Vålerenga blir useedet

What is the UEFA Europa Conference League?

Den magiske datoen er 16. juni. Da trekkes Vålerengas navn opp av en bolle med fingrene til enten en avdanka fotballspiller eller en mellomeuropeisk idrettspamp. Kampene spilles 22. og 29. juli. Massiv nørding følger:

Det er mye vi ikke vet enda. For eksempel om det blir lov å reise, eller om det i det heletatt blir lov med bortefans. Fakta er nok at reisedrømmen uansett henger i en tynn tråd. Men vi har fått klarhet i noe:

Seeding

Vålerenga går inn i 2. kvalikrunde, og vi blir useedet. Grunnen til at vi ikke blir seedet, mens Molde og Rosenborg blir seedet, er fordi vi ikke har deltatt i E-cup de siste årene. Seedingpoengene regnes ut med en basissum som kommer fra nasjonsrankingen. Den gir oss 4200 poeng. Og mer har vi ikke, fordi det er så lenge siden sist vi spilte i Europa. Molde og Rosenborg har henholdsvis 17.000 og 14.000 poeng etter solide opptredener i Europa i flere år nå.

Videre ser vi at i første kvalikrunde så er det også en del lag som har mer seedingpoeng enn oss, og i hver kamp er det den høyste poengsummen som føres videre. Med andre ord: Dersom Maribor (14.000 poeng) taper for Bohemians (1575 poeng) vil Bohemians ta med seg 14.000 poeng inn i 2. kvalikrunde. Med lagene som allerede er kvalifisert og kan kvalifisere seg fra forskjellige nasjoner, mener tallknuserne allerede nå at Vålerenga altså blir useedet.

Hvordan kommer vi til gruppespillet?

UEFA liker å gjøre det vanskelig for de små, og heller fylle opp gruppespillet med 5-6 plasser fra de store nasjonene. Vi må vinne i 2 og 3. kvalifiseringsrunde, også en playoff-runde som like gjerne kunne hett 4. kvalifiseringsrunde. I play off kommer det inn kanoner som Tottenham, Roma og Villareal.

Hvem kan vi møte?

Godt spørsmål. Vi er i “Main Path”, og de har også en “Champions Path” med lag som dumper ned fra 1. kvalrunde i Champions League. Men vi holder oss til Main path:

I Main Path 1. kvalrunde er det 68 lag. 34 vinnere går dermed inn i 2. kvalrunde hvor det da blir totalt 90 lag og 45 kamper.

Videre vet vi at UEFA liker å gjøre regionale inndelinger i innledende runder. Det kan være ekstra grunn for det nå med pandemi osv. Norden, Baltikum og Storbritannia ser ut til å være gjengangere i innledende runder for norske lag de senere årene, men det finnes unntak.

Men hvilke seedete lag finnes fra Norden, Baltikum og Storbritannia?

FC København er en potensiell motstander. FCK kom på 4. plass i årets serie, men bare seks poeng bak seriemester Brøndby. De ville vært store favoritter, men det er også muligheter for to fete kamper hvor vi kaaanskje kan reise, og hvis vi vinner tar vi med oss massive 43.500 poeng videre. Det vil sikre oss seeding i neste runde, og kanskje seeding i playoffen også.

Aarhus og Aalborg spiller ligaplayoff om den siste danske plassen på fredag

Såvidt jeg ser er det ingen andre nordiske lag vi kan møte, da resten evt blir useedet.

Irske Dundalk er en annen potensiell motstander. De har vært hjemmesterke de siste årene, og var faktisk i gruppespillet i Europa League i fjor. Nå har de en veldig svak sesong dog, og er med som cupvinnere. Skal slås. Den sportslig beste motstanderen kan være The New Saints fra Wales. Disse lagene er åpenbart seedet bare fordi de har vært med mange år på rad, og skal igjennom 1. kvalrunde.

Vi kan også risikere å møte Aberdeen eller Hiberian. Dersom det blir mulig å reise tar jeg gjerne en tur til Edinburgh! Sportslig vrient men langt fra umulig.

Fra Baltikum har vi kun FK Suduva fra Litauen. De har hatt noen vannvittig sterke hjemmeresultater de senere årene, men vi skal uansett være bedre enn dem.

Det er også en teoretisk mulighet for at KI fra Færøyene blir seedet.

Hva er det verste vi kan møte?

Der er det flere kandidater. Vi kan risikere å møte lag som Basel, Gent, Feyenoord, FCSB (Steaua), PAOK, AEK, FC Sochi eller Partizan. En bortetur til Astana eller Baku for å møte Qarabag hadde heller ikke vært særlig optimalt.

Kor vil vi reise hen?

Hvis vi later som pandemi ikke har funnet sted, og vi ser bort fra sportslige utfordringer, hvor er noen av de kuleste stedene vi potensielt kunne reist?

Jeg holder en liten knapp på kamp mot CD Santa Clara. De er nemlig fra Ponta Delgada på Azorene. Her snakker vi vakker natur, god mat, eksotisk og langt.

Apropos eksotisk og langt, den lengste borteturen vil nok være til Astana, byen som som nå forøvrig heter Nur-Sultan. Å fly dit tar fort småpene 8-10 timer. Ikke vet jeg hvorfor Kazakhstan er med i UEFA, men det har nå fått til det. Ellers kan du jo prøve å ta tog, men da bør du reise snart.

Hvor vil jeg ikke?

Det er jo noen steder vi ikke vil reise også. Turer til kjipe steder som rett og slett blir en nedtur. En god kandidat her er BATE Borisov. En ting er at landet nå driver med statlig flykapring og massiv undertrykking av egne innbyggere, men Borisov er visstnok også en fryktelig deprimerende by. Borisov er visstnok en kjip industriby, og reiseskildringene jeg hørte på Pyro og Pivo derifra frister ikke til gjentagelse. Vi snakker ikke-eksisterende uteliv, ræva stemning og folk som synes det er kult å møte nordmenn fordi de er fans av ABB. Sportslig er det også ekkelt.

Jeg tenker kanskje også kamp mot Qarabag ikke er så attraktivt. Vi taper nesten garantert, og mine tidligere erfaringer med korrupte myndighetspersoner i Azerbadjan frister ikke til gjentagelse. For meg var Baku en by hvor alle er ute etter å lure deg, fordi de eneste europeerne de ser er stort sett oljearbeidere som driter penger og har lyst til å bruke dem når de ikke er på jobb.

Hvor vil du?

Potensielle motstandere osv oppdateres fortløpende her. Det meste er spikra, men noen gjenstår. Hvem vil du møte?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *