Engamorgen tirsdag 27. juni: Trøim konsoliderer

Tor Olav Trøim i garderoben på Ullevaal. Foto: Skjermdump fra Cmores Youtube-kanal

 

Ok, det var vel ikke som om han hadde lite makt fra før. Men Dagens Næringsliv forteller at Tor-Olav Trøim, som eier 96,6 prosent av aksjene i Vålerenga Fotball AS, nå tvangsutløser de siste småaksjonærene, slik at han eier 100%.

 

Nå har ikke Aperopets avdeling for gravende finansjournalistikk så ekstremt mye kompetanse og erfaring, men dette kan vel bety at han slipper å deale med småaksjonærene når det gjelder å spytte inn penger i klubben? Hvis han vil ha inn ti mill så slipper han å deale for å få inn 300k fra småaksjonærene mens han leverer 9,7 mill?

Klubben er i praksis eiet av han uansett, så da kan man like gjerne gjøre eierskapet mer effektivt – selv om jeg ideelt sett skulle hatt demokratisk, medlemsstyrt eierskap. Men: Det fordrer en bærekraftig klubb, og det er vi ikke. Det er vel heller ikke særlig tvil om at Trøim er seriøs Enga-fan.

 

Vallekortet

Vallekortet er kortet du vil ha om du vil ha med deg åpningskampen. Det er sånn jeg ser på det. Du betaler 1000 spenn for den mest historiske kampen i Vålerenga-historien, og får med deg fem til på kjøpet. Dersom du er klansmedlem og skal på Supportertribunen. Ellers kan du betale litt mer å få plass andre steder. Jeg sikret meg dette allerede i vinter med kjøp av sesongkort, fordi jeg SKAL på den kampen. Jeg presterte også å melde meg som valgmedarbeider, men det takket jeg glatt nei til når jeg så datoen..

Og ikke bare det, men du kan kjøpe inntil fem Vallekort og få rabatt på alle. Så du kan faktisk kjøpe til hele slekta.

 

Oddrane

Gjengen som elsker Borussia Dortmund så mye at de synger på tysk, fordi de en gang leda 3-0 over dem i europacupen. Oddrane er erkenorske i måten de liker å gjøre seg “bemerket i utlandet” på. Denne gang er det tilreisende fans fra Irland og Ballymena som har hatt et uhell med sin reisearrangør. De ryker på en dobling av reisekostnaden til Norge, fra 3500kr til 7000 per pers. Au! Kjipt det, og sånn. Men flaks at de spiller mot Odd!

De har satt i gang en kampanje i sosiale medier som heter #bedforballymena sånn at disse stakkars, lutfattige søreuropeerne skal få et sted å sove i tilfelle de ikke har råd til hotell etter den dyre reisa. Det var ikke helt suksess.

Altså det er ikke snakk om nødhjelp etter et terrorangrep her heller. Man må vel ta høyde for at dette er voksne folk som klarer seg sjøl selv om de får en ekstrautgift på noen tusinger.

 

Europa-drømmer

Når det er sagt hadde jeg ikke sagt nei takk til en bortetur til det nordlige Irland i sommer, det må sies.

Litt spesielt var det at både Rosenborg, Haugesund og Odd fikk turer til Irland. Brann møter motstanderen av serbiske Vojvodina og slovakiske Ruzomberok.

Det er mulig jeg er litt rar, men jeg synes egentlig de tidlige rundene av turneringene er de kule. Jeg gidder ikke se Real Madrid, Man City, Barca og de andre feterte stjernelaga med korrupte eiere, sponsing fra totalitære regimer og bortskjemte spillere.

Det er i bredden i europa-pyramiden det skjer. Ikke kom her å si at du heller ville sett PSG mot Man City over Linfield-Celtic? Er du sjuk?

Hva med det knallharde oppgjøret mellom Partizan fra Serbia og Buducnost fra Montenegro? Eller for deg som virkelig liker litt mayhem: Beitar Jerusalem, som har blitt trukket mot ungarsk motstand.

Personlig har jeg sett Vålerenga i utlandet 11 ganger, blant annet borte mot PAOK og Steaua. I tillegg til den desidert lengste bortereisen jeg kommer til å ta såfremt vi ikke trekker motstand fra Kasakhstan: FC Mika fra Armenia.

For meg er det kulere jo mer eksotisk det er. Jeg hadde gjerne tatt en bortetur til Gibraltar, Malta, Kasakhstan eller Moldova for eksempel.

Bortetur mot Sheriff Tiraspol, i utbryterrepublikken Transnistria? Oh yes. Eller tur for å møte Irtysh Pavlodar, seks tidssoner fra Norge? Oh yes.

Vi får satse på at Ronny fikser den biffen. Jeg vil ut i Europa. Men det skal mere til enn en dårlig reisearrangør før jeg begynner med innkvartering av motstandere.

4 kommentars på “Engamorgen tirsdag 27. juni: Trøim konsoliderer

 • 27. juni 2017 i 10:19
  Permalink

  Klubben er både medlemsstyrt og demokratisk. Det burde være en selvfølge for alle supportere å være medlem i klubben og være med på styringa gjennom å dukke opp på årsmøtet, men det er vi dessverre ennå langt, langt unna. Makt over drift har definitivt Trøim, men det er stor forskjell på å eie klubben og å eie ASet vi har valgt å samarbeide med.

  For er jeg fornøyd med innsatsen hans som AS-eier og investor om dagen, men det er et skrikende behov for å redusere klubbens avhengighet av Trøim. Vi må sikte mot en situasjon der vi har egenkapital og iallfall moderate overskudd.

  Svar
  • 27. juni 2017 i 10:52
   Permalink

   Utfordringa er maktbalansen mellom AS og klubb

   Svar
 • 27. juni 2017 i 10:51
  Permalink

  Hei, jeg burde selvsagt poengtert at jeg snakket om AS’et, så klubben lever videre sånn sett uansett. Men hva skjer den dagen han finner ut at han vil ut, og Red Bull tilbyr en god slump for eksempel? Da er vi fucked.

  Mens siden han er Enga-fan på sin hals håper jeg og tror at han forstår at han har et ansvar for å forlate klubben på riktig måte når den tid kommer.

  Svar
 • 27. juni 2017 i 22:32
  Permalink

  På ene siden så er det kanskje ikke heldig at Trøim har eierandel på 100%, men når man ser på track-recorden til Trøim når det gjelder det økonomiske, så bør man vel ikke bli skremt at han eier 100%

  For Trøim, i væla utenfor fotballen, er vel kjent for at de investeringer som foretas skal ha sannsynlighet for avkastning innen en viss tid. Man kan vel trygt hevde at Trøim har gitt avkall på dette når det gjelder Enga

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *