Engamorgen fredag 13. april: Vi er alle fra Vål’enga!

Når Adam Larsen Kwarasey og Daniel Fredheim Holm marsjerer inn til kamp for Vålerenga er de begge i sin andre periode i klubben. Foto: Grydis

Den moderne fotballen gjør at spillere skifter klubb oftere enn de gjorde da Henger’n var smågutt. Det kan du like eller ikke like. Og på samme måte som det betyr at spillere kommer til Vålerenga, betyr det også at andre forlater oss. Mange av spillerne i dagens eliteserie har fortid i Vålerenga. Aperopet har forsøkt å lage en liten oversikt.

Her her vi ikke tatt med alle spillere som har vært på vei til Vålerenga, som det har vært spekulert i at var på vei til VIF eller som har uttalt seg positivt om klubben. Og innerst inne vet vi jo at alle egentlig skulle ønske at de var i VIF. Så her følger to A-lag samt to trenere med tidligere VIF-spillere (kremt!).

Bodø/Glimt
Bodø/Glimts sportslige leder Aasmund Bjørkan var i VIF i 2000-2002. Det var en periode som jeg personlig husker som delvis frustrerende og delvis håpefullt, altså en ganske typisk VIF-periode. Med på flyttelasset hadde han sønnen Fredrik som var født i 1998 og som spiller i Glimt i dag.

Brann
Bergenslaget er en av klubbene som i dag har flest spillere med Vålerenga-historie. Ruben Kristiansen (i VIF 2014-2015), Sivert Heltne Nilsen (2014-2015) og Daniel Braathen (2015) forsvant ut fra Vålerenga omtrent samtidig og fant sammen i suksessfulle kombinasjoner i regnets hovedstad. Henrik Kjelsrud Johansen (2016-2017) gikk til Bergen etter at VIF hadde hentet nye spisser før årets sesong.

Haugesund
Kaptein Christian Grindheim spilte i Vålerenga i periodene 2005-2007 (kom fra Haugesund og tok seriegull med VIF i sin første sesong) og 2013-2017 i hver sin ende av en suksessrik internasjonal karrière. Han er en av de mest profilerte Vålerenga-spillerne i dette årtusen, og signerte med Haugesund der han fikk en avtale som varte lenger enn Vålerenga kunne tilby.

Molde
Etzaz Hussain fikk en kort periode i Vålerenga i 2011 da han kom tilbake fra Manchester Uniteds akademi. I tillegg var han innom Vålerengas juniorlag som hospitant i JET-turneringen i 2008. Det var på mange måter stedet han ble oppdaget

Odd
Unggutten Bilal Njie forlot Vålerenga etter fjorårssesongen uten å ha blitt satset på i A-lagssammenheng. I Odd finner vi også Torgeir Børven som var i VIF i 2012-2013 på et av sine mange stoppesteder i en internasjonal karrière som aldri har tatt av.

Rosenborg
De har ingen spillere som har spilt for Vålerenga i dag. Men keeper André Hansen tatoverte visstnok en Vålerenga-logo på kroppen sin mens han spilte i Lillestrøm. Ryktene sier at dette var medvirkende til at han ikke ble lenger i LSK. Han var også aktuell for VIF da han gikk til Rosenborg før de omtrent doblet vårt lønnstilbud. I tillegg var Nicklas Bendtner på vei til VIF i en aprilspøk for noen år siden, men det er strekking av strikken.

Sarpsborg 08
Aslak Falch står i Sarpsborgs mål, noe han også gjorde i Vålerenga i 2015-2016, før han ble tredjemann i rekka da Marcus Sandberg kom tilbake fra skade og Adam Larsen Kwarasey ble hentet inn. Hos oss var også S08-kaptein Joachim Thomassen som forsvarsspiller i et par sesonger (2012-2013). Lengst fartstid hos VIF har nysarping Harmeet Singh som gikk læretida si som junior i Vålerenga, og var her til og med 2011-sesongen. I tillegg er Geir Bakke trener. Han var trenerassistent i VIF under Tom Nordli og Kjetil Rekdal i nærmere et tiår før han begynte sin vandring.

Stabæk
Stabæk-forsvarer Steinar Strømnes ble hentet til Vålerenga før 2006-sesongen og ble kåret til største talent i VIF den sesongen. Etter å ha vært på lån i Ham-Kam og Kongsvinger i 2008 gikk han permanent til sistnevnte og var fotballnomade før det virket som han slo seg til ro i Strømmen. Men så kom det et eliteserietilbud, da … Videre var Moussa Njie i A-lagsdiskusjonen i Vålerenga i 2013, 2014 og 2015, uten å klare å spille seg til plass i startoppstillingen. Han gikk til Stabæk før 2016-sesongen.

Start
Start-kaptein Simon Larsen var i Vålerenga lenge (2012-2016), men ble tilbudt dobbelt så lang avtale på Sørlandet som i Hovedstaden, da det sist var aktuelt med forlengelse. Sammen med familien flyttet han derfor «hjem» (her kunne det komme noe langt og sint om dette, men vi lar det ligge).

Strømsgodset
“Vålerenga er en åtselklubb som bare henter tidligere sentrale personer i Godset”. Det er mantraet ved utløpet av Drammenselva. I praksis viser det seg at det er omtrent like mange med VIF-bakgrunn plassert i Drammen som motsatt. Mest profilert som tidligere VIF-spiller er selvsagt Herman Stengel (i VIF 2014-2017), men også spissene Marcus Pedersen (2012) og Mustafa ‘Mos’ Abdellaoue (2009-2012, og tilbake på lån deler av 2013-sesongen) er nå å finne under brua fem mil sørover. Og klubben trenes av Tor Ole Skullerud, som var trener i VIF under Martin Andresens regime.

Tromsø
I TIL finner vi keeper Gudmund Taksdal Kongshavn som var i VIF til 2014 og Daniel Berntsen som hadde en gjestevisitt hos Oslos stolthet i 2017. Ellers er det interessant å se på Morten Gamst Pedersen. Det har flere ganger vært spekulert på om han har vært på vei til Vålerenga. Han trente også ofte med Vålerenga når kombinasjonen landskamper og fotballferie slo inn. Og faren hans, Ernst, er norgesmester med Vålerenga i 1980.

Vålerenga
Også i Vålerenga finnes det tidligere Vålerenga-spillere, altså spillere som er i Vålerenga for andre gang i karrièren. Adam Larsen Kwarasey er i Vålerenga hadde juniorårene sine i klubben, og er tilbake etter å ha forlatt oss for et omflakkende liv som startet i Strømsgodset i 2007. Amin Nouri tok seriesølv med VIF i 2010, og er tilbake etter å ha brukt tida i Start og Brann til å bygge seg opp. Og Daniel Fredheim Holm var toneangivende i perioden 2004-2009 og har dermed tre seriemedaljer og et cupgull med VIF.

Ingen?
Verken Kristiansund, Ranheim eller Lillestrøm har VIF-spillere i stallen, så vidt vi har kunnet se, selv om sistnevnte har en spiller som heter Tobias Gran, altså nesten som drible- og egoisme-legenden fra Vålerenga for en liten evighet siden. Og Sandefjord? Håvard Storbæk prøvespilte for VIF i 2007, og fetteren hans spilte hos oss før han ble fotballspiller i Syden.

Så mange er det altså som har Vålerenga-bakgrunn i eliteserien. Ønsker vi dem lykke til? Ikke pokker! Og alle dere som venter at tidligere VIF-spillere skal score mot oss: Det blir mange baklengs denne sesongen.

Har vi glemt noen, så kan du fortelle oss om det i kommentarfeltet, men siden noe av poenget er at det er fryktelig mange, så vil jo dette illustreres hvis dere finner noen!

Kanskje er det plass til at vi gjør det samme med Obos-ligaen senere en gang.

Og husk kampen mot Start i morgen, da! Der har vi jo Simon Larsen (Pass på! Ikke gi han plass alene på bakerste stolpe på hjørnespark og frispark fra en viss avstand).

3 kommentars på “Engamorgen fredag 13. april: Vi er alle fra Vål’enga!

 • 13. april 2018 i 09:20
  Permalink

  Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08, har også spilt i Vålerenga.

  Svar
 • 13. april 2018 i 15:05
  Permalink

  Jørgen Horn i Godset

  Svar
  • 13. april 2018 i 15:08
   Permalink

   Jørgen Horn er ikke lengre i Godset, så feil av meg.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *