Engamorgen 26. januar: Josimar med temanummer om overgangssaken!

Faksimile: Josimar 01/2016.
Faksimile: Josimar 01/2016.

På en nyhetsfattig morgen lå Josimar på dørmatta før frokost i dag. De slipper et temanummer om overgangssaken som har ridd oss som en mare de seneste årene. Bladet skal være hos abonnenter i dag, og vi som hadde håpet at den skulle få ligge i ro nå. Ellers ser vi på økonomi i vest og gjenopptar lørdagens treningskamp. Dessuten har vi lest i et blad vi ikke pleier å lese.

Overgangssaken

I går kveld begynte en reklamevideo for Josimars første nummer av året å rulle på sosiale medier. Et bilde av en bekymret Veigar Páll Gunnarsson overskrives med ordene du ser på forsidefaksimilen over her. Nederst på forsida deres ser du at landets klart beste fotballblad har brukt 180 sider på å gå saken i sømmene. 180 sider!

Og den lå på matta i morges.

En del av meg hadde fortrengt, glemt, skjøvet til side hele saken nå. Lekt med tanken om at dette er opp og avgjort. At alle som var i Vålerenga da problemene tårnet seg opp er borte fra klubben – med unntak av Herman Stengel, som uansett framsto som det aller uskyldigste offeret i en sak som ikke var god for noen.

For å røske opp i noen gamle sår: Det gikk cirka to år med unntakstilstand i begge klubber fra Veigar Páll Gunnarsson gikk til Vålerenga fra Stabæk sensommeren 2011 for 1 million kroner, til klubbene og personer tilknyttet klubbene ble frikjent i tingretten høsten 2013. Påstanden var at klubbene hadde svindlet franske Nancy for prosenter av overgangen gjennom å ha inngått en tvilsom opsjonsavtale med Herman Stengel.

For å ytterligere komplisere bildet, inkluderer ulike versjoner av historien også en maktkamp mellom Stabæk-leder Erik Loe og Yngve Hallén som kandidater til presidentvervet i NFF på fotballtinget 2012, Rosenborg i samtaler om å inngå en tilsvarende avtale med Stabæk om Gunnarsson og Johan Andersson, samt en politiadvokat i Asker og Bærum som viste seg såpass inkompetent at saken ble returnert for ytterligere etterforskning, og som deretter framsto som veldig uforberedt i retten.

For å runde av kaoset tapte Vålerenga voldgiftssaken om betaling av opsjonen på Stengel, og ble i juni 2014 dømt til å betale drøyt 6 millioner kroner til Stabæk.

I hvilken grad dette vektlegges i Josimars temanummer er i skrivende stund uklart, da det ikke er bare-bare å lese, ei heller skumme, 180 sider. Men det synes som om Lars Johnsen og Håvard Melnæs har gjort en grundig jobb, og det kan virke som om de har noen andre kilder enn hva som har vært kjent i saken så langt. De avslutter med at “Inge André Olsen, Erik Loe, Tor Q. Aaserud og Lars-Holter-Sørensen har ikke ønsket å bli intervjuet. Jim Solbakken og Truls Haakonsen har ikke besvart våre henvendelser”.

Ryktene sier at heller ikke Stabæk eller Vålerenga skal kjenne detaljene i innholdet i saken fra fotballbladet. Aperopet mener forsida til Josimar antyder noen konklusjoner som ikke er i tråd med dommen fra tingretten.:

Høsten 2013 ble profilerte ledere i norsk fotball frifunnet for grovt bedrageri i en rettssak som fikk enorm medieoppmerksomhet:
Var det en korrekt avgjørelse?

Det synes opplagt at Josimar forteller historien grundig, gjennom å bruke et utvidet nummer av bladet på det. Svaret på spørsmålet er altså ikke et entydig “ja”. Aperopet er derfor meget spent på å lese historien, og kommer tilbake med mer i løpet av uka.


Økonomitrøbbel i Viking
Stavangerklubben har et underskudd på årets budsjett på 20 millioner kroner. Situasjonen er så alvorlig at klubbledelsen iverksetter en redningsplan som man kan lese om bak betalingsmur hos Stavanger Aftenblad, Aftenposten og andre samarbeidende Schibsted-aviser.


Fotballjournalistrobot
Dagens Næringsliv (også bak betalingsmur) melder at NTNU-studenter og teknologiselskapet Orbit sammen utvikler en robot som skal lage automatiserte saker fra årets Tippeliga for NTB. Det er først og fremst snakk om umiddelbare notiser vedrørende resultat, målscorere og tabellsituasjon. Helene Vogt i NTB forteller at tilsvarende roboters artikler vedrørende selskapers kvartalsresultater har medført en reduksjon i antallet feil, men at feilene som kommer gjerne er vesentlig større.


Kongsvinger-Vålerenga
Et åtte minutters sammendrag av Klanens Webradios sending fra treningskampen sist lørdag finner du på YouTube.


Og til slutt litt fra Advokatbladet:
Sivilombudsmannen Aage Thor Falkanger har en fortid som hockeyspiller og har sesongkort på Jordal Amfi, forteller han i en sak som ellers har en viss avstand til idretten generelt og Vålerenga spesielt.

4 kommentars på “Engamorgen 26. januar: Josimar med temanummer om overgangssaken!

 • 26. januar 2016 i 20:03
  Permalink

  Vålerenga kom desidert dårligst ut av saken som endte med at Åge Petter Christiansen og styret måtte trekke seg og Vålerenga Fotball Elite ble etablert. 6 millioner til Stabæk medførte at Vålerenga (ÅPC) måtte selge sin andel i Vallhall og da ikke lenger får utbytte av en hall som drives bra i tillegg. Dessuten måtte Vålerenga inngå en nedbetalingsplan for de resterende millionene. På toppen av det hele hadde Vålerenga (ÅPC) engasjert en advokat som fortalte at saken mot Stabæk kunne vi (ÅPC) ikke tape! Han skulle ha 700.000 kr for jobben! Som jeg sa den gang, et gammel ordtak ble vrengt fra ” Gode råd er dyre” til ” elendige råd er svindyre”.

  Svar
 • Tilbaketråd Engamorgen 27. januar: TV2 med avskjedsgave til norsk fotball | Aperopet

 • 28. januar 2016 i 11:20
  Permalink

  Jeg fulgte saka i retten og Josimars historie stemmer ikke med hva som var oppfatningen blant nøytrale folk til stede. Aftenpostens erfarne krimreporter Inge D. Hansen var tidlig klar på at fakta og bevis ikke holdt til noen dom. Josimar hevder nærmest at smarte advokater sørget for at de tiltalte slapp unna. Slik var det ikke. Jeg har fulgt noen rettsaker og her ble ikke advokatene akkurat svette. Politiet tok beslag i datamaskiner og analyserte smser og epost i mer enn 2 år. Det de kom fram med i retten var spinkelt og dommen var knusende mot påtalemyndigheten og politiet – og ble ikke anket. Josimar lanserer nå en slags konspirasjons-teori omkring saken. Selv synes jeg det må greie seg veldig lenge at rettsvesenet brukte mer enn 20 mill. av våre skattekroner på å prøve å finne ut verdien av VPG på et gitt tidspunkt. At Josimar nå prøver på nytt har ikke gitt noe overbevisende resultat og virker litt merkelig ressursbruk.

  Svar
 • Tilbaketråd Engamorgen 29. januar: Vålerenga til La Manga i dag | Aperopet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *