Engamorgen tirsdag 10/11-15: Vålerenga med drastisk avgjørelse

Ullevaal Stadion kokte en høstkveld i 2004. Foto: Grydis.no
Ullevaal Stadion på sitt beste. Foto: Grydis.no

Puha! Søndag smalt det i Drammen på alle mulige måter. Mandag smalt det i korridorene på Valle. Gårsdagens avgjørelse om å utestenge “fotballpøblene” fra Vålerengas tribune har skapt enormt engasjement i hele landet.

Da Vålerenga sendte ut en pressemelding i går ettermiddag var det ikke en hvilken som helst pressemelding. I kronologisk form gikk klubben systematisk til verks for å fortelle hvorfor Vålerengas alternative supportere gjennom Ikaros og Isko Boys skulle forvises fra alle Vålerengas kamper. Dialogen som har vært gjennom de siste sesongene er over. Nå handler klubben til enorm glede blant særdeles mange Vålerenga-supportere på sosiale medier i går.

Samtidig forsterker klubben samarbeidet med Klanen på alle mulige måter. Ut i fra gårsdagens pressemelding skal sesongkortsalget for 2016 starte 1. desember, men kun for Klanen på Klanens triubune (Vestbredden). Bortefeltene kommende sesong skal gå gjennom Klanen og medlemsskap der er nødvendig for å få stå sammen med egne supportere.

I pressemeldingen går også klubben gjennom hva de ønsker å gjøre med de supporterne som gikk over streken i Drammen mandag. Ikke bare vil de legge ned betydelige ressurser i å identifisere nevnte supportere, men varslet klart at disse vil være uønsket på Vålerengas arrangementer i tiden framover. Samtidig ønsker Vålerenga å overlate boten som kommer fra Norges Fotballforbund (NFF) til de som blir identifisert, og ønsker også at politiet gjennomfører bortvisningslovverket sitt mot disse personene i tiden framover.

Vi anbefaler å lese Vålerengas pressemelding i sin helhet som vi har valgt å publisere her på Apreopet. Her svinges øksa i hvert avsnitt.


Tolkning av pressemeldingen

Men OK, la oss gå gjennom hva klubben skriver.

For det første virker dette som en pressemelding skrevet i raseri og sinne. Jeg lurer på hvor gjennomtenkt alt er og jeg lurer på om klubben i det hele tatt fikk impulser utenfra før denne ble skrevet, som blant annet fra Klanen og supporterkoordinator Espen Knutsen.

Når det er sagt så er Vålerenga tvunget til å reagere så kraftig, og så tidlig, som det de nå gjør. Ikke bare for å sette fokus på den interne ryddejobben de nå står overfor, men også overfor NFF som setter bøtesatsene sine ut i fra hvordan syndende klubb håndterer situasjonen i etterkant. Vålerengas alternative supportere samlet inn penger etter blussinga på Åråsen tidligere i år, men klubben har ikke sett en eneste krone av dette og har betalt bota selv. De må etter alle solemerker også betale bota som kommer i kjølvannet av Strømsgodset-kampen, men ved å reagere som de gjør nå kan de slippe billigere unna. Men forvent en bot på over hundre tusen kroner, eller som Kjetil Rekdal sier det: En treningsleir for A-laget.

Mange av de negative reaksjonene som har kommet i ettertid går på dette at medlemsskap i Klanen kreves for å se Vålerenga kommende sesong. Her er jeg overbevist over at klubben også kommer til å inkludere medlemsskap i Vålerenga Fotball Elite. Både når det gjelder sesongkort og billetter på bortetribunene. Jeg tror ikke et aktivt syngefelt i Bendit-svingen kommer til å forsvinne, men flere av de mest aktive kommer nok til å være utestengt. Det kommer til å bli forbud mot maskering, og aggressiv oppførsel kommer ikke til  å tolereres. Det blir med andre ord rydda opp, men har du stått på felt 227 på Ullevaal Stadion i år så vil du sannsynligvis få lov til å stå her også neste sesong – gitt at du ikke er en av de som blir identifisert etter Godset-kampen.

Vålerenga er ikke dumme, de skjønner at de ikke kan fjerne alle som ikke ønsker å være medlemmer i Klanen fra kampene sine. Det ønsker de heller ikke. Når klubben har fått pusta litt med magan kommer det ytterligere informasjon og en grundigere forklaring på hvordan de tenker dette skal gjennomføres i praksis. Men når klubben vil sitte igjen med bøtene for fansens oppførsel, er det også naturlig at de ønsker større kontroll med hvem dem slipper inn på sine egne felt. Derav medlemskap i enten klubb eller klan.

Den andre gruppen kritikere er de som sympatiserer med Ikaros og Isko Boys. Spesielt argumentet “klubben for alle” brukes heftig. De har forsåvidt helt rett. Vålerenga er ikke en klubb for absolutt alle. Har du nazi-sympatier så er du ikke velkommen på Vålerengas kamper. Ytrer du meninger som går mot Vålerengas verdier er du ikke ønska. Og nå kan man også legge til at dersom du ødelegger for klubben så er du heller ikke ønska. At en klubb som Vålerenga, som har slitt med enorme økonomiske problemer, skal måtte bruke flere hundretusener hvert år på grunn av manglende oppførsel av enkelte supportere, er ikke holdbart. Dersom du er en av dem som mener du står over reglene som er fastsatt av klubb og forbund, ja, da er du ikke ønska på Vålerengas tribuner.

Vålerenga ønsker også at de som blir identifisert som pøbler skal betale bota klubben får fra NFF. Det kommer de aldri til å få gjennomslag for. Derimot kan de få politiet til å bruke det nye lovverket som sier at problemsupportere vil nektes å oppholde seg i utvalgte områder i forbindelse med kamper mer aktivt enn hva vi har sett i år.

Klanen står nå overfor en enorm oppgave med å samle supporterne igjen. Sjappa har tatt over medlemsregisteret og dette vil hjelpe kraftig inn mot neste sesong der et medlemskort vil bli nødvendig for å kjøpe de billettene du ønsker. Det er mange som har snudd ryggen til både klubb og klan på grunn av oppførselen til enkelte av med-supporterne sine, og nå er det Klanens oppgave med å hente disse tilbake igjen. Vålerenga må også gjøre en aktiv jobb med å få folk tilbake på kampene. Dersom resultatet av hele den nå pågående prosessen er at det er færre som drar på kampene, har Vålerenga tapt.

Det blir spennende å se hva som skjer i tiden framover. Hvem sa at pre season er kjedelig?

 


 

Møte med ledelsen og supporterne

Onsdag klokka 18 skal ledelsen og trenerne i Vålerenga møte supporterne til et slags oppvaskmøte. Det har kommet mye kritikk denne sesongen på de manglende sportslige resultatene, og derfor vil Kjetil Rekdal, Morten Tandberg Og Johannes Moesgaard stille på Valle for å svare på dine spørsmål. Håpet er at de største kritikerne til Vålerenga denne sesongen skal stille sine kritiske spørsmål direkte til trenerne som vil forklare hvordan de tenker og jobber. Problemet er at erfaringsmessig så liker de største kritikerne å gjemme seg bak et tastatur framfor å stille opp personlig. Da risikerer man nemlig å få svar på kritikken.

Etter det Aperopet vet var også planen at Stig Ove Sandnes skulle stille på dette møtet, men det er usikkert om han gjør det i kjølvannet av denne pressemeldingen. Vi regner med klubben kommer med ytterligere informasjon om hvem som stiller i løpet av dagen eller morgendagen. Interessant blir det uansett.

Det er viktig å understreke at klubben ved trenerteamet her inviterer til et møte om sport. Det er sport som står på agendaen, ikke fyrverkeri eller stadion. Vedrørende stadion forteller varamann Morten Nydal til Aperopet tirsdag formiddag at det vil bli satt opp et lignende møte senere i høst. Her vil også klubbens tanker om hjemme- og bortetribuner og ulike tribunekonsepter for 2016 bli fyldig presentert.


 

Økte tilskuertall

Nesten 89.000 flere tilskuere så norsk toppfotball i 2015 og Vålerenga står for en økning på 3,52 prosent ifølge Norsk Toppfotball.


 

Hestnes ukas rookie!

Simen Hestnes forlot Vålerenga 2 til fordel for et fullt scholarship hos LIU Brooklyn. Denne uka ble han kåra til ukas rookie av Northeast Conference.

Moro!


 

Plateslipp

Trond Ingebretsen og Bjølsen Valsemølle er mest kjent i våre kretser som personene bak “Vålerenga Kjerke”, men de slipper i disse dager ut et nytt album. Dagbladet har tatt en prat med dem i den forbindelse.


 

 

 

 

2 kommentars på “Engamorgen tirsdag 10/11-15: Vålerenga med drastisk avgjørelse

  • 10. november 2015 i 13:32
    Permalink

    Det bildet er ikke fra 2004. Eller så har jeg holdt meg jævla godt

    Svar
  • 10. november 2015 i 14:12
    Permalink

    Espen Knutsen med god støtte fra politiets Ola Moheim har frontet klubbens Dialog-linje (les Aftenposten 14/8) og må ta sin del av skylda for bråket i Drammen. Det et mange som i flere år har ønsket en klarere holdning men blitt kontante avvist. Noen påstår at Espen har for nære bånd til AE og flere oppfatter at de ble særbebandlet på bortekamper. Undres på om de som fikk kr 30.000 i bot etter slosskamp i Fyllingsdalen i fjor var blant de aktive på søndag?
    Det gledelige men slett ikke overraskende at Simen Hestnes gjør suksess i USA. Gratulerer Si en!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *