke får fornyet kontrakt åpner for andre spillere på Vålerengas midtbane, men hvem?. Foto: Grydis.no

Aperopet klarer ikke helt å slippe taket i de siste dagers store nyheter: Altså at Christian Grindheim er ferdig i Vålerenga og at Herman Stengel har signert for Strømsgodset. Hendelsene – om man kan kalle det akkurat det – åpner for noen spørsmål.

Og det er tre spørsmål som framstår som spesielt interessante. Det ene handler om Christian Grindheim, det andre om Herman Stengel og det tredje om Vålerenga.

Disse spørsmålene kan vel formuleres slik:

 • Ville Vålerenga skrevet kontrakt med Christian Grindheim – for eksempel for ett år til – dersom man visste at man ikke hadde Herman Stengel i stallen for 2018?
 • Forhandlet Herman Stengel ferdig en avtale med Strømsgodset før han visste at Christian Grindheim var ferdig i VIF (og har han da strengt tatt hatt en annen arbeidsgiver enn VIF for 2018 i lengre tid)?
 • Hvordan ser Vålerengas midtbane 2018 ut som følge av dette?

Vi tar det i rekkefølge.

 

Ville Vålerenga skrevet kontrakt med Christian Grindheim – for eksempel for ett år til – dersom man visste at man ikke hadde Herman Stengel i stallen for 2018?

Dette spørsmålet er vanskelig å besvare.

Ronny Deila virker å ønske seg spillere som tåler massiv trening hver dag og over tid. Det betyr at det er lite plass til folk i tredveåra, mens det er mer rom for noen-og-tjueåringer med god kondisjon.

Når Deila også sier at mangelen på nytt kontraktsforslag til Grindheim kommer som følge av en «totalvurdering», oppfatter vi det som om vurderingen går på hva man finner i Grindheim, men også på hva man finner og kan finne i Vålerenga som helhet. Her har helt sikkert Vålerengas klokkertro på at Stengel skulle signere spilt en rolle. Også økonomi har spilt inn. I 2017 har Grindheim vært en dyrere spiller å ha i stallen enn Stengel, og det er vel grunn til å tro at Grindheim ikke ville gått med på å gå så mye ned i lønn at dette ville gjøre ham til et rimeligere valg enn Stengel med ny kontrakt.

Det er også en rekke spillere i Vålerengas midtbanestall som passer bedre til Deilas løp-og-tren-til-du-blir-blå-modell enn Grindheim gjør, blant annet Abdisalam Ibrahim og Daniel Berntsen som begge er hentet inn av Deila, og Magnus Lekven som ble hentet inn før Deila hadde tatt over, men etter at Deila var klar for klubben sommeren 2016.

Selv om ingen av disse har vært noen stor suksess i VIF, er det grunn til å tro at Deila oppfatter spillerne som såpass lett-trente at han mener de har muligheten til å bli suksesser etter å ha vært med på en full forsesong i klubben.

Dermed spekulerer Aperopet i at Grindheim hadde vært litt mer aktuell for en (kort) fornyet kontrakt, men at dette slett ikke er sikkert.

 

Ferdigforhandlet Herman Stengel en avtale med Strømsgodset før han visste at Christian Grindheim var ferdig i VIF (og har han da strengt tatt hatt en annen arbeidsgiver enn VIF for 2018 i lengre tid)?

Christian Grindheim opplyste etter søndagens kamp at han fikk nyheten om at kontrakten hans ikke ville forlenges fredag. Deretter fikk resten av laget beskjed i forbindelse med kamp søndag. Etter kamp og det tilhørende var klokka 21.00 søndag kveld. Strømsgodset hadde også spilt hjemmekamp, noe som innebærer cirka samme timeplan der.

Mandag offentliggjorde VG sin nyhet om at Stengel var klar for Godset klokka 12.30, denne var basert på en melding fra Strømsgodset. På dette tidspunktet var Stengel på plass på Valle for å trene. Han har med andre ord ikke hatt god tid til å forhandle med Godset i mellomtida. Dersom kontrakten er signert søndag kveld/mandag morgen er den ferdigforhandlet før dette, enten av Stengel eller av hans agent Jim Solbakken.

Gjennom høsten har det vært tydelig at andre klubber har ønsket seg Stengel. Spesielt har man sett dette i keitete flørter fra Ole Gunnar Solskjær (Molde) og Geir Bakke (S08).

Et slikt scenario får støtte av Drammens Tidende som beskrev følgende bak betalingsmur i går:

Drammens Tidende erfarer at lagledelsen i Vålerenga skal ha vært ukjente med Herman Stengels kontraktsforhandlinger med Godset. Den sportslige ledelsen i VIF hadde forhandlet med Stengel i lang tid, uten resultat.

Her er det sannsynlig at forsikringer om spilletid, i tillegg til Stengels lønnskrav, hemmet forhandlingene mellom klubb og spiller.

Likevel skal Vålerenga ha vært sikre på at Stengel til slutt ville signere.

På Valle reagerte man derfor med sjokk og sinne, da nyheten om Godsets nysignering sprakk, forteller kilder nær begge klubbene.

Drammensavisa mener både lønn og spilletid har vært faktorer. Aperopet tar en råsjans og tipper spilletid har vært viktigst for Stengel, mens lønn har vært viktigst for nissen som spiser av lasset, Solbakken.

Dermed tror vi Solbakken har forhandlet fram en avtale forrige uke som var klar i god tid før søndagens kamper og at avtalen har vært signert før Stengel visste at Grindheim ikke ville fortsette i VIF.

Følgelig gjør dette at Stengel har hatt mindre grunn til å stole på lovnaden han – etter hva Deila antyder i mandagens videointervju på vif.no – har fått om at han vil bli satset på i VIF.

 

Hvordan ser Vålerengas midtbane 2018 ut som følge av dette?

Da gjenstår det viktigste spørsmålet, og vi tar utgangspunkt i spillerne som er i stallen i dag ifølge vif-fotball.no.

Av spillerne her er Herman Stengel (fødselsår 1995), Ghayas Zahid (1994) og Christian Grindheim (1983) ute. Det gjør at Vålerenga per nå har en midtbanetreer bestående av tre av disse:

 • Abdisalam Ibrahim (1991)
 • Daniel Berntsen (1993)
 • Samúel Kári Friðjónsson (1996)
 • Aron Dønnum (1998)
 • Ernest Agyiri (1998)
 • Daniel Fredheim Holm (1985)
 • Magnus Lekven (1988)
 • Bilal Njie (1998)
 • Felix Horn Myhre (1999)

Av disse har Ibrahim og Berntsen blitt hentet for å bli satset på, men uten å innfri så langt. Det vi har sett av Friðjónsson, Dønnum og Agyiri har vist spillere som kan nå langt, men som også er unge, litt uferdige og uerfarne. Det samme gjelder i enda større grad for lillebror Njie og Horn Myhre. Daniel Fredheim Holm var ute med skade størstedelen av 2017-høsten, men har tidligere tidvis briljert i tierrollen. Og den eneste som gjenstår av de som har spilt mye i høst er Lekven. Sammen med Grindheim har han blitt litt anonym, men kanskje vil han blomstre når han skal ha dette ansvaret alene.

Det kan se ut som om vi trenger en midtbane med vilje til å gå i krigen, enten det er som den rolige, sindige Sander Berge-rollen som kan gå ned mellom midtstopperne og innta en slik forsvarsrolle, eller det er som den illsinte terrieren Grindheim har vært på sitt beste. Ellers har vi hva som trengs for å bekle en midtbane. Vi må bare få spillerne til å virke. Og det tror vi på at Deila får til neste år.

Neste år.

Foran midtbanen skal vi også ha tre spillere. Hvilke spillere dette er og hvilke roller de skal bekle påvirkes i en viss grad av hvem som er bak dem, men ikke så mye som man kanskje skulle tro. Førstevalgene sånn det har sett ut denne høsten har vært Chidera Ejuke, Henrik Kjelsrud Johansen og Simen Juklerød med Fitim Azemi, Bård Finne, Mohammed Abdellaoue og Thomas Elsebutangen bak seg. Her er det også et visst tillegg for enkelte av midtbanespillerne, da eksempelvis Berntsen, Dønnum og Fredheim Holm kan gå inn i mer offensive roller.

 


Sparta-VIF i Sarpsborg i dag

Det er klart for sesongens tredje oppgjør mellom Sparta og Vålerenga Hockey. Denne gangen i Sarpsborg.

Kampstart er 18.30, og kampen ses på TV 2 Sumo hvis du ikke har muligheten til å dra. Billett kjøpes hos Ticketmaster.

Statistikkdetaljer utarbeidet av Sparta finner du i deres mediesenter.

2 kommentars på “Engamorgen 23. november: Stengel, Grindheim og mer om midtbanen

 • 23. november 2017 i 13:29
  Permalink

  Her var det mye porselen og spillere som ikke har bevist noe som helst i tellende kamper. Vi trenger sårt folk inn

  Svar
 • 23. november 2017 i 16:24
  Permalink

  Eller kanskje de unge vil kunne overraske? Jeg har mer tro på dem enn på de “etablerte” som ble hentet inn. Utfordringen er selvfølgelig at de kan svinge mer i prestasjonene men dersom de får sjansen så kan dette bli veldig bra. Nivået på de yngre generasjonene, inkl U-landslagene, er bedre enn på lenge og alle VIF spillerne er stort på dette nivået. Siden nivået på eliteserien ikke er allverden så se litt på de andre lagene som har sluppet til yngre spillere, det har gått veldig bra. Og man skal ikke glemme at det eksisterende laget faktisk ikke har klart å hevde seg så dette er ganske ikke så galt allikevel?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *